• Novinky

          • Gymnázium M. R. Štefánika vstupuje do medzinárodného projektu  eTwinning
            • Gymnázium M. R. Štefánika vstupuje do medzinárodného projektu eTwinning

            • Od 18. do 20. mája 2023 sa v Bratislave konal medzinárodný seminár vzdelávania s názvom eTwinning – “Innovation in Secondary Education”. Celkovo sa ho zúčastnilo cca. 50 učiteľov z celej Európy. Našu školu zastupovala učiteľka anglického jazyka a biológie Mgr. Linda Mókusz Hombauer.

              Na trojdňové podujatie dorazili učitelia z Azerbajdžanu, Belgicka, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Cyprusu, Českej republiky, Čiernej Hory, Grécka a Lotyšska. Program bol pestrý: prednášky, workshopy, príklady z praxe. Druhý deň seminára sa niesol v duchu workshopov, ktorej súčasťou bola aj prehliadka Bratislavy zábavnou formou – každý team riešil úlohy cez aplikáciu Actionbound, cez ktorý sme fotili, natáčali. Výsledky svojho snaženia sme potom spracovali na ďalšom workshope v rôznych aplikáciách a programoch.

              Program eTwinning sa zameriava na využívanie novej platformy eTwinning (ESEP), ktorá slúži na medzinárodnú kooperáciu, kolaboráciu a vytváranie projektov vo veľmi bezpečnom online priestore. Jedným dôležitým prvkom platformy je aj využívanie inovatívnych foriem IKT (informačných a komunikačných technológií) v samotnom projekte ale aj vo výučbe.

              Hlavným cieľom semináru bolo nájsť projektového partnera, nadviazať medzinárodnú spoluprácu medzi školami a zostaviť tak projekt s použitím inovatívnych IKT nástrojov. GMRŠ vstupuje do projektu s ďalšími dvoma školami z Bulharska a Lotyšska s názvom "School traditions and cultural heritage". Projekt spúšťame už v budúcom školskom roku a dúfame, že rovnako ako žiaci, aj samotní vyučujúci budú z účasti na projekte len profitovať.

            • Oznam – riaditeľské voľno

            • Riaditeľka školy oznamuje rodičom a žiakom Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne, že dňa 2.6.2023      (v piatok) udeľuje riaditeľské voľno. Riaditeľské voľno sa udeľuje z dôvodu konania medzinárodného stretnutia motorkárov v Čilistove a zároveň konania medzinárodného športového podujatia Spartan Race. Stravujúci sa žiaci budú z obeda automaticky odhlásení.

              Očakáva sa mimoriadne zvýšený pohyb účastníkov oboch podujatí a  vplyv na dopravu v okolí gymnázia. V záujme bezpečnosti žiakov a zamestnancov školy sa vyučovanie na tento deň preruší a celý areál školy ( aj športoviská) budú pre verejnosť neprístupné až do nedele 4.6. 2023 vrátane.

              Riadne vyučovanie bude pokračovať od pondelka 5.6.2023.

               

                                                                                                                            PaedDr. Edita Lysinová, riaditeľka školy

          • Plavecký kurz Primy A
            • Plavecký kurz Primy A

            • V dňoch 22.5.-26.5.2023 sa trieda Prima A zúčastnila plaveckého kurzu v X-Bionic Sphere. Malí plavci dostali pod vedením odborných inštruktorov základy plávania a zoznámili sa s rôznymi plaveckými spôsobmi (kraul,prsia,znak).Kurzu sa zúčastnilo 21 žiakov.

              Mgr. Zdenko Goga

          • Šamorínske volejbalové prekvapenie v Poprade
            • Šamorínske volejbalové prekvapenie v Poprade

            • V dňoch 16.-17.5. 2023 sa 10 žiakov našej školy - Alexander Horečný a Martina Průžková z Kvinty A; Veronika Kapallová zo Sexty A; Kristína Hegyi, Michaela Papánková, Ivana Púryová, Michal Sabol, Samuel Šuňal zo Septimy A; Dominik Jančok a Lukáš Kobza z Oktávy A - zúčastnilo celoštátneho superfinále v mixvolejbale, kde si svoje schopnosti mohli porovnať s ďalšími 7 víťazmi krajských kôl tejto súťaže.

              Napriek tomu, že sa naša škola do celoštátneho kola takejto súťaže dostala po prvýkrát a zo začiatku ostatným družstvám zrovna strach nenaháňala, volejbalisti zo Šamorína všetkým veľmi rýchlo ukázali, že sa len tak nedajú a postarali sa o to, aby si ich družstvo ostatní ešte dlho pamätali.

              Naše gymnázium sa po vynikajúcich výkonoch napokon umiestnilo na fantastickom 3. mieste, keď vo veľmi kvalitnom zápase  porazili  gymnázium Párovského v Nitre, ktoré sa špecializuje na volejbal. Ide tak o najlepšie umiestnenie našej školy v športovej súťaži za posledné roky.

              Víťazom sa napokon stalo družstvo zo Svidníka, s ktorým naše gymnázium hralo vyrovnaný zápas a o postup do finále  sme s ním prehrali až v treťom rozhodujúcom tiebreaku 11:15. Náš tím sa však aj napriek tomu stal jediným, ktorý zobral Svidníku jeden set.

              Srdečne našim volejbalistom k dosiahnutému výsledku gratulujeme a dúfame, že sa im ich úspech podarí obhájiť aj v nasledujúcich rokoch!:)

            • Oznam o NEKONANÍ 2.kola prijímacích skúšok

            •  

              Oznamujeme potenciálnym záujemcom o štúdium na Gymnáziu M. R. Štefánika v Šamoríne, že škola po prvom kole prijímacích skúšok nemá voľné miesta v 4-ročnom štúdiu . Z tohto dôvodu sa  NEBUDE KONAŤ druhé kolo prijímacích skúšok.

               

                                                                                                            PaedDr. Edita Lysinová, riaditeľka školy

          • Opäť máme prvého na Slovensku!
            • Opäť máme prvého na Slovensku!

            • Stalo sa tradíciou, že naše Gymnázium M.R.Štefánika sa každoročne zapája do súťaže EXPERT GENIALITY SHOW, v ktorej súťažia žiaci ZŠ a SŠ z celého Slovenska.

              Súťaž je jednorazová a individuálna, každý súťaží sám za seba. V presne stanovený deň všetci súťažiaci, každý na svojej škole, píšu test. V teste musí žiak preukázať svoje vedomosti, všeobecný prehľad a schopnosť kombinovať poznatky z viacerých oblastí. Každý žiak si vyberá dve z ponúkaných tém. V tomto ročníku sa súťažilo v témach „Svetobežník“, „Mozgolamy“, „Tajomstvá prírody“, „Do you speak Englisch“, „Od Dunaja k Tatrám“, „Góly, body, sekundy“. Odpovede žiakov škola zasiela organizátorom súťaže,  ktorí ich vyhodnotia a zostavia poradia úspešných riešiteľov v jednotlivých vekových kategóriách a v jednotlivých témach v rámci celej republiky.

              Aj v tomto roku máme dôvod na obrovskú radosť, lebo žiak Kvarty A, Ondrej Gombárik, získal prvé miesto vo svojej kategórii v téme „Mozgolamy“. Nadviazal tak na úspechy žiakov v minulých rokoch, kedy sme už párkrát mali víťazov v celoštátnom kole. V tomto roku sa súťaže zúčastnilo takmer 11 800 žiakov zo 714 škôl z celého Slovenska a v Ondrejovej vekovej kategórii súťažilo 1293 žiakov. Úprimne mu blahoželáme!

              Skúste, či by ste vedeli odpovedať na tieto zaujímavé otázky, ktoré Ondrej riešil:

              1. Evan, Ken, Leo a Mike sa stretli na medzinárodnom kongrese. Jeden žije v Pekingu, jeden v Sydney, jeden v Kyjeve a jeden v Toronte. Vieme že:
              • jedine Mike žije na južnej pologuli,
              • krstné meno jedného z mužov sa začína na rovnaké písmeno ako mesto, v ktorom žije,
              • Evan nežije v Toronte.

              Z toho vyplýva, že

              1. Evan žije v Kyjeve.
              2. Ken žije v Sydney.
              3. Leo žije v Toronte.
              4. Mike žije v Pekingu.
              1. Na stole ležia štyri karty:  E   V   2   7  .  Každá má na jednej strane písmeno, na druhej číslo. Cyril tvrdí: „Ak je na jednej strane karty samohláska, na druhej strane je párne číslo.“

              Chceme otočiť čo najmenej kariet, aby sme overili jeho tvrdenie. Ktoré karty musíme otočiť?

              1. iba kartu  E.
              2. iba kartu  E  a  7 
              3. iba kartu  E  a .2.
              4. iba kartu  2  a .7.
              1. Vymysleli sme istý systém, podľa ktorého priraďujeme krajinám čísla. Tu je niekoľko príkladov:

              Slovensko ®.1; Egypt ® 2; Uzbekistan ® 3; India ® 3; Kanada ® 5; Španielsko ® 1; Tunis ® 2; Argentína ® 6; Paraguaj ® 6; Fidži ® 4; USA ® 5; Austrália ® 4.

              Ktorej z nasledujúcich krajín sme podľa tohto systému priradili nesprávne číslo?

              1. Kolumbia ® 6
              2. Etiópia ® 2
              3. Vietnam ® 3
              4. Albánsko ® 4

              Ing. Beáta Pavolová, Gymnázium M.R.Štefánika Šamorín

          • IQ olympiáda - postup do celoštátneho kola!
            • IQ olympiáda - postup do celoštátneho kola!

            • Aj v tomto školskom roku sa konala už tradičná IQ olympiáda.

              IQ olympiáda je

              • určená pre všetkých žiakov 5. - 9. ročníka ZŠ, resp. primy až kvarty osemročných gymnázií
              • postupová, prebieha v troch kolách (školské on-line, regionálne semifinále, celoštátne finále)
              • nepreveruje "naučené" vedomosti, ale najmä schopnosť logicky uvažovať
              • zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh
              • Účasť je bezplatná pre všetky deti a všetky kolá.

              Z našej školy sa v školskom kole, ktoré prebiehalo online od 13. - 21. 4. 2023, zúčastnilo 8 žiakov, z nich do regionálneho kola postúpil Matej Špaňo (Kvarta A).

              Dnes, 15. 5. 2023, sa v Trnave konalo regionálne kolo, na ktorom sa Matej zúčastnil a z prítomných 80 najlepších žiakov z celého západoslovenského regiónu sa umiestnil na postupovom 20. mieste!

              12. 6. 2023 bude reprezentovať našu školu vo Zvolene na celoštátnom kole, kde sa zúčastní 60 najúspešnejších žiakov z celého Slovenska.

              Matejovi srdečne blahoželáme a na celoštátnom kole mu budeme držať palce.

              Erika Kuchárová

               

          • Reštaurovanie
            • Reštaurovanie

            • poškodeného umeleckého diela  si vyskúšali na výtvarnej výchove žiaci Primy A.  Divák na niektorých obrázkoch poškodenú časť  ťažko rozozná.

          • Naše žiačky na konferencii MEP SK 23!
            • Naše žiačky na konferencii MEP SK 23!

            • Premýšľali ste aj vy niekedy nad tým, aké to asi je byť zástupcom niektorej členskej krajiny EÚ v Európskom parlamente? Ako prebiehajú zasadnutia jednotlivých komisií, lobbying či valné zhromaždenie?

              V dňoch 30.3.-2.4. 2023 sme si my, Ema Czuczová a Laura Kubalcová zo Septimy A, mali šancu všetko toto (a mnoho iného) vyskúšať. Zúčastnili sme sa tohtoročnej konferencie Modelového Európskeho parlamentu - jedinečného podujatia, na ktorom sme zastupovali Írsko a Maltu vo Výbore pre ústavné veci a Výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

              Na tri dni sme sa stali európskymi političkami, ktoré sa zúčastnili mnohých náročných diskusií o rôznych zákonoch, ktoré sme sa snažili vytvoriť tak, aby čo najlepšie obhajovali záujmy krajiny aj politickej strany, ktorú sme zastupovali.

              Aj keď sme zo začiatku neboli úplne presvedčené o tom, či takýto náročný program (celý v angličtine) zvládneme, nakoniec všetko dobre dopadlo a my sme si odtiaľ odniesli kopu užitočných skúseností, veľa spomienok a aj priateľstiev, ktoré pretrvávajú aj po skončení konferencie.

              Už sa nevieme dočkať budúceho ročníka, ktorého sa určite rady zúčastníme ak budeme mať možnosť a odporúčame tak urobiť každému, kto má chuť vyskúšať si život politika Európskeho parlamentu:)

               

              Ema Czuczová, Septima A

          • DEJEPISNÁ  OLYMPIÁDA  - okresné a krajské kolo
            • DEJEPISNÁ  OLYMPIÁDA  - okresné a krajské kolo

            • V okresnom kole DO ( 8.2.2023) sme získali :

              Kategória F – 2. miesto – Tomáš Jelínek, Prima A

              Kategória E – 1. miesto – Martin Mucha, Sekunda A

              Kategória D – 2. miesto – Terézia Juriková, Tercia A

                                     3. miesto – Viktória Beňušová, Tercia A    

              Kategória C -  3. miesto – Ema Žatecká, Kvarta A

               

              V krajskom kole DO (3. 4.2023)  bol Martin Mucha na 5. mieste úspešným riešiteľom.

               

              Žiakom gratulujeme k pekným výsledkom.

            • 1. miesto v Pomlé Run

            • Naša žiačka Tercie A, Nikola Kabátová, si ani tento rok nenechala ujsť účasť v rodinnej bežeckej súťaži PomléRun. Niki, ktorá je nielen výbornou žiačkou, ale aj veľmi šikovnou športovkyňou, zabodovala a ako tomu bolo minulý rok, aj teraz opäť vyhrala 1. miesto v kategórii staršie žiačky.

               Gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov a radosti z pohybu!

            • OZNAM

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

              riaditeľka školy oznamuje, že v piatok dňa 12.5.2023 bude z dôvodu slávnostnej rozlúčky s maturantami skrátené vyučovanie – vyučovanie a pedagogický dozor nad žiakmi končí o 10,30 hod. Obed pre stravujúcich sa žiakov bude vydávaný od 11,00 hod.( prípadne sa žiaci môžu vopred odhlásiť).

              Ďakujeme za pochopenie.

                                                                                                                            PaedDr. Edita Lysinová, riaditeľka školy

            • Pozvánka

            • Vážení rodičia, starí rodičia, priatelia maturantov a podporovatelia Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne,

              srdečne Vás pozývame

              na slávnostnú rozlúčku našich maturantov so školou

              v piatok dňa 12.mája 2023 o 10:45 hod. v aule školy.

              Veríme, že Vašou hojnou účasťou prispejete k slávnostnej atmosfére tejto akcie.

               

              Vedenie Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne

            • Župná olympiáda v Trnave

            • sa konala 27.- 28. 4. 2023. Naši žiaci zvíťazili po výborných a bojovných výkonoch v KK v stolnom tenise (Michal Valo z Kvinty A, Ján Maniaček zo Sexty A, Michal Sabol zo Septimy A a Pavol Sabol z Oktávy A) a mixvolejbale žiakov SŠ (Martina Průžková z Kvinty A, Veronika Kapallová zo Sexty A, Michaela Papánková, Ivana Púryová, Samo Šuňal a Michal Sabol zo Septimy A a Dominik Jančok, Lukáš Kobza, Pavol Sabol, Samo Kapalla A Vilo Horečný z Oktávy A). V mixvolejbale postúpili do celoštátneho finále, ktoré sa bude konať 16.-17. 5. 2023 v Poprade.

              Gratulujeme a držíme palce!

            • Prednáška o HPV

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška o HPV.

              Prednáška o HPV

              HPV Human Papiloma Vírus spôsobuje nádorové ochorenia, proti ktorým existuje účinná prevencia – očkovanie.

              V rámci očkovacej kampane sa dňa 28. 3. 2023 konala prednáška na našej škole. Žiačka Strednej zdravotníckej školy v Dunajskej Strede pod vedením  svojej učiteľky nám poskytla zaujímavé informácie o víruse, o chorobách, ktoré spôsobuje, o formách prevencie a možnosti predísť  týmto závažným ochoreniam očkovaním. Dozvedeli sme sa, že nie len dievčatá, ale aj chlapci sú ohrozenou skupinou a preto je očkovanie vhodnou formou prevencie nie len pre dievčatá, ale aj chlapcov.

            • Vážení rodičia, milí žiaci,

            • riaditeľka Gymnázia M. R. Štefánika oznamuje, že z organizačných dôvodov ( konanie prijímacích
              skúšok) bude vo štvrtok 4.mája 2023 RIADITEĽSKÉ VOĽNO pre všetkých žiakov školy okrem žiakov
              maturitných ročníkov. Stravujúci sa žiaci budú automaticky odhlásený na tento deň z obeda.
              Riadne vyučovanie pokračuje v piatok podľa platného rozvrhu.

              PaedDr. Edita Lysinová, riaditeľka školy