• Novinky

          • Sviatočnú  atmosféru
            • Sviatočnú  atmosféru

            • nadchádzajúcich vianočných sviatkov sme si vytvorili aj napriek hroziacemu zatvoreniu škôl. Výzdobu sme stihli urobiť hneď na začiatku decembra.

              Podieľali  sa  na nej študenti Septimy A (pod vedením Aničky Maniačkovej a Katky Valovej),  skupina študentov z 3. A a  žiaci z  Primy  A.

              Mgr. Dagmar Malečková

          • Dištančné vzdelávanie v pohode
            • Dištančné vzdelávanie v pohode

            • Pár rád, ako zvládnuť dištančné vzdelávanie efektívne, v pohode a tak, aby deti po návrate do školy nepociťovali veľké vedomostné nedostatky. Milé deti, tu je pár rád pre Vás v tomto období:

          • Adventné ikebany pre domov seniorov
            • Adventné ikebany pre domov seniorov

            • Začal advent a v období adventu treba pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú. Preto sme sa rozhodli potešiť ľudí v šamorínskom domove seniorov. V pondelok 29. novembra na triednickej hodine sme vyrábali ikebany z ihličia a rôzne ich ozdobili. Viacerí sme takúto prácu robili prvýkrát a niečo nové sme sa tiež naučili.

              Na druhý deň sme ich s pani profesorkou Pavolovou a pár spolužiačkami zaniesli do domova Ambrózia, kde sme ich odovzdali pani riaditeľke. Bola veľmi milá.

              Myslím si, že vyrábať tieto ikebany bola naozaj zábava, ale najlepšie na tom bolo, že sme to robili pre dobrú vec.

              Emma Žatecká, Tercia A

          • EXPERT geniality show
            • EXPERT geniality show

            • 30.novembra, tak ako každoročne, súťažili naši žiaci v EXPERT geniality show – v zaujímavej a obľúbenej celoslovenskej súťaži. V tomto školskom roku sa do nej zapojilo 51 žiakov nášho gymnázia, niektorí súťažili papierovou formou v škole, niektorí online z domu.

              Súťaž je jednorazová a individuálna. Každý súťaží sám za seba vo svojej vekovej kategórii. V priebehu súťaže odpovedá na otázky a rieši úlohy v rámci dvoch vybraných tém. Výsledky sú centrálne spracované a vyhodnotené pre jednotlivé vekové kategórie a témy v rámci celého Slovenska. V tomto ročníku boli ponúknuté témy „Od Dunaja k Tatrám““, „Svetobežník“, „Mozgolamy“, „Tajomstvá prírody“, „Góly, body, sekundy“, „Do you speak Englisch“.

              21.decembra budú výsledky jednotlivých žiakov zverejnené na internete a každý si bude môcť pozrieť, ako uspel pomocou svojho kódu na stránke www.sutazexpert.sk .Celkové výsledky školy dodajú organizátori až vo februári budúceho roka.

              Ak ste sa tento rok nezapojili a chcete to skúsiť nabudúce, alebo vás len zaujíma, aké otázky žiaci riešili, tak tu je zopár otázok z minulého ročníka súťaže. Skúste, či nájdete správnu odpoveď na otázku:

              1. Ktoré tvrdenie o Amerike je pravdivé?
              • Má jedno časové pásmo.
              • Rozprestiera sa na východnej aj západnej pologuli.
              • V jej štátoch sa používajú iba dva úradné jazyka – angličtina a španielčina.
              • Na jej území sa vyskytujú všetky podnebné pásma.

               

                  2. Piati kamaráti Anička, Boris, Cyril, Dominika a Emil išli do jaskyne. Bola príliš úzka, preto museli ísť po jednom za sebou. Aby si Anička s Borisom nerobili zle, museli byť medzi nimi práve dvaja kamaráti. Cyril chcel ísť prvý alebo posledný. Emil šiel hneď pred Aničkou. Boris sa bál ísť prvý. Kto išiel predposledný?

              • Dominika
              • Anička
              • Emil
              • Boris

               

                 3. „Červení diabli“ hrajú futbal v Manchestri, „Pusinky zase v Madride. V ktorom meste hrá futbalový tím s prezývkou „Stará dáma“?

              • Londýn
              • Barcelona
              • Turín
              • Mníchov

               

                   4.  Keby si bol neolitický roľník na Slovensku, čo by si určite nemohol pestovať?

              • šošovicu a pšenicu
              • hrach a šošovicu
              • zemiaky a kukuricu
              • raž a hrach

               

              Ing. Beáta Pavolová

            • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

               

              Po nútenej minuloročnej prestávke sme mali opäť možnosť zorganizovať školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Žiaci si tak opäť mohli preveriť svoje vedomosti a zručnosti v anglickom jazyku. Teší nás, že záujem o túto súťaž je na našej škole skutočne veľký. Každoročne o tom svedčí i veľký počet súťažichtivých žiakov, o ktorých nebola núdza ani v tomto školskom roku. Žiaci majú k predmetu Anglický jazyk kladný vzťah a nás (vyučujúcich) veľmi teší fakt, že patríme k školám, kde žiaci a absolventi ovládajú anglický jazyk na vynikajúcej úrovni.

              Olympiáda v anglickom jazyku je súťaž pozostávajúca z písomnej a ústnej časti. V písomnej časti sa žiaci pasovali s nasledovnými úlohami: Počúvanie s porozumením, Gramatika, Slovná zásoba a Čítanie s porozumením. Ústna časť pozostáva už len z dvoch častí: Práca s obrázkom a Simulačná úloha (rozhovor).

              Súťažilo sa v šiestich kategóriách. Naši najmladší žiaci – primáni a sekundáni – súťažili v kategórii 1A. Víťazom tejto kategórie sa stal Maximilián Labaška (SA). Terciáni a kvartáni súťažili v kategórii 1B a prvenstvo si vybojoval Aleksandar Romeo Nikolov (KA). V kategórii 2A – žiaci tried: Kvinta, Sexta, I.A a II.A – zvíťazila Margaréta Jandačková (SxA) a v kategórii 2B – žiaci tried: Septima, Oktáva, III.A a IV.A – vyhrala Lucia Muchová (SpA). Súťažiaci kategórií 1C a 2C2 (anglofónni žiaci) majú priamy postup do okresného resp. krajského kola.

              Ďakujeme všetkým žiakom za účasť a výhercom blahoželáme. V okresnom kole držíme palce a prajeme veľa úspechov.

               

               

              Mgr. Renáta Orosová

               

          • Olympiáda netradičných športov v tercii
            • Olympiáda netradičných športov v tercii

            • V rámci mesiaca duševného zdravia sme celý mesiac súťažili na olympiáde netradičných športov. V štyroch disciplínach sa stretli štyri tímy -  červený, žltý, zelený a modrý. Prvou disciplínou bol trojnohý beh. Pri ňom sme si priviazali nohy o seba a snažili sa utekať. Bolo to ťažké, ale zvládli sme to. Ako druhý bol hod stoličkou do diaľky. Stolička síce neskončila v najlepšom stave, ale našťastie sa nikto nezranil. Názov tretej disciplíny bol pingpong na tanier. V tejto disciplíne sa dvojica spoluhráčov snažila trafiť pingpongovú loptičku čo najviac krát na tanier umiestnený na stole. V štvrtej disciplíne sme sa zase snažili po schodoch vyniesť pingpongovú loptičku na lyžičke. Po súťažiach nastalo vyhodnotenie. Vyhral červený tím, získal olympijské medaile z bieleho zlata. Ale všetci sme vyhrali už len tým, že sme súťažili. A za odmenu sme získali olympijskú tortu. Mňam. Myslím že olympiáda bola veľmi super. A čo na to spolužiaci?

              “Jaj, no sranda to bola, som sa bavila.” (Ema Plevová)

              “Podľa mňa to bola super akcia, ktorá spojila našu triedu. Boli sme rozdelení náhodne, čo znamenalo že sme museli spolupracovať aj s tými spolužiakmi, s ktorými sa menej bavíme, čo bola obrovská sranda” (Linda Orosová)

              “Mne sa najviac páčila disciplína hádzanie stoličkou. Myslím, že je to dosť netradičná aktivita a preto som si to veľmi užila. Najlepšie bolo na tom to, že čím viac ľudí stoličku hádzalo, viac a viac sa rozpadala a nakoniec zostal len kovový rám.” (Lea Dupačová)

              “Podľa mňa to bola sranda, niektoré disciplíny by mi ani nenapadlo vymyslieť, ale boli veľmi zaujímavé” (Dominika Beľanová)

               

              Emma Žatecká, Tercia A

          • Obrovský úspech Grétky Gallovej z Kvinty!
            • Obrovský úspech Grétky Gallovej z Kvinty!

            • Ako som vás pred časom informovala, v tomto roku sa konal už 3. ročník súťaže DITEC Opportunity Award. O ocenenie DITEC Opportunity Award mohla zabojovať študentka ktorejkoľvek strednej školy na Slovensku vo veku od 15 do 19 rokov, ktorá má záujem o informačné technológie. Tento rok dostali študentky za úlohu vymyslieť ideu pre appku, ktorá pomôže zmeniť svet k lepšiemu.

              Víťazkou sa stala naša žiačka Grétka Gallová z Kvinty s nápadom na aplikáciu Helpui, ktorá umožňuje odmeňovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti.

              Grétka si ocenenie DITEC Opportunity Award 2021 prebrala na galavečeri IT konferencie ITAPA v stredu 10. novembra z rúk vicepremiérky Veroniky Remišovej.

              Grétke srdečne blahoželáme a prajeme jej ešte veľa úspechov v oblasti IT.

              Erika Kuchárová

               

            • Milí študenti,

            • dňa   17. novembra oslavujeme  Deň boja za slobodu a demokraciu, štátny sviatok, ktorý nám pripomína Nežnú revolúciu z roku 1989.Tento deň je zároveň Medzinárodným dňom študentstva a súvisí s udalosťami z roku 1939, kedy sa v deň výročia vzniku Československa konala v Prahe demonštrácia proti nacistickej okupácii. Reakciou na túto demonštráciu bola streľba do davu, ktorá si vyžiadala životy dvoch ľudí.

                 Jednou z obetí  bol študent medicíny Karlovej univerzity Jan Opletal, ktorého pohreb sa spontánne premenil na masovú manifestáciu proti nacizmu. Odpoveďou voči tomuto zhromaždeniu bol útok okupantov z  noci na 17. novembra, počas ktorej fašisti zaútočili na vysokoškolské internáty v Prahe a v Brne, odkiaľ odvliekli viac ako 1200 študentov do koncentračného tábora v Saschenhausene. Na Hitlerov príkaz boli zatvorené všetky české vysoké školy po dobu troch rokov. Na pamiatku týchto udalostí bol o dva roky neskôr vo Veľkej Británii 17. november vyhlásený za Medzinárodný deň študentstva.          Po druhýkrát zohrali študenti významnú úlohu v našich dejinách v roku 1989. Novembrové udalosti sa začali v predvečer 17. novembra v Bratislave demonštráciou skupiny študentov za zmenu školského systému . O deň neskôr sa konala v Prahe veľká spomienková akcia na udalosti z roku 1939, ktorá sa zmenila na demonštráciu za zmenu nielen školského, ale  aj celého politického systému.  Demonštrácia vyvolala  brutálny policajný zásah proti demonštrantom, čo odštartovalo takzvanú Nežnú revolúciu spojenú s pádom totalitného režimu v bývalom Československu.       Mladí ľudia sú už roky považovaní  za hybnú silu národa, pretože im nikdy nechýbala odvaha bojovať za svoje ideály.

                     Prajeme vám teda, milí naši študenti, aby ste si zajtrajší deň dostatočne užili a oddýchli a nikdy nezabudli na skutočnosť, že právo na slobodné vyjadrovanie nie je  samozrejmosťou ani v dnešnom modernom svete.

            • Výsledky online informatickej súťaže i-Bobor

            • V týždni od 8. do 12. novembra 2021 sa uskutočnila medzinárodná online informatická súťaž iBobor. Zúčastnili sa na nej aj naši žiaci – 2 žiaci z Primy A, zo Sekundy A (24 žiakov), Tercie A (24 žiakov), Kvarty A (19 žiakov), Kvinty A (12 žiakov), Sexty A (7 žiakov), Septimy A (16 žiakov), I. A (17 žiakov), II. A (6 žiakov), IV. A (1 žiačka) a 3 žiaci z Oktávy A.

              V pondelok 8. 11. 2021 súťažili žiaci Tercie A a Kvarty A (kategória Kadet), v utorok žiaci IV. A, Septimy A a Oktávy A (kategória Senior), v stredu žiaci Sekundy A a Primy A (kategória Benjamín) a vo štvrtok žiaci I. A, II. A, Sexty A a Kvinty A (kategória Junior). Zo všetkých zúčastnených žiakov (131) máme  61 úspešných riešiteľov (dosiahli viac ako 50 bodov).

              Vynikajúce  výsledky, teda percentil väčší ako 95*, dosiahli títo žiaci:

               

              kategória Benjamín:

              Viktória Beňušová, Sekunda A       73,33 bodov, percentil 97,87

              Lucia Macháčová, Sekunda A        73,33 bodov, percentil 97,87

              Jakub Vongrej, Sekunda A             69,33 bodov, percentil 97,26

               

              kategória Kadet:

              Michal Valo, Kvarta A                     80,00 bodov, percentil 99,73

              Alexander Horečný, Kvarta A         80,00 bodov, percentil 99,73

              Benjamín Gruber, Kvarta A            80,00 bodov, percentil 99,73

              Aleksandar Romeo Nikolov, Kvarta A   69,33 bodov, percentil 98,17

              Martina Průžková, Kvarta A           68,00 bodov, percentil 97,48

              Ondrej Gombárik, Tercia A             66,67 bodov, percentil 96,60

              Matej Špaňo, Tercia A                    64,00 bodov, percentil 95,86

              Dominika Beľanová, Tercia A         64,00 bodov, percentil 95,86

               

              kategória Junior:

              Ivana Púryová, Sexta A                 80,00 bodov, percentil 99,61

              Ema Czuczová, Sexta A                80,00 bodov, percentil 99,61

              Petra Juriková, Sexta A                 80,00 bodov, percentil 99,61

              Samuel Šuňal, Sexta A                  80,00 bodov, percentil 99,61

              Margaréta Jandačková, Sexta A    80,00 bodov, percentil 99,61

              Michal Sabol, Sexta A                    76,00 bodov, percentil 99,36

              Ján Maniaček, Kvinta A                  76,00 bodov, percentil 99,36

              Dávid Čopík, Kvinta A                     69,33 bodov, percentil 97,59

              Michal Maniaček, Kvinta A              69,33 bodov, percentil 97,59

              Lukáš Štefík, Kvinta A                     69,33 bodov, percentil 97,59

              Jakub Šurman, Kvinta A                  69,33 bodov, percentil 97,59

               

              Úspešným riešiteľom blahoželáme!

              Erika Kuchárová

               

              *Percentil 95 znamená, že žiak predbehol 95% všetkých súťažiacich.

          • Deň duševného zdravia v Septime
            • Deň duševného zdravia v Septime

            • V piatok 12.11. sa septimáni plní zlých a negatívnych vlastností rozhodli založiť oheň v školskom areáli.

              V rámci aktivít duševného zdravia sme sa rozhodli napísať svoje negatívne vlastnosti, každý na svoj malý papierik. Tieto sme potom dali na jednu kopu, zapálili a bolo po nich. 

              Všetko bolo pod odborným dozorom našej pani triednej učiteľky  A. Sidó, ktorá následne zostatkový popol poliala vodou. Takže áno, v pondelok sa zas ide do školy.

              S.G.Kapalla 

          • Fyzikálny náboj 2021
            • Fyzikálny náboj 2021

            • Milí študenti a učitelia,

              rád by som Vám všetkým oznámil, že v piatok 5.11. sa naša škola opäť zúčastnila prestížnej medzinárodnej súťaže (tentokrát to však nebol šach, ako minule, ale fyzika) zvanej NÁBOJ ! { Náboj (naboj.org) }

              Táto súťaž sa líši od ostatných tým, že sa súťaží v tímoch po piatich. Riešia sa rôzne veľmi zaujímavé problémy, pri ktorých až tak netreba školské vedomosti, ako dobrú predstavivosť a schopných parťákov.

              Po zistení, aké príklady na nás môžu čakať, sme nezačínali veľmi optimisticky (boli by sme radi, ak by sme vyriešili čo i len 2 príklady). No dali sme hlavy dokopy a vyriešili sme ich až 10 !

              Najlepší na Slovensku ich síce vyriešili viac, no my sme sa pri nich aj tak zapotili, zároveň dobre zabavili a ešte aj veľa nasmiali (aspoň ja).

              Našu školu sme hrdo zastupovali v našom tíme seniorov:

              septimáni (O. Druska, L. Kubíčková a S. G. Kapalla)

              oktávan (A. Gyurcsi) a sextán (M. Sabol).

              Z našej školy sa zúčastnili aj 2 juniorské tímy:

              tím Kvinty (G. Gallová, J. Gáborová, K. Jávorková, J. Maniačky a M. Výbochová) a Sexty (E. Czuczová, M. Jandačková, J. Jenčuš, P. Juríková a S. Šuňal).

               

              Všetkým gratulujem a dúfam, že o rok sa opäť zúčastníme a padne aj nový rekord.

              S pozdravom

              Samo Kapalla

          • Halloween Day
            • Halloween Day

            • Dňa 27. októbra 2021 sa na našej škole uskutočnil Halloween Day, kedy sa už tradične študenti prezliekajú do masiek naozaj rôzneho typu, a tento rok nebol výnimkou.

              Ako Žiacka školská rada sme vyhodnotili TOP 15 masiek, v rámci ktorých sme zadelili 3 kategórie- strašidelné, vtipné a iné masky.

              V kategórii strašidelných masiek vyhrala Anna Maniačková (Septima A), ktorá si vyrobila masku strašidelného zajačika inšpirovanú Alicou v krajine zázrakov. Druhé miesto patrilo Lei Lengyelovej a Petre Jurikovej (Sexta A). Na treťom mieste sa umiestnila Emka Žatecká (Tercia A)

              Medzi vtipnými maskami zvíťazila Laura Valentovičová, ktorá veľmi realisticky stvárnila Linguiniho z Ratatouille. Druhé miesto patrilo chlapcom zo Septimy A a tretie miesto Veronike Kapallovej a Eme Raganovej (Kvinta A).

              Z kategórie iných masiek bolo prvé miesto obsadené Dášou Ďurkovou a Patríciou Jančokovou (Prima A), ktoré sa prezliekli za postavy zo Star Wars. Na druhom mieste sa umiestnili Katka Čákyová a Laura Libayová (Kvinta A) a tretie miesto obsadila Karolína Pellerová a Saška Chuzhba (Kvinta A).

              Všetkým zúčastneným, výhercom aj tým, ktorým sa prvé miesto neušlo, srdečne gratulujeme a veríme, že budúci rok sa do masiek budeme môcť prezliecť opäť!

               

              Lea Kubíčková

          • Strašidelné halloweenske tekvice ozdobili našu školu! 
            • Strašidelné halloweenske tekvice ozdobili našu školu! 

            • Do súťaže o najkrajšiu vyrezávanú a zdobenú tekvicu sa zapojili Juliana Gáborová z Kvinty, Dianka Kissová z Kvarty, Samuel Kapalla zo Septimy, Ema Žatecká z Tercie, a celý kolektív dievčat  a chlapcov z II.A.  Všetkým ďakujeme za krásnu výzdobu!

              Denisa Horváth Chochola

          • Medzinárodný deň školských knižníc
            • Medzinárodný deň školských knižníc

            • Slovenská pedagogická knižnica vyhlásila 17. ročník celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ k Medzinárodnému dňu školských knižníc, ktoré sa konalo aj na našej škole 25. októbra 2021 a nieslo tému „Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou“. Akcia sa konala s triedou Prima A.

              Cieľom tohto celoslovenského projektu bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového.

              My sme si vybrali oblasť detektívnych príbehov, na ktoré sme spoločne vymysleli rôzne aktivity, ktoré sa týkali tejto oblasti. Na úvod sme si spoločne pozreli peknú prezentáciu o detektívkach, ktorú si pre nás pripravil Lukáš Medňanský, žiak z Primy A. Potom sme v triede mali pripravené rôzne stanovištia, napr.: Priraď ma, Chvíľka pozornosti, Uhádni ma, Chvíľka napätia, Hra na detektívov.

              Priraď ma – žiaci mali priradiť autorov k ich detektívnym príbehom.

              Chvíľka pozornosti – žiaci dostali rozstrihaný text a mali ho poskladať do pôvodnej verzie, aby ten text dával zmysel.

              Uhádni ma – Štyria žiaci sa prezliekli za slávnych detektívov (napr. Sherlock Holmes, Columbo,...) a ostatní podľa indícii hádali o koho ide.

              Chvíľka napätia – Labyrint – Úlohou žiakov bolo nájsť podľa mapy správnu cestu a objaviť tak „poklad“ – detektívne knihy.

              Hra na detektívov – scéna z divadelného predstavenia KAMARÁTI, žiakov sa zahrala krátka scénka, pričom diváci boli detektívi a mali rozlúštiť, kto je vrahom.

              Hlavnou časťou tohto dňa bolo to, že každý žiak musel napísať detektívny príbeh, ktorý si sám vymyslel a vytvoril. Následne sme si všetky práce prečítali, zabavili sme sa a naučili sme sa niečo nové o detektívke. Všetky práce spoločne zviažeme do väzby, a tak vytvoríme našu prvú spoločnú knihu ako trieda, ktorá bude mať názov: PRIMA DETEKTÍVKA. Dúfame, že bude mať úspech. :)

               

              Názory žiakov na danú akciu:

              Najviac sa mi páčilo, keď sme rozprávali svoje detektívky, ktoré sme si vyrobili. Páčilo sa mi to, lebo niektoré boli vtipné alebo dramatické. Ešte sa mi páčilo, keď sme hádali slávnych detektívov, najviac sa podľa mňa podobal na detektíva Vilo. Páčilo sa mi, keď sme hrali hru „kamaráti A,B,C,D“. Bolo to celkom vtipné.

              Štefan Horečný, PA

               

              Sranda bola hádať deti, ktoré boli oblečené ako detektívi. Keď sa čítali detektívky, tak som počula fantáziu mojich kamarátov. Každá detektívka mala zaujímavý text. Keď sme riešili labyrint podľa mapy, tak bolo potrebné správne kráčať a rátať si kroky.

              Terezka Tesličková, PA

               

              Včerajšie podujatie kvôli dňu knižníc sa mi páčilo. Každý tam mal nejakú úlohu alebo aj viac úloh, takže nikto nebol zbytočný. Páčili sa mi tie aktivity a aj to, že je to iné a aspoň sme sa neučili a oslávili sme tento deň. Mne sa to páčilo.

              Patrícia Jančoková, PA

               

              Bolo to úžasné, kreatívne a oceňujem snahu našej triedy. Páčilo sa mi, keď sme hádali detektívov, ale žiadneho sa mi nepodarilo uhádnuť L. Dobré bolo, že sme tímovo pracovali a riešili úlohy. A aj sme ukazovali a prezentovali naše výtvory – detektívky. Rada by som si to zopakovala.

              Sára Zelenayová, PA

               

              Veľmi sa mi to páčilo. Bolo to kreatívne a zábavné. Ďakujem, že sa niečo takéto vymyslelo. Páčili sa mi všetky aktivity. Bolo super, keď sme všetci prezentovali naše detektívky, niektoré boli vážne super!

              Rebecca Domics, PA

               

              Bolo to celkom zábavné, lebo som bol prezlečený za detektíva. Boli tam tiež super aktivity. Najviac sa mi páčilo to divadlo s kamarátmi A,B,C,D.

              Viliam Boszorád, PA

               

              Najviac sa mi páčilo to divadlo s písmenami A,B,C a D. Páčili sa mi aj detektívky. A ešte bolo super hľadať knihy podľa mapy.

              Alex Ondriáš, PA

               

              Mgr. Lenka Sojčáková

          • Deň duševného zdravia v Prime A
            • Deň duševného zdravia v Prime A

            • Deň duševného zdravia 10. október tento rok pripadol na nedeľu. Mohli sme si na tento deň spomenúť 11. októbra v pondelok na niektorej vyučovacej hodine, ale my sme sa rozhodli, že na Gymnáziu M. R. Štefánika sa duši budeme venovať celý mesiac.

              V triede Prima A sme poňali duševné zdravie trochu ináč. Venovali sme sa aktivitám, ktoré prispejú k fyzickému a duševnému uvoľneniu. Priznajme si, sedieť šesť – sedem vyučovacích hodín v ľaviciach nie je veľmi prirodzené. Snažili sme si ukázať cviky, ktorými si žiaci môžu uvoľniť stuhnutý krk alebo ramená v triede aj počas päť minútovej prestávky. Potom sme triasli končatinami najprv pomalšie a zrýchľovali sme tempo  - aktivita sa volá Pozitívne vibrácie.

              V „triednej Pizzerii“ sme „piekli “ aj pizzu:

              Žiaci stoja v kruhu a učiteľ navrhne, aby spoločne „upiekli“ pizzu. Všetci sa chytia za ruky a urobia krok dopredu, aby sa kruh zmenšil. Pustia sa a otočia doprava. Každý má pred sebou „pizzové cesto“ a tým je chrbát spolužiaka. Žiaci si začnú navzájom masírovať ramená. Potom učiteľ povie: „Teraz nakrájame na cesto paradajky na kolieska (žiaci hranou ruky poklepkávajú po chrbte), rozložíme ich na plech (žiaci dlaňami tlačia na chrbát), posypeme oreganom (klepkajú po chrbte špičkami prstov) a nakoniec hotovú pizzu posypeme syrom (krúžia prstami po chrbte).“

              Nasledovali dychové cvičenia na ukľudnenie, zbavenie sa úzkosti (krátke dychové cvičenie pred stresujúcou písomkou príde vždy vhod), napr. „Kvetinový dych“.  

              Nakoniec sme relaxovali na meditáciu Čarovný prútik od Zuzany Koščovej.

              Myslím si, že niektorým žiakom by sa možno páčili aktivity viac pohybovo zamerané, veď sú len 11 – 12 ročné deti, ale niektorí majú naozaj uponáhľaný život s množstvom aktivít aj mimo školy. Dúfam, že si so sebou odniesli aspoň jeden spôsob ako spomaliť svoje telo a myseľ a aj týmto sme prispeli k zdravšej duši našich žiakov.   

               

              Zdroje:

              https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/5122/aktivity-zamerane-na-rychlu-relaxaciu-ziakov-na-hodine

              https://eduworld.sk/cd/beata-tancsakova/7602/dychove-cvicenia-pre-deti

              Link:  https://youtu.be/ew94mcXAFuU

               

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

            • dnes začínajú jesenné prázdniny, ktoré trvajú do pondelka 1.novembra.

              Podľa Covid –mapy, ktorá bola včera zverejnená, bude okres Dunajská Streda budúci týždeň  už v červenej farbe a budú sa všeobecne sprísňovať podmienky. Pre školy však bude naďalej platiť , že v interiéri škôl nie sú povinné respirátory, stačia rúška, resp. iné vhodné prekrytie horných dýchacích ciest. Stále platí, že žiaci PRIMY až KVARTY nemusia mať na vyučovacej hodine  prekrytie horných dýchacích ciest, ale odporúča sa to ( ak by sa vyhláška zmenila, budeme Vás aktuálne informovať). Ranný filter na našej škole sa bude naďalej vykonávať.

              Aj počas trvania prázdnin Vás prosíme, aby ste neodkladne ohlásili triednym učiteľom Vašich detí prípadné podozrenie, resp. potvrdenie pozitivity na Covid-19, aby sme zo strany školy mohli aktuálne reagovať na túto situáciu. V tejto súvislosti sa Vám chcem úprimne poďakovať za doterajšiu účinnosť a okamžité informovanie školy.

              Zároveň Vás upozorňujeme, že k návratu žiakov od 2.novembra do školy je povinnosťou zákonného zástupcu / plnoletého žiaka  poslať cez aplikáciu EduPage  „Vyhlásenie o bezpríznakovosti“.

              Prajem Vám všetkým v dobrom zdraví prežité jesenné prázdniny a verím, že sa 2.novembra všetci žiaci a pedagógovia stretneme v škole.

                                                                                                               Edita Lysinová, riaditeľka školy

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPOJILA ŠKOLY
            • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPOJILA ŠKOLY

            • Existujú rôzne spôsoby, ktorými sa dá motivovať deti k čítaniu. Jedným z nich je istotne aj výroba záložiek do kníh.

              Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2021 – 12. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá: „Záložka do knihy spája školy: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní“.

              Naši žiaci záložky vyrábajú radi a veľmi sa tešia na tie, ktoré im zhotovia spolužiaci z pridelenej školy. Tento rok nám bolo pridelené GYMNÁZIUM V MALACKÁCH, s ktorým sme nadviazali partnerstvo.

              Počas realizácie projektu mali zapojení žiaci možnosť využiť svoju fantáziu, šikovnosť a kreativitu. Záložky boli zhotovované rôznymi technikami: kreslením, lepením, tvorené kolážou,…

              Pred a počas samotnej výroby záložiek sa inšpirovali čítaním ľudových aj autorských rozprávok, tajuplných príbehov a povestí, všetko sa dialo so zámerom zatraktívniť čítanie a rozvíjať čitateľskú gramotnosť.

              Veríme, že záložky budú sprevádzať deti nielen pri učení, ale aj pri čítaní zaujímavých kníh.

              Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí prejavili záujem, zapojili sa do projektu a podporili tým čítanie aj prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. A my už netrpezlivo očakávame záložky, ktoré nám pošlú naši noví kamaráti z Malaciek. ❤️

              Mgr. Lenka Sojčáková

          • Duševné zdravie – aktivity v Sexte A
            • Duševné zdravie – aktivity v Sexte A

            • sme zamerali na vzťahové roviny. Dobré vzťahy s blízkymi, so spolužiakmi, ale aj so sebou samým treba budovať, pretože zohrávajú významnú úlohu v udržaní si duševného zdravia.  Najlepšie od ranej mladosti. Hodnotili sme samých seba a napísali sme hodnotenie náhodne vybranému spolužiakovi. Nakoniec sme si  porovnali hodnotenie spolužiaka so svojím vlastným.  Autor hodnotenia zostal anonymný. Výsledok bol veľmi pozitívny, lebo boli vyzdvihnuté kladné vlastnosti spolužiaka a priznala sa aj zdravá sebakritika. 

              Mgr. Dagmar Malečková