• Novinky

          • Jazykovo- poznávací pobyt v Škótsku
            • Jazykovo- poznávací pobyt v Škótsku

            •  

               Pre 50 žiakov Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne  a tri pedagogičky sa začiatok tohto školského roka niesol v znamení cestovnej horúčky. Približne rok od poskytnutia prvých informácií o pobyte sme 2.9.2023 v neskorých večerných hodinách vyrazili autobusom do hlavného mesta Škótska – do Edinburghu.  

              Trasa do cieľa bola zaujímavá – po celodennom cestovaní autobusom sme prvú noc strávili v hoteli v Calais vo Francúzsku. Stihli sme sa prejsť po krásnej piesočnatej pláži a vychutnávali sme krásny západ slnka. Po veľmi skorých raňajkách sme sa nalodili na trajekt a v doobedňajších hodinách sme už videli biele skaly Doveru. Odtiaľto sme smerovali do Londýna a poctivo si prešli tie najznámejšie pamätihodnosti: Tower of London, užili si plavbu po Temži do Westminsteru, prechádzali sme sa v St. James Park, zvonka sme si pozreli Buckingham Palace, oddychovali na Trafalgar Square a nakupovali na Piccadilly  Circus. Ďalšiu noc sme strávili v inom hoteli, ktorý bol naozaj štýlový – stavba pochádza zo 17. storočia. Z Letchworthu sme smerovali do Edinburghu so zastávkou v Cambridge. Mali sme čas na rýchlu prehliadku centra a pár odvážlivcov sa vybralo aj na plavbu člnom po rieke Cam. Počas plavby nás „gondolier“ zabával zaujímavými historkami z dejín univerzitného mestečka aj o zvykoch študentov, ktoré pretrvávajú dodnes. Z Cambridge naša cesta autobusom pokračovala už do cieľa – do Edinburghu. Ubytovanie sme mali zabezpečené u hostiteľských rodín, ktorí nám poskytovali ubytovanie so stravou. Nasledujúci deň ráno sa začala výučba v jazykovom centre  - od 9.00 do 12.30. Hlavným zámerom tejto výučby bolo sprostredkovať škótsku kultúru a motivovať žiakov ku komunikácii. Po vyučovaní sme vždy mali zabezpečený zaujímavý program: prehliadku hradu Edinburgh, prehliadku Kráľovskej míle (Royal Mile), katedrálu Sv. Egídia (St. Gile's Cathedral), Holyrood Palace, budovu Škótskeho parlamentu. Novinkou v programe agentúry bola návšteva interaktívneho centra Dynamic Earth.  Ďalšiu dávku histórie nám poskytla návšteva hradu Stirling a Wallace Monument. V sobotu 9.2. sme sa vybrali na celodenný výlet po škótskej vysočine – pozreli sme si Loch Ness, Neptúnove schody, Glencoe (kde sa odohrával jeden veľmi smutný príbeh škótskych dejín). Nedeľa 10.9. bol náš posledný plnohodnotný deň v Škótsku – navštívili sme Wallace Monument, Falkirk Wheel a súsošie vzdávajúce hold ťažným koňom – The Kelpies.

              So Škótskom sme sa rozlúčili  návštevou Rosslyn Chapel. Je to stredoveká kaplnka, kde sa natáčal aj časť filmu Da Vinciho kód. Klenot medzi sakrálnymi stavbami plná symbolov a prekrásnych kamenných tvarov, výrezov, a sôch. Všetky detaily sú svedectvom umenia stredovekých kamenárskych majstrov.

              Naša cesta domov bolo ozvláštnená nočnou plavbou trajektom z Newcastle do Amsterdamu. Hotel na mori ponúkal skvelú večeru a raňajky formou švédskych stolov, čo ocenili hlavne tínedžeri v rastovej fáze. V Amsterdame sme si spravili celodenný výlet – návšteva Madame Tussauds, plavba po amsterdamských kanáloch so sprievodcom – kapitánom v jednej osobe, večera v palacinkárni.

              Veľká vďaka patrí sprievodkyni Katke Bezákovej, ktorá má neuveriteľné znalosti a vie ich podať štýlom, ktorý zaujme všetkých okolo nej.

              Tento jazykovo-poznávací pobyt by sa nemohol uskutočniť bez agentúry D&D team, ktorí robia všetko pre to, aby cestovanie, poznávanie bolo zážitkom pre všetkých.  

              Pedagogický dozor po celej dobe pobytu zabezpečili Mgr. Orosová, Mgr. Kloknerová a Mgr. Mókusz Hombauer. Riešili sme väčšie i menšie problémy a boli sme celý čas k dispozícii žiakom i rodičom.  

              Ďakujeme aj vedeniu školy a to p. riaditeľke PaedDr. Lysinovej a p. zástupkyni PaedDr. Mičatkovej, ktoré intenzívne podporujú všetky formy cudzojazyčného vzdelávania.   

              A jazykovo – poznávací pobyt v nasledujúcom školskom roku 2024/2025? Nechajte sa prekvapiť.

              Mgr. Linda Mókusz Hombauer

               

              Názory žiakov z triedy Sexta A: 

              Tento rok v septembri sme sa my, žiaci gymnázia, zúčastnili poznávacieho jazykového pobytu v Škótsku. Výlet trval 12 nocí, päť z nich sme viac-menej precestovali, no čas strávený v autobuse určite stál za to. Cestou do Škótska sme prenocovali v Calais, užili si nádherný západ slnka a videli železného draka, ktorý dokonca chrlil oheň. Z Calais sme sa preplavili trajektom priamo do Veľkej Británie. Zastavili sme sa v Londýne, kde sme strávili celý deň a videli množstvo kultúrnych pamiatok. Večer sme prespali v hoteli a ráno sme vyrazili na dlhú cestu až k rodinám, kde sme prežili krásnych 6 dní plných nabitého programu. Boli sme aj pri jazere Loch Ness, ale Nessie sme videli až cestou domov v Amsterdame. Tento výlet bol plný neopísateľných pamiatok, o ktorých nám teta Katka s radosťou rozprávala zaujímavé príbehy. Pri jej nostalgickom rozprávaní sa nám tisli slzy do oči a zacnelo sa nám za domovinou. Každý školský výlet sa mi vždy veľmi páči, už len preto, lebo končí doma v Báči. (Veronika Kardošová)

              Jazykový pobyt v Škótsku bol pre nás obrovská príležitosť navštíviť miesta, o ktorých sme dlho snívali. Vďaka pani sprievodkyni sme mali pestrý program – Londýn, Calais, Edinburgh a aj Amsterdam. Nazbierali sme mnoho pekných zážitkov a nových skúseností. V hosťovskej rodine sme sa taktiež cítili veľmi vítané, až nám prišlo ľúto, keď nadišiel čas odísť. Veľmi radi by sme sa do Škótska ešte niekedy vrátili.  (Ema Wintzer a Diana Hegyi)

              Škótsko pre mňa bolo skvelým zážitkom, keďže som ho chcela navštíviť už veľmi dlho. Prostredie, v ktorom sme bývali bolo nádherné, ľudia boli veľmi príjemní a priateľskí, najmä naša hostiteľská rodina. Mali sme z časti možnosť spoznať ich každodenný život a zvyky, zlepšiť si naše jazykové schopnosti, spoznať nových ľudí a miesta. Celý pobyt mi priniesol veľa skúseností a spomienok. Počas pobytu som sa cítila veľmi príjemne a bola by som rada, keby som Škótsko navštívila znovu. (Nina Mikolášiková)

              Edinburgh bolo naozaj veľmi pekné mesto. Je plné historických pamiatok a krásnych budov. Napríklad Edinburgh Castle, Wallace monument alebo Falkirk wheel. Aj jeho okolie a príroda sú naozaj nádherné. Ich trávnatá kopcovitá krajinka sa nedá porovnať s ničím u nás. A aj napriek ich daždivej povesti sme za celý čas zmokli iba raz. Určite sa tam plánujem v najbližších rokoch vrátiť. (Riško by chcel zostať anonymný)

              Počas výletu sme boli v rôznych zaujímavých mestách ako Calais, Londýn, Cambrige a hlavne Edinburgh.Mne osobne sa naviac páčil deň strávený v Londýne.V Škótsku sme bývali v rodine, ktorá bola veľmi milá.Jediné čo som si na výlete neužil bola cesta autobusom a britská kuchyňa. (Sebastián Šust)

              Najviac sa mi páčil Londýn a Amsterdam. Výlety boli v pohode. Sprievodkyňa vedela výborne rozprávať o miestach kde sme boli. Ak by sa dalo v Londýne by som zostal aj dlhšie. (Filip Rau)