• Novinky

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPOJILA ŠKOLY
            • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPOJILA ŠKOLY

            • Existujú rôzne spôsoby, ktorými sa dá motivovať deti k čítaniu. Jedným z nich je istotne aj výroba záložiek do kníh.

              Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2021 – 12. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá: „Záložka do knihy spája školy: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní“.

              Naši žiaci záložky vyrábajú radi a veľmi sa tešia na tie, ktoré im zhotovia spolužiaci z pridelenej školy. Tento rok nám bolo pridelené GYMNÁZIUM V MALACKÁCH, s ktorým sme nadviazali partnerstvo.

              Počas realizácie projektu mali zapojení žiaci možnosť využiť svoju fantáziu, šikovnosť a kreativitu. Záložky boli zhotovované rôznymi technikami: kreslením, lepením, tvorené kolážou,…

              Pred a počas samotnej výroby záložiek sa inšpirovali čítaním ľudových aj autorských rozprávok, tajuplných príbehov a povestí, všetko sa dialo so zámerom zatraktívniť čítanie a rozvíjať čitateľskú gramotnosť.

              Veríme, že záložky budú sprevádzať deti nielen pri učení, ale aj pri čítaní zaujímavých kníh.

              Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí prejavili záujem, zapojili sa do projektu a podporili tým čítanie aj prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. A my už netrpezlivo očakávame záložky, ktoré nám pošlú naši noví kamaráti z Malaciek. ❤️

              Mgr. Lenka Sojčáková

          • Duševné zdravie – aktivity v Sexte A
            • Duševné zdravie – aktivity v Sexte A

            • sme zamerali na vzťahové roviny. Dobré vzťahy s blízkymi, so spolužiakmi, ale aj so sebou samým treba budovať, pretože zohrávajú významnú úlohu v udržaní si duševného zdravia.  Najlepšie od ranej mladosti. Hodnotili sme samých seba a napísali sme hodnotenie náhodne vybranému spolužiakovi. Nakoniec sme si  porovnali hodnotenie spolužiaka so svojím vlastným.  Autor hodnotenia zostal anonymný. Výsledok bol veľmi pozitívny, lebo boli vyzdvihnuté kladné vlastnosti spolužiaka a priznala sa aj zdravá sebakritika. 

              Mgr. Dagmar Malečková

            • Súťaž o naj.... halloweensku tekvicu

            • Súťaž o naj.... (najvtipnejšiu, najkrajšiu, najstrašidelnejšiu) halloweensku tekvicu

              25.10. a 26.10. 2021 (pondelok a utorok)

               

              Pokyny k súťaži

              • V pondelok a utorok (pred 1. hodinou) ráno odovzdávanie vyzdobených tekvíc p. p. Horváth Chochola v priestore pri šatniach
              • Následná dvojdňová výstava tekvíc v átriu
              • V utorok cez veľkú prestávku hlasovanie o najkrajšiu tekvicu
              • Výhercovia budú ocenení :)
              • Vyhlásenie výsledkov súťaže v utorok  26.10. hneď po 5. hodine pri šatniach
          • Duševné zdravie - III. A
            • Duševné zdravie - III. A

            • Dňa 10. októbra si pripomíname Svetový deň duševného zdravia. Cieľom je zvýšenie informovanosti ľudí o problémoch súvisiacich so psychickými ochoreniami. Psychické problémy sa môžu týkať každého z nás. Mnoho ľudí s duševnými poruchami čelí stigme, diskriminácii a chudobe. Príliš často si ľudia myslia, že duševné poruchy sú synonymom čudáctva, či šialenstva. 

              My v 3. A sme ukázali, že nie sme voči tejto problematike ľahostajní a obliekli sme si  BIELE TRIČKO, ktorým sme celý deň podporovali myšlienku žitia naplno, v pohode a s ľahkosťou. Zároveň sme vytvorili nástenku v našej triede, ktorá poukazuje na 12 krokov, ktoré nám vedia prispieť k celkovej psychickej pohode. 

               

                                                                                            Janka Krasňanská, Natália Sztruhár III.A

          • Nebojme sa hovoriť o duševných chorobách
            • Nebojme sa hovoriť o duševných chorobách

            • Keď hovoríme o duševnom zdraví, mali by sme vnímať jeho dve roviny. Na jednej strane je to diskusia o duševných chorobách a na strane druhej to, ako sa starať o dobré duševné zdravie. Pri duševných chorobách sa musíme snažiť o destigmatizáciu celej problematiky, vzdelávať o duševných chorobách a informovať o formách podpory a liečby duševných porúch.

          • Aktivity v rámci Mesiaca duševného zdravia v I. A
            • Aktivity v rámci Mesiaca duševného zdravia v I. A

            • Dnes sa naša trieda 1. A zapojila do aktivít pre mesiac duševného zdravia. Na triednickej hodine sme teda išli na školský dvor, kde som mojim spolužiakom za dozoru našej zlatej triednej učiteľky rozdala papieriky na ktoré sme následne písali naše dobré vlastnosti. Trieda si to užila a mali sme možnosť sa viac spoznať a taktiež o sebe zistiť viac.

              Kristína Hargašová❤️

          •  Súťaž „Opportunity Award 2021“
            • Súťaž „Opportunity Award 2021“

            • V rámci Medzinárodného kongresu ITAPA 2021, ktorý sa uskutoční v dňoch 8.11. až 10.11.2021, sa spoločnosť DITEC, a.s. rozhodla aj tento rok zorganizovať už po tretíkrát súťaž „ Opportunity Award 2021“. Súťaž je určená pre dievčatá, ktoré sú študentkami akejkoľvek strednej školy v Slovenskej republike, majú záujem o IT a v čase zapojenia sa do súťaže dosiahli vek minimálne 15 rokov a maximálne 19 rokov ( vrátane ).

              O čo ide?

              Stredoškoláčky môžu do konca októbra poslať svoje myšlienky ( vo formáte textu, prezentácie, videa...) na tému „ Appka, ktorá zlepší svet“ . Porota vyberie tri najlepšie príspevky a víťazky získajú milé ocenenia.

              Podrobnosti: opportunity2021_FINAL.docx 

                                   Statut_sutaze_FINAL.docx​​​​​​​


          • Študentské Trénerské Centrum Microsoft
            • Študentské Trénerské Centrum Microsoft

            • Aj tento rok už tradične na jeseň sa otvára registrácia do programu Študentské Trénerské Centrum Microsoft – konkrétne do nového ročníka 2022, ktorý je už siedmym v poradí.

              Hľadajú sa najmä stredoškoláčky a stredoškoláci s nadšením pre IT a chuťou zdokonaľovať sa vo svojich zručnostiach či nadobudnúť nové. Pre vstup do ŠTC však nie sú potrebné žiadne veľké technické znalosti, takže nemusíš mať obavy, že by bol niekto kvôli tomu odmietnutý. Naopak, hľadajú sa aj kreatívni ľudia, ktorých zaujímajú napríklad sociálne siete, marketing či projektový manažment. No nikto nie je limitovaný – predsa len sa dnes všetko spája s technológiami. Videli ste napríklad také HoloLens 2 v zdravotníctve či umelú inteligenciu v umení?

              Program ŠTC ti bude bližšie predstavený na sociálnych sieťach ŠTC alebo si o ňom môžeš prečítať na  novej stránke. V prípade otázok neváhaj písať na info@stcmicrosoft.sk. Ak si sa práve Ty už rozhodol prihlásiť, odkaz na registráciu máš hneď tu dole!

              aka.ms/stc2022sk

              Pripravuje sa pre teba aj ŠTC Live event, ktorý Študentské Trénerské Centrum organizuje spolu s komunitou študentov Microsoft Learn Student Ambassadors Slovensko. Pridaj sa online na sociálnych sieťach ŠTC v piatok 22. októbra o 17:30 na Facebooku aka.ms/stclive alebo Instagrame instagram.com/stcmicrosoft/.

               

          • V rámci mesiaca duševného zdravia
            • V rámci mesiaca duševného zdravia

            • si trieda Sekunda "prevetrala hlavy" na čerstvom vzduchu púšťaním šarkanov. Svietilo nám slniečko a fúkal príjemný vetrík.  Viacerí sa venovali tejto aktivite po prvýkrát  a veľmi sa im zapáčila. Skúsenejší ochotne naučili nováčikov, ako prekabátiť vietor a udržať šarkana "v oblakoch".

               

              Denisa Horváth Chochola

              triedna učiteľka 

            • Milí rodičia,

            • dovoľte, aby som sa Vám prihovorila pár slovami.

              Minulý rok zrealizovalo Občianske združenie Človek v ohrození prieskum medzi dospelou populáciou na Slovensku, v ktorom sa okrem iného pýtali, ako pocitovo vnímajú budúcnosť a svet v roku 2050. Viac ako 50% Slovákov uviedlo, že ju vníma negatívne.

              Negatívne nastavenie našej spoločnosti, však nie je jedinou výzvou dnešných dní. Samotní mladí ľudia v mnohých domácich, či medzinárodných prieskumoch uvádzajú, že medzi veľké výzvy zaraďujú klimatickú zmenu, medzinárodné či vnútroštátne konflikty, napätia, nárast chudoby, migráciu, obrovský rozmach technológií a umelú inteligenciu, kvalitu vzdelávania, nerovnováhu v živote a v neposlednom rade, aj koronakrízu. Máme za sebou dva náročné roky, ktoré vyčerpali dospelých, aj deti. Deti strávili (a mnohí z Vás s nimi) približne 40 týždňov mimo školy na dištančnom vzdelávaní.  Predstavuje to jeden celý školský rok. Počas tohto obdobia nemali deti až takú možnosť rozvíjať komunikačné zručnosti- tak nesmierne dôležité pre svoj zdravý vývin, svoje záľuby, koníčky a pohyb. Kvalita vedomostí z objektívnych dôvodov tiež utrpela a všetci sme sa presvedčili, že dlhodobé dištančné vzdelávanie je z pedagogického, či psychologického hľadiska nezmyslom.

              Žijeme v časoch, keď je tlak na každého človeka obrovský. Deti a dospelí však hľadia na svet  inými očami. Dospelý človek nazerá na svet optikou životných skúseností, zrelosti a má schopnosť pochopiť kontext konkrétnej situácie. No dieťa také skúsenosti ešte nemá a na svoju neistotu, či pocit straty bezpečia reaguje správaním alebo emocionálne v rôznych podobách.  Je dôležité, aby sme si tieto rozdiely uvedomili a   dávali deťom náležitú podporu, pochopenie, zintenzívnili komunikáciu, no predovšetkým aby sme sa začali proaktívne venovať témam ako mentálne (duševné) zdravie, či psychická odolnosť. Mentálne zdravý človek je totiž schopný zvládať záťaž lepšie, rozvíjať sa, byť prínosom pre seba ako aj svoje okolie a tvoriť lepší a krajší svet. Mentálne zdravie má taktiež priamy dopad na naše fyzické zdravie a celkovú kvalitu života.

              Malo by byť spoločnou úlohou nás všetkých- spoločnosti, rodiny a školy, aktívne sa venovať tejto téme, pretože iba tak dokážeme vniesť do spoločnosti a života trochu viac nádeje, pozitívnej budúcnosti pre naše deti a každého z nás.

              Existuje obrovské množstvo výskumov, ktoré poukazujú na silné prepojenie kvality života, mentálneho zdravia a školy. Ba dokonca o priamom vplyve mentálneho zdravia na úroveň vedomostí žiakov. Štúdie dokazujú, že ak sa školy proaktívne venujú duševnému zdraviu a systematicky pracujú na dimenziách ako pozitívne emócie, medziľudské vzťahy, silné stránky človeka, zmysluplnosť v živote, koncentrácia, pozornosť, optimizmus, či iné, tak sa deti nielenže učia návykom podporujúcim kvalitný, spokojný a vyrovnaný život, no zlepšujú sa aj ich výsledky v prospechu.

              Vieme, že škola nie je len miestom odovzdávania vedomostí. Je to inštitúcia, ktorá zásadným spôsobom vstupuje do života človeka, ovplyvňuje jeho budúcnosť a formuje osobnosť dieťaťa. Robí to štruktúrovanou formou ale aj „obyčajným“ každodenným životom a vnútornou atmosférou, či dušou školy. Škola je jediná inštitúcia (ak rodinu nepočítame), ktorá má každodenný vplyv na dieťa.

              Preto sme sa rozhodli pristúpiť k podpore témy mentálneho zdravia detí  komplexnejšie a v priebehu mesiaca október zrealizujeme sériu niekoľkých aktivít. Budú pozostávať z prednášok pre všetky ročníky školy, vzdelávania učiteľov, ktoré plánujeme realizovať systematicky aj v ďalšom období a niektoré aktivity sa pretavia priamo do vybraných predmetov. Zároveň budú všetky podujatia podporené vizuálnymi pomôckami (plagáty, pútače, nálepky). Všetky aktivity budú zdokumentované a v priebehu novembra plánujeme vydať brožúru, ktorá bude adresovaná Vám rodičom.

              „Duševné zdravie je viac ako len neprítomnosť duševnej choroby.“ Tak znie základ definície duševného zdravia a tak chceme k problematike pristúpiť. Chceme hovoriť o tom, čo je to „viac“ a ako to „viac“ dosiahnuť.

              Veríme, že Vám budú deti doma rozprávať o zaujímavých diskusiách, aktivitách, či myšlienkach. Tešíme sa na Vaše prípadne spätné väzby a názory.

              Prajeme Vám veľa radosti, pohody, zdravia, duševných a fyzických síl a čo najviac životného optimizmu.

              Mgr. Kornélia Ďuríková, školský psychológ GMRŠ

          • FinQ – unikátny vzdelávací program pre školy
            • FinQ – unikátny vzdelávací program pre školy

            • Naša škola je už od roku 2019, teda dva školské roky, zapojená do programu finančného vzdelávania a rozvoja finančnej kultúry FinQ pod záštitou Nadácie Slovenskej sporiteľne. Okrem Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne bolo do projektu vybraných a zapojených ešte ďalších 24 škôl z celého Slovenska.

              Prvý rok projektu bol zameraný na vzdelávanie a školenie učiteľov, ktorí v nasledujúcom, teda v minulom školskom roku, program realizovali priamo vo vybraných triedach. Na našej škole sa program realizoval v dvoch pilotných triedach (minuloročná Kvarta A a 2.A) a v dvoch kontrolných triedach (minuloročná Kvarta B a Sexta A).

              Aj keď jeho realizácia bola náročná najmä kvôli dištančnému vzdelávaniu, naši žiaci a naši učitelia – p.Raganová, p. Mókusz, p. Kloknerová – úspešne zvládli aj tento krok. Žiaci riešili mnoho zaujímavých, netradičných a praktických úloh zameraných na rozvoj ich finančnej gramotnosti.

              V závere školského roka žiaci písali výstupný overovací test a na jeho základe získali Osvedčenia o absolvovaní pilotného programu resp. testovania programu FinQ. Tí najlepší získali Certifikát ovládania finančnej kultúry.

              Aj keď sa všetci určite potešili získaným certifikátom, najdôležitejším prínosom pre nich je jednoznačne rozvoj kritického a systémového myslenia v celkovom kontexte financií.

              Ing. Beáta Pavolová,

              koordinátor finančného vzdelávania

          • Návšteva výstavy obrazov v rámci hodín UMK
            • Návšteva výstavy obrazov v rámci hodín UMK

            • V rámci hodiny umenia a kultúry sa koncom septembra 2021 vybrali žiaci Kvinty, Kvarty a I. A na výstavu umeleckého maliara Gavara Ségára do kultúrneho domu v Šamoríne.

              A ako sa našim žiakom výstava páčila?

               

              Mne sa celá výstava veľmi páčila. Keď som vošiel do miestnosti a pozrel som sa na obrazy, niektoré vyzerali ako fotografie. Všetky obrazy vo mne vyvolali oddych. Vidno, že tento umelec sa vyhral s tými obrazmi. Veľmi sa mi páčilo jeho tieňovanie kresieb a jeho kresliaca technika. Mňa moc výtvarné umenie nebaví, ale toto ma zaujalo.Veľmi pekná výstava.

              Peťo Bubeliny

              Obrazy sa mi veľmi páčili a taktiež sa mi páčil maliarov štýl. Bolo to celé veľmi inšpiratívne a najviac sa mi páčili obrazy zvierat, najmä cválajúceho koňa, pretože mali silnú dynamiku a výraznú myšlienku. Ďalej tam boli obrazy ovocia, ktoré vyzerali viac ako fotografia, než ako obraz a ukazovali nám náš zanedbaný vzťah k prírode. Ešte tam boli obrazy ľudí vo vode, ktoré zvýrazňovali najmä ľudskú krásu. Výstava mi zmenila život.

              Dávid Čopík

              Výstava sa mi veľmi páčila, podľa mňa má autor výnimočný spôsob maľovania a sústredil sa na zaujímavé podnety. Páčilo sa mi aké boli jeho obrazy farebné a ako realisticky vyjadroval nielen textúru ale aj odrážajúce sa svetlo od predmetov/postáv. Tiež sa mi páčilo ako bola samotná výstava rozdelená, teda že boli podobné obrazy pri sebe a oddelené od iných.

              Gréta Gallová

              Veľmi sa mi páčilo ake realistické obrazy namaľoval . Hneď ako sme vošli som si myslela že sú to fotografie.Asi najviac sa mi páčili čerešne.

              Alexandra Chuzhba

              Nevedela som, čo mám čakať a keď som vošla do výstavnej miestnosti, tak som bola prekvapená. Diela ma zaujali svojou realistickosťou. Síce ich bolo trošku pomenej, ale napriek tomu to bolo potešenie pre oko.

              Veronika Kapallová

              Tvorba Gavara Ségára sa mi veľmi páčila, najmä preto, že jeho obrazy vyzerali veľmi reálne, takmer ako fotografie. Umelec zobrazuje hlavne veci z prírody ako napríklad: ovocie, ľudí, zvieratá, kvety.... Mne sa najviac páčili obrazy s plameniakmi a čerešňami. Typ jeho obrazov by som si kľudne kúpil aj domov.

              Oliver Krchniak

              Výstava olejomalieb umelca Gavara Ségára bola pútavá štýlom malieb, v ktorom sa snažil napodobniť fotografie rôznych predmetov, či už pestrofarebných kvetov alebo zvierat a zachytiť emóciu v obraze čo sa mu aj podarilo. Osobne túto výstavu považujem za vydarenú.

              Michal Maniaček

              Na výstave od známeho umelca Gavara Ségára sme sa mohli pokochať krásnymi umeleckými dielami. Pri odchode sme sa ako škola podpísali do knihy návštevníkov. Na výstave sa mi veľmi páčilo a bol to pekný zážitok vidieť obrazy, ktoré vyzerali realisticky / vyzerali ako fotka.

              Katarína Nováková

              Z výstavy obrazov Gavara Ségára mám pocit ako keby som videla pestrofarebné fotky. Ako fotka, ktorú si dám vyvolať alebo z časopisu, len namaľovanou formou. Pekne prepracované detaily, ktoré som si pozrela poriadne z blízka. Veľmi ma zaujal obraz leva. Bol naozaj ako skutočný, ako keby sa chcel pohnúť. Na obrazoch sa mi najviac páčili farby, a že boli moderné.

              Emma Olajcová

              Krásne práce. Maľby boli každého typu - maľoval ľudí, ovocie, zvieratá. Použil rôzne farby a veľa tieňoval čo sa mi páčilo najviac. Maľby boli rovnaké ako predmety v realite a ťažko sa dali odlíšiť od reality.

              Karolína Pellerová

              Na výstave ma uchvátila realistickosť a detail všetkých diel. Hlavne detailné diela, pri ktorých si ich človek môže pomýliť s fotkou už pár krokov od obrazu. Najviac sa mi páčil obraz mesiačika citrónu v pohári, pri ktorom si dal autor záležať aj na odlesku pohára, vďaka ktorému bol skoro na nerozpoznanie od fotografie.

              Martin Slovák

              Výstava umelca Gavara Ségára sa mi veľmi páčila. Páčili sa mi tie detaily na ktoré si dal autor pozor pri kreslení, ako napríklad tieňovanie pri maľbách s vodným prostredím. Podľa mňa vie veľmi pekne kresliť zvieratá ale moje obľúbené dielo bolo to s citrónom vo vode.

              Matúš Šimún

              Maľby umelca Gavara Ségára ma veľmi očarili, prepracované maľby s detailmi vzbudzovali vo mne pocit, že si sprvoti prehliadam výstavu krásnych, profesionálnych fotografií. Široká škála odtieňov olejových farieb dodávala maľbám realistické podoby.

              Marianna Výbochová

            • Európsky deň jazykov

            • Geografická poloha a rozloha Slovenska sú kľúčom našej viacjazyčnosti. Mnohé rodiny sú dvoj alebo viacjazyčné (nemecký, anglický, francúzsky, maďarský, český, rómsky). Máme príbuzných a priateľov všade po svete, pracovné príležitosti na nás čakajú aj v okolitých krajinách. Skutočnosť, že ovládame aj ďalší jazyk okrem ľubozvučnej slovenčiny nám otvára nekonečné možnosti v oblasti vzdelávania, kultúry, zábavy a kariéry.

              Z iniciatívy Rady Európy sa Európsky deň jazykov (EDJ) oslavuje každoročne 26. septembra od roku 2001. Cieľom je motivovať a podporovať 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov aby sa učeniu cudzích jazykov venovali bez ohľadu na vek aj mimo školského prostredia.

              Tento školský rok Európsky deň jazykov pripadol na nedeľu, ale víkend nemôže byť prekážkou, keď ide o výučbu a učenie sa cudzích jazykov. Preto na dnešných vyučovacích hodinách (pondelok 27.9.2021) sme sa venovali zaujímavým a nekonvenčným aktivitám z oblasti jazykovedy.

              Vedeli ste, že :

              • Aktuálne na svete je 6000 „živých“ jazykov. Z týchto jazykov 1/3 sú len africké.
              • Najstarším hovoreným európskym jazykom ja baskický jazyk.
              • Najdlhšie slovo na svete je švédske slovo tvorené 131 písmenami:  nordvästersjökustartilleriflygspaningssimulatoranläggningsmaterielunderhållsuppföljningssystemdiskussionsinläggsförberedelsearbeten po
              • Vtáčik v macedónskom jazyku nečviriká, ale vydáva zvuky ako churulic - churulic.

              Vyskúšali sme si aj kvíz, kde našou úlohou bolo uhádnuť názov krajiny z krátkeho videa v posunkovej reči. Žiaci si viedli veľmi dobre, pomohli im vedomosti z geografie. Napríklad Cyprus v posunkovej reči je gesto v tvare samotného ostrova. 

              Aj my učitelia sme radi, že EDJ nám ponúka príležitosť motivovať našich žiakov k štúdiu ďalších jazykov a poskytla nám príležitosť k spestreniu bežného vyučovania zaujímavými aktivitami.  

                                                                                                                                                Mgr. Linda Mókusz Hombauer 

          • Krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína
            • Krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína

            • Vo štvrtok 23.9.2021 sme sa zúčastnili krajského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v Trnave.

              Saskia Kollárová, ktorá reprezentovala naše gymnázium vyhrala v III. kategórii v prednese prózy krásne 3. miesto.

              Saskii ešte raz gratulujeme a tešíme sa zo spoločného úspechu. Zároveň sa už so žiakmi pripravujeme na tohtoročné kolá súťaže.

              Mgr. Lenka Sojčáková

          • Noc výskumníkov
            • Noc výskumníkov

            • Mottom 15. ročníka bolo „Vyskúšaj to! Je to veda.“ Festival vedy Noc výskumníkov 2021, ktorý sa konal v piatok – 24.09.2021, sa vo svojom jubilejnom 15. ročníku realizoval na prihlásených školách aj formou aktivít ako „Vedecký kuriér“ alebo prostredníctvom akcie „Spoznaj svojho vedca – navštív svoju školu!“ 

              Cieľom Vedeckého kuriéra bolo ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum. Vďaka experimentom a priamemu zážitkovému vzdelávaniu si aj žiaci II.A nášho gymnázia  mohli vyskúšať a overiť, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá! 

              Vedecký kuriér z biológie sa skladal z pomôcok na extrakciu vlastnej DNA, ktorú si žiaci mohli spraviť sami. V rámci druhého pokusu sme so žiakmi mohli kultivovať baktérie použitím živnej pôdy a Petriho misiek. 

              Akcia „Spoznaj svojho vedca – navštív svoju školu!“ bola veľmi prínosná pre žiakov III.A a Septimy A, pretože sa dozvedeli viac nielen o vedeckej kariére, výskume a o tom, čomu sa na Slovensku výskumníci venujú, ale spoznali aj úspešného slovenského vedca – RNDr. Viliama Páleníka, PhD., ktorý pracuje na Ekonomickom ústave SAV a prišiel nám porozprávať o veľmi zaujímavej a aktuálnej téme, ktorej sa venuje, a to Matematické modelovanie vplyvu starnutia slovenskej populácie na verejné rozpočty (ohrozenia a reformné šance).

              O tom, že si to žiaci naplno užili a s nadšením pokusy zrealizovali, svedčia aj naše zábery.

               

              Mgr. Lenka Sojčáková

          • Literárne stretnutie so spisovateľom Pavlom Rankovom
            • Literárne stretnutie so spisovateľom Pavlom Rankovom

            • Minulý týždeň v piatok (17.9.2021) sa naši maturanti zúčastnili literárnej besedy so spisovateľom Pavlom Rankovom.

              Pavol Rankov začínal poviedkami, ktoré boli úspešné a oceňované. No oveľa viac dal o sebe vedieť románom Stalo sa 1. septembra, ktorý prekvapil kvalitou, pútavým príbehom a myšlienkovým presahom. Táto kniha vyšla aj v zahraničných prekladoch a vznikla podľa nej divadelná hra.

              Národná porota ho vybrala ako slovenského laureáta na Cenu Európskej únie za literatúru, ktorú mu udelili v Bruseli spolu s ďalšími 12 spisovateľmi z nových členských krajín.

              V rámci literárnej besedy nám predstavil svoje ďalšie tituly ako Matky, Legenda o jazyku, Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny. Posledné spomínané dielo napísal pod pseudonymom Peter Pečonka. Žiaci sa dozvedeli aj to, prečo si vybral Šamorín ako mesto, v ktorom sa príbeh odohráva a zistili aj ako vznikol jeho pseudonym.

               

              Pavol Rankov je výnimočný autor, pri rozhovore s ním cítite jeho skromnosť, no zároveň ide o mimoriadne inteligentného a sčítaného človeka.

               

              Mgr. Lenka Sojčáková

            • Rok v USA Zadarmo: Prihlasovanie na FLEX Program otvorené

            • Od 13.9.2021 sa študenti stredných škôl opäť môžu prihlasovať na ročný študijný pobyt v USA, ktorý im umožní bývať rok v americkej hostiteľskej rodine a študovať na americkej strednej škole zadarmo. Túto príležitosť majú vďaka výmennému programu Future Leaders Exchange (FLEX), ktorý financuje Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov.

               

              Štipendium pokryje študentom náklady na obojsmernú letenku, poskytne umiestnenie v hostiteľskej rodine a štúdium na americkej strednej škole, zdravotné poistenie, prípravné školenie, ako aj mesačný príspevok určený na účasť na spoločenských aktivitách. Študenti si hradia náklady spojené so získaním cestovného pasu, osobné výdavky nad rámec mesačného štipendia či náklady spojené s nadrozmernou batožinou. 

               

              Program je určený pre slovenských študentov 1. a 2.ročníka všetkých stredných škôl, ktorí sa narodili medzi 15.7.2004-15.7.2007 a angličtinu ovládajú aspoň na komunikatívnej úrovni. On-line prihláška je dostupná na odkaze https://ais.americancouncils.org/flex do 15.10.2021. O štipendium môžu žiadať aj študenti so zdravotným postihnutím. 

               

              Viac informácií o programe je dostupných na: https://www.slovakia.americancouncils.org/