• Novinky

          • Duševné zdravie má mnoho odtieňov
            • Duševné zdravie má mnoho odtieňov

            • Tak, ako máme fyzické zdravie, máme aj duševné zdravie. Obe podoby zdravia sa priamo ovplyvňujú a sú elementárne prepojené. Duševné zdravie je ale VIAC ako len neprítomnosť duševnej poruchy a má mnoho odtieňov.

          • Venček
            • Venček

            • Dňa 9. 04. 2022 sa žiaci tried Kvarta a Kvinta zúčastnili tanečnej slávnosti “Venček”, predstavujúcej veľký záver 12-hodinového kurzu spoločenských tancov. Slávnosť prebiehala v príjemnej atmosfére. Žiaci predviedli svoje tanečné schopnosti s radosťou a hrdosťou, za čo ich rodičia spoločne s pedagógmi a ostatnými prítomnými ocenili potleskom. Zvyšok večera bol uvoľnenejší - v príjemnej atmosfére, v krásne vyzdobenej aule s chutným občerstvením - v podobe školskej zábavy, na ktorú budú všetci zúčastnení dlho spomínať.

            • IQ olympiáda – školské kolo

            • Prvý aprílový týždeň sa konalo školské kolo IQ olympiády. Celkom sa v kategórii  B (2. stupeň ZŠ a zodpovedajúce ročníky osemročných gymnázií) do súťaže zapojilo 9585 riešiteľov, z toho v trnavskom kraji 780. Z našej školy sa zapojilo do súťaže 12 žiakov – 1 z primy, 6 zo sekundy, 3 z tercie a 2 z kvarty.
              Regionálnym finalistom z našej školy sa stal Ondrej Gombárik z Tercie A, s celkovým kvantilom 97,69.

              Na druhom mieste skončil Matej Špaňo z Tercie A s celkovým kvantilom 95,87.

              Na treťom mieste skončila Lucia Macháčová zo Sekundy A s celkovým kvantilom 92,88.

              Regionálne (krajské) kolo sa uskutoční v Trnave 10. 5. 2022.

              Ondrejovi držíme palce.

              Erika Kuchárová

            • Výzva pre deti na intoxikáciu liekmi

            • Mládež čelí nebezpečnej internetovej výzve. Upozornili nás na to kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi. 

              Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene. 

              Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti zdieľať na sociálnych sieťach. 

              Podľa psychológov, ktorí sa k výzve v médiách vyjadrili, výzva deti neláka preto, že si chcú ublížiť, len si neuvedomujú následky, ktoré si môžu spôsobiť. 

              Za uplynulý mesiac iba v Bratislave došlo k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou. 

              Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. 

              K predmetnej veci posielame tlačovú správu i link na FB.

              FB: https://www.facebook.com/policiaslovakia/posts/5483120158384828

            • Dejepisná súťaž českých a slovenských gymnázií

            • V stredu 6.4. 2022  sa  aj napriek  riaditeľskému voľnu  zúčastnili  naši traja študenti  krajského kola v dejepisnej súťaži. Súťaž každoročne organizuje gymnázium z českého Chebu a zúčastniť sa jej môžu všetky gymnáziá v Česku a na Slovensku.  Konala sa v Trnave a súťažili trojčlenné tímy. Z 15 účastníkov sme sa umiestnili na veľmi peknom  6. mieste.

              Okrem toho sme sa naučili aj veľa nového. Vedeli ste napríklad, že Molotov sa až príliš podobá na Gašparoviča ? (aspoň podľa nás :)).

              Našu školu reprezentovali:  S.G. Kapalla, O. Druska a  L. Kubíčková (septimáni)

              Po súťaži sme si nenechali ujsť prekrásne počasie v Trnave. Ďakujeme pánovi učiteľovi  Véghovi za doprovod.

                      S. G. Kapalla

              Septima A

            • Súťaž v anglickom jazyku pre žiakov Primy až Kvarty

            • ENGLISH STAR je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. 

              Do súťaže sa môže zapojiť každý žiak základnej školy alebo osemročného gymnázia, ktorý má v škole vyučovací predmet anglický jazyk. Stačí ak využije jednu z možností registrácie:

              • nahlási svoju účasť svojmu učiteľovi anglického jazyka do 20.4.2022 a zaplatí štartovné 5,- EUR 
              • termín súťaže je 5.05.2022
              • Na vypracovanie testu majú súťažiaci 45 minút. Ak súťažiaci vypracuje test v kratšom čase, nemá to vplyv na hodnotenie. Súťažiaci vyznačujú svoje odpovede priamo do testu na základe zadania v otázke.

              Viac informácií a vzorové testy z predchádzajúcich rokov nájdete na https://englishstar.sk/

               

            • Hviezdoslavov Kubín

            • 30. a 31. marca 2022 sa v Žitnoostrovskom osvetovom stredisku v Dunajskej Strede konalo okresné kolo súťaže v prednese umeleckej poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali siedmi žiaci a získali aj pódiové umiestnenie. Dvaja žiaci postúpili do krajského kola do Trnavy. Žiakom blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce v Trnave.

              Umiestnenie:

              II. kategória – poézia: Tereza Striežencová, Prima A, 2. miesto – Strieborné pásmo

              II. kategória – poézia: Viliam Boszorád, Prima A, Bronzové pásmo

              II. kategória – poézia: Andrej Mišík, Prima A, Bronzové písmo

              II. kategória – poézia: Katarína Pipová, Prima A, Čestné uznanie – Bronzové pásmo

              II. kategória – próza: Alex Ondriáš, Prima A, 1. miesto – Zlaté pásmo

              III. kategória – poézia: Viktória Beňušová, Sekunda A, 2. miesto – Strieborné pásmo

              III. kategória – próza: Nikola Kabátová, Sekunda A, 1. miesto – Strieborné pásmo

              Natália Chreneková

            • Popros maminku o novú mikinku!

            • Áno milí študenti, škola má svoj vlastný výrobok v podobe tričiek a mikiniek.

              Tak ak sa chceš predviesť na verejnosti ako pravý gymnazista, zaobstaraj si jednu - alebo aj viac (prať každý deň naozaj nie je pohodlné).

              Dohodni sa aj s ďalšími spolužiakmi a všetci dostanete kamarátsku zľavu.

              Tak do Septimy friško, po novú mikinku a tričko!

          • Ďakujem...
            • Ďakujem...

            • „Vďačnosť môže niekomu zlepšiť deň - dokonca zmeniť život. Stačí, ak ju vyjadríte slovami“, povedala približne pred sto rokmi írsko-indická učiteľka  Margaret Cousins. 

          • GIRL'S DAY 2022
            • GIRL'S DAY 2022

            • Už po deviaty raz organizuje občianske združenie Aj Ty v IT pri príležitosti Medzinárodného dňa dievčat a žien v IT kariérny deň pre stredoškoláčky Girl's Day. Tento rok sa podujatie uskutoční 28. apríla 2022

              Prostredníctvom Girl´s Day majú dievčatá vo veku 15 až 19 rokov unikátnu príležitosť nazrieť do zákulisia IT organizácií a spoločností a zistiť, čo im sektor nových technológií kariérne ponúka. Keďže pandemická situácia je stále dosť nevyspytateľná, aj deviaty ročník sa uskutoční kompletne v ONLINE forme. Približne dvojhodinový program bude vysielaný od 10:00 naživo z Girl’s Day štúdia, dopĺňaný krátkymi videami, interaktívnymi vstupmi, diskusiou a tiež možnosťou vyhrať zaujímavé ceny. Tento rok sa budú podrobnejšie venovať jednotlivým pozíciám, s ktorými sa v IT svete môžu stretnúť. Dievčatá sa popri tom dozvedia aj osobné skúsenosti žien a dievčat, ktoré už v IT pracujú alebo sa IT rozhodli študovať. Záznam toho, ako to vyzeralo minulý rok, môžete nájsť na tomto odkaze.

              Každé dievča sa musí v termíne 1.-27. 4. samostatne zaregistrovať na webovej stránke www.girlsday.sk, na svoj e-mail dostane potvrdenie o registrácii a informáciu, ako sa k podujatiu pripojiť.

              Okrem bohatého, ale jednodňového programu počas Girl’s Day sa ponúka stredoškoláčkam možnosť pričuchnúť k práci v IT aj počas pravidelných online workshopov. Tieto workshopy prebiehajú už v podvečerných hodinách a sú bezplatné. Najbližšie workshopy sa budú venovať spojeniu IT a biológie v podobe bioinformatiky, dievčatá sa naučia ako si vylepšiť svoj profesijný profil na LinkedIne, profesionálne spravovať sociálne siete, ako sa orientovať vo svete hoaxov, úspešne riadiť projekt alebo aj technickejšie témy ako princíp fungovania internetovej siete či pripravované šifrovanie v Python-e.

              Ak Vás zaujímajú aj ďalšie aktivity pre stredoškoláčky, kliknite si na web Aj Ty v IT alebo ich sledujte na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

          • „Pomôžme tým, ktorí si o to nemôžu poprosiť!“
            • „Pomôžme tým, ktorí si o to nemôžu poprosiť!“

            • Naša II.A trieda štvorročného štúdia sa rada zúčastňuje na rôznych dobrovoľníckych podujatiach (napr. Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, ekologické akcie – vyčistenie areálu školy od odpadu,...). V tomto školskom roku sa zapojili do pomoci psíkom v útulku. Rozhodli sa vziať situáciu do vlastných rúk a vyzbierali rôzne hračky, krmivo – granule a konzervy, pamlsky, deky, plachty a ďalšie veci. Keď sa to naložilo všetko do auta, potešilo nás, že bolo plne naložené.

              Je dôležité si uvedomiť, že vďaka obetavým ľuďom, ktorí pracujú v týchto organizáciách a svoju prácu berú ako poslanie sa mnoho psíkov netúla po uliciach a nájdu aj svoj domov.

               

              Ďakujeme všetkým za pomoc!

              Mgr. Lenka Sojčáková

            • Vážení rodičia, zamestnanci školy, milí žiaci,

            • rada Vás všetkých informujem, že zbierka vyhlásená na pomoc Spojenej škole T. Ševčenka v Prešove bola veľmi úspešná a včera – v piatok 11.3.2022 bola už aj doručená na miesto určenia.

              Dovoľte nám  úprimne poďakovať  za všetky  Vaše príspevky – materiálne aj finančné. Špeciálne ďakujeme za ponuky odvozu zbierky do Prešova. Osobitne nás teší, že aj naši  žiaci ukázali  empatiu a  ľudskosť svojimi milými osobnými  príspevkami – školskými taškami a malými kufríkmi, vakmi  naplnenými pomôckami, spoločenskými hrami, ale aj milými plyšákmi.

              Opäť sme dokázali, že máme dobré a otvorené srdcia. Srdečná vďaka všetkým!

               

                                                                                                       PaedDr. Edita Lysinová, riaditeľka školy

            • Deň v GMRŠ

            • Stále rozmýšľaš, na ktorú strednú školu si podať prihlášku? Možno ti toto video pomôže pri rozhodovaní :)

          • Spustená registrácia do súťaže IQ olympiáda!
            • Spustená registrácia do súťaže IQ olympiáda!

            • S nadšením Vám oznamujeme, že registrácia do 11. ročníka súťaže IQ olympiáda bola spustená! Súťaž je pre všetkých žiakov ZADARMO a môžu získať skvelé hodnotné ceny. Zapojiť sa môžu žiaci 2. stupňa ZŠ alebo prímy až kvarty osemročných gymnázií. 

              Registrácia prebieha do 31.03.2022 na www.iqolympiada.skŠkolské kolo bude spustené v termíne 04.04.2022 - 12.04.2022. Bližšie informácie sa môžete dočítať tu: https://iqolympiada.sk/?p=61

              Škola s najväčším počtom zapojených súťažiacich získa zaujímavú odmenu.

          • Ako zvládať pretlak informácií a udržať si dobré duševné zdravie.
            • Ako zvládať pretlak informácií a udržať si dobré duševné zdravie.

            • Opäť žijeme intenzívne časy. Pre mnohých je vyčerpávajúce a náročné zvládať intenzívny tok informácií, spracovávať silné emócie a popri tom aj  fungovať v bežnom, každodennom živote.  Niektorí ľudia hovoria o tom, že opäť prežívajú intenzívny strach, pocit straty bezpečia, sú veľmi podráždení, vnútorne nekľudní alebo naopak apatickí. Mnohí hovoria o problémoch so spánkom, či neustálom toku myšlienok, ktorý neprestáva ani napríklad pred spánkom. Čo s tým? 

          • Geografická olympiáda
            • Geografická olympiáda

            • V novembri sa žiaci Prima až Kvarta zapojili do online školského kola geografickej olympiády. Veľký záujem prejavili žiaci Prima A triedy, čo nás veľmi potešilo.

              Všetci žiaci boli úspešnými riešiteľmi, ale do okresného kola mohli postúpiť prví traja.

              Najúspešnejší riešitelia kategórie F (Prima – Sekunda):

              1. Miesto : Sára Zelenayová
              2. Miesto : Jakub Vongrej
              3. Miesto: Maximiliám Patrik Kmeč

              Najúspešnejší riešitelia kategórie E (Tercia – Kvarta):

              1. Miesto : Filip Rau
              2. Miesto : Oliver Labaška
              3. Miesto : Michal Valo

               

              17.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády a títo naši šikovní žiaci nám spravili veľkú radosť:

              • V kategórii F sa stal víťazom Maximiliám Patrik Kmeč s postupom do krajského kola.
              • V kategórii E
                1. miesto získal Michal Valo
                2. miesto získal Oliver Labaška
                3. miesto získal Filip Rau

              ​​​​​​​​​​​​​​Srdečne blahoželáme našim víťazom a držíme palce v ďalšom kole geografickej olympiády.

              ​​​​​​​Mgr. Ingrid Kloknerová