• Novinky

            • Jesenné účelové cvičenie

            • Vo štvrtok, 16. septembra 2021 a uskutoční jesenné účelové cvičenie pre triedy Prima A až Sexta A a I.A a II.A. Prosíme rodičov, aby dohliadli na primerané oblečenie (športové) svojich detí na túto akciu. Účelové cvičenie bude od 8:00 do 11:45 hod. Stravníci môžu ísť hneď po ukončení cvičenia na obed. Triedy III.A, IV,A, Septima A a OKTÁVA A sa učia podľa upraveného rozvrhu, ktorý bol zaslaný žiakom v Edupage.

          • Pietna spomienka na obete holokaustu
            • Pietna spomienka na obete holokaustu

            • Pred osemdesiatimi rokmi, 9. septembra 1941, schválil Slovenský snem   protižidovské zákony. Židovské obyvateľstvo bolo zbavené občianskych práv, majetku a v konečnom dôsledku práva na život. Nasledovali hromadné deportácie do koncentračných táborov, v  ktorých ich čakala smrť.

              Na pamiatku obetí tohto holokaustu sa na pôde evanjelického kostola v Šamoríne pod vedením pani farárky Jany Fӧrdӧs uskutočnila pietna spomienka. V rámci dôstojného programu čítali mená šamorínskych Židov, obetí holokaustu, študenti nášho a maďarského gymnázia. Prítomných hlboko oslovili slová pána profesora ThDr. Bándyho. V audionahrávke zaznel príhovor profesora MUDr. Traubnera, ktorý toto obdobie prežil vďaka pomoci iných. Na záver sa prečítali mená ľudí, ktorí mnohých Židov zachránili pred deportáciami a smrťou. Sú nositeľmi ocenenia štátu Izrael Spravodliví medzi národmi.

              Na  výročia smutných  historických udalostí sa nesmie zabúdať.

              Mgr. Dagmar Malečková

          • Zoom stretnutie s ISIC-om
            • Zoom stretnutie s ISIC-om

            • Po úspešných zoom prezentáciách v júni, aj v septembri pozýva ISIC všetkých študentov a ich rodičov na krátke pravidelné online zoom stretnutia.

              O čom budeme hovoriť?: 

              -          Prečo sa oplatí mať ISIC

              -          Čo robiť, keď preukaz zatiaľ nemáte

              -          Ako a prečo predĺžiť jeho platnosť.

               

              Časy a linky online prezentácií nájdete tu: https://isic.sk/onlinestretnutia/

            • Milí žiaci, vážení pedagógovia,

            • presne pred rokom sme začínali  školský rok s presvedčením, že to bude jediný, ktorý vďaka pandémii začína netradične. Žiaľ, ani práve začínajúci nový školský rok nemôžeme otvárať tradične - v aule. Čo nám však nemôže vziať ani  dnešná situácia -  je radosť zo stretnutia so spolužiakmi, kamarátmi aj  Vašimi učiteľmi.

              V uplynulom školskom roku sme trávili viac času doma na dištančnej forme výuky ako v škole, ale vďaka predchádzajúcim skúsenostiam  sme to už zvládali oveľa ľahšie ako počas 1. vlny pandémie. Sme bohatší o nové vedomosti, skúsenejší v práci s rôznymi počítačovými aplikáciami, v komunikácii na diaľku,  zodpovednejší aj pri učení sa, no najmä vo vzťahu k spolužiakom, priateľom, učiteľom. Ja pevne dúfam, že všetky tieto vlastnosti vo Vás zostali a budete ich využívať aj v tomto, práve začínajúcom, školskom roku.  Už vieme, že  bude zase  iný -  najmä na začiatku. Netreba však mať žiadne obavy, všetko je v škole pripravené tak, že keď budeme všetci spolupracovať, dodržiavať pravidlá, zvládneme každú – aj neočakávanú situáciu. Ešte raz zdôrazňujem výraz  : „všetci spolupracovať“.

              V nasledujúcich mesiacoch sa nás v škole bude  denne  stretávať takmer 300 detí aj dospelých. Ak budeme sebeckí, presadzovať iba vlastné záujmy, nerešpektovať pravidlá a pod., mohlo by to mať vážne následky –  a to nechce nikto. Každý z nás – učiteľov a Vás- žiakov má doma svoju rodinu, ktorých máme radi a nechceme ich ohroziť. Preto bude dôležité, ako  sa budeme správať, lebo všetci musíme  niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Verím, že si to už dnes všetci uvedomujete.

              Na začiatku každého školského roka sa patrí špeciálne privítať nových žiakov nášho gymnázia, v tomto roku 40 nováčikov – 23 primánov a 17 prvákov. Prajem im, aby tu našli veselé a príjemné prostredie, dobrých kamarátov, ale hlavne, aby sa tu čo najviac naučili. Verím, že ostatné triedy ich veľmi rýchlo prijmete medzi seba a uľahčíte tak prechod Vašich nových spolužiakov do tohto -  pre nich nového prostredia. Veľmi rýchlo zistíte aj to, že nových členov má aj profesorský zbor – p.prof. Natáliu Chrenekovú (bude učiť SJL), p. prof. Ádáma Végha (ANJ,NEJ) a p.prof. Lillu Vrábel (MAT, INF). Želám aj im, aby na našej škole zažili čo najviac pedagogických úspechov.

              Kľúčovým bude tento školský rok aj pre Vás - naši oktaváni  a štvrtáci. Vaše študijné výsledky, a v nemalej miere výsledky maturitných skúšok rozhodnú o tom, kam a s akou ľahkosťou  povedú Vaše kroky po ukončení gymnázia. My, učitelia, vydáme zo seba, ako vždy, maximum. Ostatné je na Vás. Žiadna snaha učiteľa nestačí, ak sa nebudete zodpovedne pripravovať na vyučovacie hodiny a na maturitné semináre. Držím Vám palce, aby ste mali dosť síl a výdrže zvládnuť to až do úspešného konca.

              Milí žiaci, vážené kolegyne a kolegovia, milí nepedagogickí zamestnanci školy,

              prajem Vám, aby sme v tomto školskom roku trávili čo najviac času na prezenčnom vyučovaní – ideálne nasledujúcich 10 mesiacov. Aby ste si zachovali vzájomnú úctu a rešpekt. Jednoducho a jasne – úspešný a hlavne v zdraví a v prezenčnej výuke prežitý nový školský rok nám všetkým!!!

               

              Edita Lysinová, riaditeľka školy

            • Oznámenie (pokyny) – na začiatok školského roka 2021/2022

            •  

              Oznamujeme žiakom a rodičom Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne, že slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 bude dňa 2.septembra 2021 o 9,00 hod.v jednotlivých triedach, vzhľadom na bezpečnosť všetkých žiakov a zamestnancov školy -  BEZ prítomnosti rodičov.

              Prosíme rodičov , aby rešpektovali tento pokyn.

              Každý žiak našej školy musí v zmysle „Školského  semaforu“ vydaného ministerstvom školstva  pred nástupom do školy zaslať, resp. odovzdať :

              1. Písomné  vyhlásenie o bezpríznakovosti  https://www.minedu.sk/data/att/20488.docx

               

              1.  Oznámenie o výnimke z karantény https://www.minedu.sk/data/att/20487.docx

              Oba dokumenty nájdete aj v aplikácii EduPage v časti „Žiadosti/vyhlásenia“ a môžete ich  zaslať 1. 9. 2021 elektronickou formou prostredníctvom Edu Page   ( odporúčame túto formu) alebo odovzdať v papierovej forme 2.9.2021 pri vstupe do budovy.

              Neplnoletým žiakom vypĺňajú a zasielajú  dokumenty zákonní zástupcovia, plnoletí žiaci si dokumenty vypĺňajú a zasielajú  sami.

              Vstup do budovy školy bude povolený iba v rúšku, ranný filter (meranie teploty a dezinfekcia rúk) bude od 2.9.2021 pre všetkých vstupujúcich do budovy školy povinný.

              Tešíme sa na stretnutie s Vami a veríme, že svojím zodpovedným prístupom prispejeme všetci k bezproblémovému priebehu otvorenia školského roka.

               

                                                                                                                            PaedDr. Edita Lysinová, riaditeľka školy

          • IT fitness test 2021
            • IT fitness test 2021

            • Zapoj sa do IT Fitness Testu 2021 a môžeš vyhrať novučičkú konzolu Sony PlayStation 5 a ďalších 200 cien.

              Prihlásenie/registrácia a viac info na https://itfitness.sk/sk/stranky/som-student/

               

               

          • Triedny výlet I. A a II. A do okolia Bratislavy-Devínska Kobyla
            • Triedny výlet I. A a II. A do okolia Bratislavy-Devínska Kobyla

            • V piatok 25.06.2021 sa žiaci I. A a II. A spolu s ich triednymi učiteľkami zúčastnili výletu na Devínsku Kobylu. Rozhľadňa na Devínskej Kobyle v Bratislave je turistickou vyhliadkovou vežou zaujímavého tvaru. Devínska Kobyla, na ktorej vrchole sa rozhľadňa nachádza, je zároveň najvyšším vrcholom Bratislavy, ale keďže je obklopená šírou rovinou, tak má potenciál ponúknuť ďaleké výhľady. Jedinečnú prírodu tejto lokality sme si naplno vychutnali aj vďaka krásnemu slnečnému počasiu, ktoré v tento deň vládlo. Mohli sme tak pocítiť krásu, čaro a podmanivosť prírody, ktorá sa nachádza v okolí Bratislavy.

                                      Mgr. Lenka Sojčáková, Mgr. Ingrid Kloknerová

          • Výlet sekundy k Šulianskemu jazeru
            • Výlet sekundy k Šulianskemu jazeru

            • Vo štvrtok 24.6. sa naša trieda spolu s pani profesorkami Pavolovou a Orosovou vybrala na školský výlet na bicykloch k Šulianskemu jazeru. Výlet sa začal ráno o 7.50. Najprv sme išli bicyklami do Kyselice a potom kompou do Vojky až k Šulianskemu jazeru. Tam sme sa zastavili, kúpali a hrali. Približne o pol dvanástej sme sa vybrali popri starom koryte Dunaja, cez mŕtve ramená k Vojčianskemu jazeru a späť do Vojky, kde nás čakal obed. Potom najedení sme šli znova kompou späť a výlet sme zakončili zmrzlinou na Pomlejskej ulici. Na tachometri mnohým svietil nápis 37 kilometrov, čo je super výkon. Tešíme sa na budúci rok!

               

              Aké reakcie mali na výlet spolužiaci:

              „Najlepšie bolo, že sme mohli ísť na výlet, pretože sme už sekundáni a bol to náš prvý triedny výlet. Pani profesorka nám vybrala super miesto, najviac sa mi tam páčilo, keď sme prechádzali cez vodu. Celá trieda sa určite zabavila a máme spoločné spomienky.“

              Linda Orosová

              Výlet sa mi veľmi páčil, aj keď bolo veľmi teplo, teším sa na budúci rok.    

              Julka Bojnanská

              Výlet bol super, jazero bolo krásne a zmrzlina výborná. A aj keď nie som fanúšik tepla, výlet som si naozaj užila a musím povedať že bol naozaj zábavný.                                                              

              Emma Žatecká

          • Ďalšia zo série geografických online IT čajovní
            • Ďalšia zo série geografických online IT čajovní

            • IT akadémia vás pozýva na ďalšiu zo série geografických online IT čajovní: Kúsok austrálskej jedinečnosti nielen na Great Ocean Road

              Dňa 04.06.2021 o 14:30 – 15:30

              Hey mate! Typický austrálsky neformálny pozdrav otvára naše online stretnutie. Austrália je jedinečný kontinent. Izolovanosť prostredia spôsobila, že tu žije mnoho pre nás vzácnych a nebezpečných tvorov zároveň. Webinár je zameraný na prírodné krásy a riziká cestou k známym 12 apoštolom v štáte Viktória. Cez Google Earth spoznáme južnú časť Austrálie – štáty Viktória a Nový Južný Wales. Tento krátky okruh okomentujeme pridanými fotografiami.

              Australia.pdf​​​​​​​

              Prihlasovanie je tu: https://dotazniky.itakademia.sk/index.php/745299?lang=sk&encode=

          • Ideme na kraj!
            • Ideme na kraj!

            • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese a vrcholným podujatím, ktoré vytvára a formuje kultúru slovenského národa. Okresné kolo zorganizovalo Žitnoostrovské osvetové stredisko v Dunajskej Strede. Dnes (03.06.2021) sa konalo okresné kolo tejto recitačnej súťaže, ktorého sa spomedzi naozaj veľkého počtu škôl a súťažiacich zúčastnili aj žiaci nášho gymnázia pod vedením Mgr. Lenky Sojčákovej, ktorí súťažili v III. kategórii – prednes poézie a prózy.

              S veľkou radosťou oznamujeme naše dnešné úspechy:

              V III. kategórii prednesu poézie sa na 1. mieste (Zlaté pásmo) umiestnila Alexandra Chuzhba z Kvarty B,  ktorá tým postupuje priamo na krajské kolo do Trnavy! :)

               

              V III. kategórii prednesu prózy sa na 1. mieste (Zlaté pásmo) umiestnila Saskia Kollárová z Tercie A, ktorá tak rovnako postupuje na krajské kolo! :)

              Na 2. mieste (Zlaté pásmo)prednese prózy sa umiestnil aj Daniel Bubeliny zo Sekundy A, ktorý dostal návrh na postup, takže spoločne so Saskiou a Saškou pôjdu v septembri na krajské kolo do Trnavy! :)

               

              Martina Průžková z Tercie A Marína Mitrová zo Sekundy A sa umiestnili na krásnom 3. mieste (Strieborné pásmo). :)

              Branislav Čóka Petra Macangová zo Sekundy A získali diplom za Bronzové pásmo. :)

               

              Všetkým srdečne gratulujeme a našim trom víťazom okresného kola držíme palce aj na tom krajskom kole! :)

               

                                                                                     Mgr. Lenka Sojčáková

          • Máj, lásky čas: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
            • Máj, lásky čas: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Vraví sa, že radosť rozdávaním rastie, ale myslím si, že to platí aj pre lásku. Ak ju vieme rozdávať, tak bude rásť a tešiť ľudí. Tento rok sa naši žiaci z I.A pod vedením ich triednej profesorky Mgr. Lenky Sojčákovej zapojili do krásneho projektu s názvom – Máj, lásky čas: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

              Koľkokrát nám napadlo, žeby sa mohla taká krabica stať poslom lásky? Asi ani raz, no našli sa ľudia, ktorí túto myšlienku dostali. Prišla aj k nám a všetci spoločne sme sa jej poriadne chopili. Voňavé, ručne vyrobené, slané, sladké, čitateľské, ale aj mnohé iné drobnosti boli do krabičiek uložené s vedomím, že potešia starších ľudí v domovoch dôchodcov.

              Veríme, že im vyčaria úsmev na tvári.

              A čo na to I.A?

              Pani profesorka Sojčáková nám povedala na triednickej hodine o tomto projekte. Prišlo nám to ako super nápad, ktorým môžeme spraviť niekomu radosť. So spolužiakmi sme pripravili darčeky, ktoré sme potom rozdelili do krabičiek. Dúfame, že tieto krabičky, ktoré sme vyrobili zo srdca, urobia niekomu krajší deň. Určite sa ešte radi zapojíme do ďalšieho projektu.  

              Všetkým, ktorí sa zapojili, patrí veľká vďaka.

               

                                                                                     Mgr. Lenka Sojčáková, Alexandra Medvácz – I.A

            • Interaktívne hodiny anglického jazyka na GMRŠ v Šamoríne

            • Prvá aktivita pre spestrenie výučby anglického jazyka v školskom roku 2020/2021 sa realizovala v piatok 28.5.2021. Pred pandémiou bolo zvykom na našej škole usporiadať divadelné predstavenie v podaní Anglického divadla, alebo zorganizovať tzv. English week, aj poznávacie zájazdy do anglicky a nemecky hovoriacich krajín.

              Tento školský rok sme sa museli uskromniť, ale podarilo sa nám aspoň online formou trochu vybočiť zo zabehnutých koľají.

              Mládežnícka organizácia AIESEC na Slovensku funguje od r. 1993. Ich snahou je poskytnúť osobný a profesionálny rozvoj mladým v spolupráci s dobrovoľníkmi. Poskytujú výmenné pobyty v rámci dobrovoľníctva a stáží.  

              Dve dobrovoľníčky z hore spomenutej organizácie, Salma z Indonézie a Anoushka z Indie sa k nám pripojili cez Google Meet. V dvoch triedach sa vystriedalo šesť skupín, Kvarta A a Kvarta B spoločne, Kvinta, Sexta, I.A, II.A a III.A,  ktorým lektorky prezentovali svoju krajinu: geografiu, jazyk, zvyklosti a tradície, stravu, hudbu, filmy, školský systém, najznámejšie miesta. Samozrejme, bol priestor aj na otázky žiakov.

              Salmina prezentácia bola plná krásnych záberov úžasnej prírody, turistických atrakcií   a vábivých miest Indonézie. Prezentácie ukončila krátkym kvízom, ktoré žiaci bez väčších problémov zodpovedali.

              Anoushka poňala prezentáciu obšírnejšie, poskytla veľa detailov. Keďže India je obrovská krajina, všetky informácie musela rozdeliť do kategórií podľa jednotlivých území: pozdravy, typické oblečenie v jednotlivých oblastiach, strava, sviatky, najvýznamnejšie indické filmy vo svetovom meradle, videá s charakteristickými tancami atď. Svoju prezentáciu ukončila hrou, kde z troch tvrdení žiaci mali uhádnuť ktoré tvrdenie je nepravdivé.

              V budúcnosti, ak to podmienky dovolia, takéto zaujímavé vyučovanie o iných kultúrach určite ešte usporiadame, ale na živo - „live“.

               

            • Medzinárodná súťaž v písaní esejí

            • The Goi Peace Foundation z Japonska každoročne organizuje medzinárodnú súťaž v písaní esejí, do ktorej sa môžeš zapojiť aj TY. Táto každoročná súťaž je organizovaná v snahe využiť energiu, tvorivosť a iniciatívu svetovej mládeže pri propagácii kultúry mieru a trvalo udržateľného rozvoja. Jej cieľom je tiež inšpirovať spoločnosť, aby sa učila od mladých myslí a premýšľala o tom, ako každý z nás môže zmeniť svet. Témou esejí pre tento rok je "What is Life?" a termín na zaslanie esejí je do 15. júna 2021. Eseje je možné zasielať len cez online formulár, eseje zaslané v printovej podobe, alebo e-mailom nebudú akceptované. Výhercovia 1. až 3. ceny budú pozvaní na Zhromaždenie víťazov, ktoré sa uskutoční online. Súťaž prebieha v dvoch kategóriách:

              1. Deti (do 14 rokov) 2. Mládež ( 15 - 25 rokov)Eseje môžu byť písané v anglickom, francúzskom, alebo japonskom jazyku a ich rozsah je maximálne 700 slov v anglickom, prípadne francúzskom jazyku, alebo maximálne 1600 znakov v japonskom jazyku.Všetky ostatné informácie, ako aj prístup k registrácii a online zaslaniu esejí nájdete na linku: https://www.goipeace.or.jp/en/work/essay-contest/

          • Geografická online IT-čajovňa
            • Geografická online IT-čajovňa

            • IT akadémia vás pozýva na geografickú online IT čajovňu: Podnestersko, Moldavsko a Ukrajina - exkurzia cez časť Východnej Európy

              Dňa 20.5.2021 o 14:30 – 15:30 

              Pryvit! Cestovateľská prednáška o oblasti Východnej Európy. Podnestersko je medzinárodne neuznaný ale samostatný štát so silným ruským vplyvom. Precestujeme oblasťou s vlastnou menou, ktorú vo svete len ťažko zameníte. Bežne menej lákavý, no o to viac pútavý región Európy ponúka množstvo krás. Pri cestovaní spoznáme Pictramap, portál na tvorbu trasy exkurzie a ukážeme si ťažko dostupné miesta Ukrajiny, Moldavska a Podnesterska. 

              vychod.pdf​​​​​​​

              Prihlasovanie je tu: https://dotazniky.itakademia.sk/index.php/792974?lang=sk&encode=