• Novinky

          • Súťaž Mladý záchranár
            • Súťaž Mladý záchranár

            • Dňa 22. 6. 2022 sa hviezdny tím Gymnázia Milana Rastislava Štefánika zúčastnil súťaže mladého záchranára Trnavskej župy na čele s pani profesorkou Dávidovou. Napriek tomu, že išlo o našu premiéru, sme zažiarili v plnej kráse, získali veľa nových skúseností a naozaj si to užili. Museli sme čeliť rôznym situáciám, ako napríklad autonehoda, dusenie, otvorené zlomeniny, alkoholizmus, zasiahnutie elektrickým prúdom a pneumotorax. Stanoviská boli náročné, no vďaka našej odhodlanosti a zdatnosti sme ziskali veľa bodov a medaily. Ďakujeme pani profesorke Dávidovej za poctivú prípravu a veríme, že o rok budeme úspešnejšie. Súťaže sa zúčastnili zo Sexty - Tereza Čierňavová, Petra Juriková, Laura Kubalcová a Lea Lengyelová a z I. A - Kristína Hargašová a Ela Zámečníková.

              text: Kristína Hargašová

              foto: Ela Zámečníková

          • Aj takto sa u nás učí fyzika
            • Aj takto sa u nás učí fyzika

            • Aké je počasie? Túto úlohu musela Tercia A zvládnuť bez pomoci moderných prístrojov a telefónov. Anemometer (vetromer), vlhkomer, teplomer a zrážkomer boli len niektoré z mnohých prístrojov, ktoré sme mali za úlohu vyrobiť. Tímovou prácou sme prístroje vytvorili a následne sme vyšli von na školský dvor, aby sme sa presvedčili, či naše prístroje fungujú. Potom zo získaných údajov (azda presných), sme museli predpovedať počasie. Predpoveď niektorých spolužiakov znela asi takto: „Bude pekne, kým sa počasie nepokazí…” alebo „Aha, to je pekný oblak, asi nebude pršať, jedine že by predsa len pršalo…” Pri predpovedi sme si užili veľa zábavy a myslím, že to bolo príjemné spestrenie hodiny. Ale radšej počasie predpovedať nebudeme, pretože každý z nás by mal predpoveď úplne inú… :)

               

              Ondrej Gombárik

              Tercia A

          • Letná čitateľská súťaž Oxford Reading Club
            • Letná čitateľská súťaž Oxford Reading Club

            • Prázdniny už klopú na dvere, a preto vydavateľstvo OUP pripravil pre žiakov letnú čitateľskú súťaž s digitálnou knižnicou Oxford Reading Club!

              Študenti angličtiny majú toto leto jedinečnú príležitosť zažiť dobrodružstvá s hrdinami e-kníh, posunúť svoje jazykové zručnosti na vyššiu úroveň a vyhrať prístup k celej kolekcii Oxford Reading Club na 12 mesiacov.

              Bližšie informácie v kabinete anglického jazyka. 

              Účasť a pravidlá súťaže

              Krok 1: Zaregistruj sa do dvojtýždňovej verzie zdarma na www.oxfordreadingclub.com, a získaj prístup k 6 vybraným e-knihám. Môžeš preskúmať jednu alebo všetky knihy, to je na tebe. Iba si zapamätaj, že čím viac študijných odznakov získaš, tým máš väčšiu šancu na výhru. Nevyhráva najlepší angličtinár, ale najaktívnejší čitateľ.

              Krok 2: Jednoducho sa bav!Hraj hry, čítaj si fascinujúce príbehy a vyskúšaj najrôznejšie interaktívne prvky.

              Krok 3: Zbieraj študijné odznaky a dosiahni najvyššiu možnú úroveň!Na základe aktivity v účte obdržíš študijné odznaky. Tvojou úlohou je nazbierať ich čo najviac, kým ti vyprší dvojtýždňový prístup zdarma.Študijné odznaky získaš za čas strávený čítaním, precvičovaním výslovnosti, tvorbou zoznamu slovíčok (vocabulary list), počet prečítaných kníh a dokončenie niektorých aktivít! Viac sa dozvieš vo svojom Oxford Reading Club účte v sekcii Study Badges.

              Krok 4: Pošli nám svoje výsledky!Po dvoch týždňov nám zašli na adresu info@oup.cz nasledujúce údaje.1. Kópiu obrazovky (screenshot) s tvojimi výsledkami. Prehľaď nájdeš vo svojom účte v časti Study Badges.2. Monthly report (prehľad celkovej aktivity). Tento prehľad si môžeš vygenerovať v časti Monthly report.3. Tvoje meno, súťažnú kategóriu, vek, Oxford Reading Club ID (prihlasovacie meno) a e-mailovú adresu pod ktorou prebehla registrácia do Oxford Reading Club.Monthly report bude hrať kľúčovú úlohu, pokiaľ budú mať dvaja účastníci úplne rovnaké výsledky. V tomto prípade o víťazovi rozhodne vyšší počet prečítaných slov, ktorý je tu uvedený.

              Krok 5: Vyhráva ten, kto získa najvyšší počet odznakov, a teda sa posunie na najvyššiu úroveň.

              Upozorňujeme, že táto súťaž je určená iba pre nových užívateľov knižnice Oxford Reading Club. Zúčastniť sa jej môžu iba čitatelia, ktorí sa zaregistrujú do dvojtýždňovej verzie zdarma.

          • Kurz ochrany života a zdravia (KOŽAZ) v septime a III. A
            • Kurz ochrany života a zdravia (KOŽAZ) v septime a III. A

            • Ako prežiť ? Otázka hodná filozofa, no S7ptima a III. A už na ňu aj poznajú odpoveď. V dňoch 7. až 9. júna sme sa zúčastnili kurzu ochrany života a zdravia v obci Pružina.

              Predpoveď hlásila 100% prehánky, no my sme boli odhodlaní prežiť za akýchkoľvek podmienok. Po namáhavých hodinách turistiky v hornatom teréne Strážovských vrchov sme aj večery trávili športovo, pri futbalových derby. Jedni sa potili pri hraní, iní pri oduševnenom povzbudzovaní.

              Neskôr nám pán učiteľ Goga vysvetlil prvú pomoc (našťastie sa hralo férovo, a tak nie na ozajstnom prípade) a čo to na hoteli poopravoval.

               A pani učiteľka Sidó sa zas nenechala zahanbiť svojimi vedomosťami nielen z biológie.

              Ďakujeme pani prof. Kloknerovej za zabezpečenie a organizáciu celého KOŽAZu.

              Na tento výlet určite tak skoro nezabudneme 😉

               

              Samuel Gorazd Kapalla

              S7ptima

          • Prednáška o radiácii a radiačnej ochrane
            • Prednáška o radiácii a radiačnej ochrane

            • V piatok sa na našej škole uskutočnila vzdelávacia prednáška zrealizovaná pracovníkmi Odboru radiačnej ochrany Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

              Aktuálne narastá dopyt po informáciách týkajúcich sa rádioaktivity, ionizujúceho žiarenia a bezpečnosti jadrových zariadení, a preto sme radi prijali túto ponuku. V neposlednom rade je spomínaný obsah prednášky súčasťou vyučovania fyziky v treťom ročníku a preto sa tejto prednášky zúčastnili práve tretiaci a septimáni.

              Príspevok jedného z nich hovorí za všetko:

               

              V piatok 10.6.2022 sa septimáni spolu s tretiakmi zúčastnili fyziky a to nie hocijakej. Prišli k nám traja odborníci na častice s chuťou nám niečo o nich prezradiť. Naučili sme sa ako postupovať v prípade jadrovej havárie alebo aj to, že s radiáciou sa stretávame úplne bežne (aj naše telá sú žiariče).

              Myslím, že prednášku všetci ocenili, ako príjemné spestrenie hodiny (nebudeme sa brániť ani ďalším) a na konci sme si mohli vyskúšať aj skafander a prístroj, s ktorým sa meria radiácia v praxi (škola nie je rádioaktívna ☹, takže sa vidíme opäť v pondelok)

              Samuel Gorazd Kapalla  

              S7ptima

          • Sviatok slovenčiny
            • Sviatok slovenčiny

            • V posledný májový deň sa v Gymnáziu M. R. Štefánika konalo cyklické podujatie tvorivých dielní s názvom Sviatok slovenčiny, ktoré pripravilo Žitnoostrovské osvetové stredisko pre žiakov, ale aj vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry. Pani lektorka Mgr. Jaroslava Čajková pripravila pre účastníkov tvorivý, zábavný a zaujímavý program. V prvej časti žiaci pracovali s ukážkou O nákazlivom slove od Ľubomíra Feldeka. V druhej časti sa žiaci učili, ako majú dýchať, pracovať s bránicou, mimickými svalmi a ako správne vyslovovať spoluhlásky.

              Ďakujeme Žitnoostrovskému osvetovému stredisku a pani Mgr. Jaroslave Čajkovej, že zorganizovali cyklus tvorivých dielní.

              Natália Chreneková

          • Čo je to úzkosť? Aké sú jej prejavy a ako ju zmierniť?
            • Čo je to úzkosť? Aké sú jej prejavy a ako ju zmierniť?

            • K jedným z najčastejšie skloňovaných slov posledných dvoch rokov patrí slovo úzkosť. Odborníci, rodičia, deti, široká verejnosť, médiá, či sociálne siete  zdôrazňujú, že pandémia a vojna na Ukrajine zvyšujú úzkosti u dospelej, dospievajúcej, ako aj detskej populácii.

            • Oznam o NEKONANÍ 2.kola prijímacích skúšok

            • Oznamujeme potenciálnym záujemcom o štúdium na Gymnáziu M. R. Štefánika v Šamoríne, že škola
              po prvom kole prijímacích skúšok nemá voľné miesta v 4-ročnom štúdiu . Z tohto dôvodu sa NEBUDE
              KONAŤ
              druhé kolo prijímacích skúšok.

              PaedDr. Edita Lysinová, riaditeľka školy

            • Oznam pre rodičov neprijatých žiakov na základe výsledkov prijímacích skúšok

            • Oznamujeme rodičom , ktorí podali odvolanie voči neprijatiu svojho dieťaťa po prijímacích skúškach na 4-ročné, resp. 8-ročné štúdium, že odvolania boli odoslané na Odbor školstva Trnavského samosprávneho kraja , ako druhostupňovému orgánu. Po posúdení odvolania Vám zašle odpoveď  Odbor školstva Trnavského samosprávneho kraja, naše gymnázium už v záležitosti Vášho odvolania nevie poskytnúť ďalšie informácie.

               

                                                                                                                            PaedDr. Edita Lysinová, riaditeľka školy

          • Súťaž  Mladý  Európan
            • Súťaž  Mladý  Európan

            • Dňa 26. apríla  2022  sme my, žiačky Sexty A, reprezentovali našu školu v  regionálnom kole súťaže Mladý Európan v Komárne. Je to vedomostná súťaž, ktorá je zameraná na Európsku úniu,  čiže členské štáty, orgány a organizácie EÚ, osobnosti EÚ, história EÚ, prírodné a kultúrne zaujímavosti. Podmienkou účasti na súťaži je vypracovaný projekt o krajine, ktorá v danom roku predsedá EÚ.

              Napriek tomu, že našu školu čakala takáto skúsenosť po prvýkrát a nevedeli sme, čo presne  od nej máme očakávať,   súťaž sme si užili. Náš projekt získal plný počet bodov a bol tak najlepší. Vo vedomostnej časti  sme sa umiestnili na 5. mieste.

              Na  budúci rok  sa už nemôžeme  zúčastniť,  pretože podľa pravidiel súťaže musí byť zostavený nový tím, ktorý bude školu reprezentovať.

              Veríme, že po tejto premiére našu školu budú reprezentovať tímy, ktoré budú chcieť dosiahnuť ešte lepšie výsledky. Víťazov celoštátneho kola čaká exkurzia do hlavných centier  Európskej únie.

               

              Ema Czuczová, Petra Juriková, Laura Kubalcová - žiačky Sexty A

            • OZNAM

            • Riaditeľka školy oznamuje, že z organizačných dôvodov udeľuje RIADITEĽSKÉ VOĽNO:

              v pondelok, dňa 23.mája 2022 pre triedy: Kvarta A, Kvinta A, Sexta A, Septima A, I.A, II.A, III.A a pre žiakov, ktorí sa nezúčastňujú plaveckého výcviku.

              v utorok dňa 24.mája 2022 pre triedy: Sexta A, Septima A a II.A

              v stredu, dňa 25. mája 2022 pre triedu III.A.

              Stravníci z uvedených tried budú v tieto dni automaticky odhlásení z obedov.

               

               

               

            • Rozlúčka maturantov so školou

            • Milí rodičia, starí rodičia, priatelia, kamaráti,

              srdečne Vás pozývame na slávnostnú rozlúčku maturantov so školou, ktorá sa uskutoční zajtra, 13.5.2022 o 10:45 v aule školy. Predtým si môžete pozrieť vyzdobené triedy maturantov.

              Tesíme sa na Vás.

               

            • Účasť na krajskom kole súťaži Hollého pamätník

            • Krajské kolo súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe detských recitačných kolektívov a divadiel poézie Hollého pamätník usporidalo Trnavské osvetové stredisko 27. - 29. apríla 2022 v budove krásneho Západoslovenského múzea v Trnave.  

              Gymnázium M. R. Štefánika v Šamoríne dôstojne reprezentovali dvaja veľmi nadaní žiaci, Alex Ondriáš (Prima A) a Nikola Kabátová (Sekunda A) v kategórii próza. Vydali zo seba maximum, no na pódiové umiestnenie to, žiaľ, nestačilo. Vrátili sme sa bohatší o skúsenosti, ktoré pevne veríme, že nám budú osožné v budúcom školskom roku.

              Žiakom blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu a tešíme sa na ďalšiu účasť.  

              Mgr. Natália Chreneková

          • Deň narcisov
            • Deň narcisov

            • 28. apríl bol deň, keď sa po celom Slovensku rozdávali narcisy - kvietky, ktoré sú symbolom jari - symbolom nádeje a nového života. Tento deň bol dňom narcisov a všetkých nás spojil pre dobrú vec.

              Deň narcisov - tradičnú zbierku organizovanú Ligou proti rakovine netreba nikomu predstavovať. Je to predsa najvzácnejšia zbierka, najväčší zdroj príjmu na pokrytie všetkých nákladov spojených s projektami pre ľudí s onkologickým ochorením, ale tiež na projekty preventívne - pre zdravú populáciu. Táto zbierka sa týka nás všetkých. A ako tradične, aj tento rok sme sa rozhodli pomôcť. Veľká vďaka patrí všetkým žiakom a zamestnancom školy, ktorí radi a ochotne prispeli a rovnaká vďaka patrí aj obyvateľom a návštevníkom mesta Šamorín, ktorí zbierku tiež podporili. V neposlednom rade ďakujeme aj dobrovoľníkom - žiakom triedy Kvinta A, ktorí ochotne a s nadšením oslovovali všetkých ľudí a robili osvetu. Tento rok tak vyzbierali sumu 1251,68 €. ĎAKUJEME!

              Renáta Orosová

          • Vyhrali sme olympiádu!
            • Vyhrali sme olympiádu!

            • Milí spolužiaci a učitelia,

              v dňoch  28. a 29. 4. sa naša škola zúčastnila na Župnej olympiáde stredoškolskej mládeže Trnavského kraja. A ako sa na olympiádu patrí, konalo sa aj slávnostné zapálenie olympijského ohňa, na ktorom nesmela chýbať ani účasť našich špičkových volejbalistiek a volejbalistov.

              Obrovskú snahu sme vynaložili všetci, no z každej kategórie mohol byť víťaz iba jeden. Po strhujúcich zápasoch až do posledného konca sme odchádzali spokojní.

              Dievčatám sa darilo veľmi dobre a obsadili 4. miesto po veľmi napínavom a tesnom súboji so Skalicou.

              Chlapci vo finálovom zápase rozdrvili Senicu a domov si s prehľadom odniesli majstrovský pohár so zlatými medailami.

              Sláva víťazom!

              S.G.Kapalla, S7ptima

               

              Ocenení boli dokonca aj jednotlivci - Lukáš Kobza zo septimy za najlepšieho hráča turnaja a Samuel Šuňal zo sexty za najlepšieho smečiara turnaja.

              Veľkým sklamaním bolo zrušenie konania Majstrovstiev Slovenska, na ktoré by naši chlapci mali postúpiť a porovnať si svoje schopnosti na celoštátnej úrovni. Dúfame však, že na budúci rok Majstrovstvá budú a my opäť zabojujeme o postup.

              Za účasť na takomto podujatí sme veľmi vďační, získali sme tým cenné skúsenosti do nášho športového života. Srdečne gratulujeme chlapcom a všetkým zúčastneným ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Obrovská vďaka patrí aj p. profesorke Pavolovej a p. profesorovi Gogovi, ktorí počas celého podujatia žiakov usmerňovali a podporovali.

              Katarína Čákyová, Kvinta