• Novinky

          • Exkurzia Mochovce - Energoland
            • Exkurzia Mochovce - Energoland

            • dňa 30. 01. 2024 sme sa zúčastnili úžasnej exkurzie v Mochovciach - Energoland s triedami Prima A,  Sekunda A a chlapcami z Tercie A.

              Ďakujeme za deň plný zážitkov a vedomostí.

          • Junior Internet AMAVET 2024 čaká na teba!
            • Junior Internet AMAVET 2024 čaká na teba!

            • Asociácia pre mládež, vedu a techniku práve otvorila brány 19. ročníka celoštátnej súťažnej konferencie Junior Internet AMAVET 2024 – jedinečnej príležitosti pre všetkých mladých a ambicióznych študentov, ktorí majú záujem o svet digitálnych technológií. Súťaž ponúka priestor v 5 kategóriách – WEB, APP, Design, TEXT a CONTENT.

              Je to fantastická príležitosť pre žiakov nielen ukázať svoje práce širokej verejnosti, ale aj získať cenné skúsenosti a kontakty v oblasti IT.

              Registrácia je jednoduchá a všetky potrebné informácie nájdete na webovej stránke www.juniorinternet.sk. Nezabudnite, že na úspešných účastníkov čaká nielen pozvánka na celoštátne finále, ktoré sa uskutoční 12. - 13. apríla na Fakulte informatiky a informačných technológií, ale aj možnosť získať automatické prijatie na túto prestížnu fakultu.

              Propozície súťaže Junior Internet 2024

              Ďalšie info: Január JI

          • LVVK Donovaly 2024
            • LVVK Donovaly 2024

            • V dňoch 15.-19.1.2024 sa naša škola zúčastnila LVVK na Donovaloch.

              Kurzu sa zúčastnilo spolu 52 žiakov z tried Tercia, Kvinta a I. A. Žiaci boli rozdelení do štyroch družstiev, ktorým sa venovali inštruktori lyžovania.

              LVVK splnil svoj účel a žiaci si zlepšili svoje lyžiarske schopnosti.

          • Fašiangový ples
            • Fašiangový ples

            • Milé študentky a študenti,

              s radosťou Vám oznamujeme, že v piatok 2. februára sa v aule našej školy bude konať fašiangový ples. Naozaj sme si dali záležať, aby sme vrátili noblesu tejto udalosti, a preto je k tomu prispôsobený aj dresscode (spoločenské formálne oblečenie, ktoré môže zdobiť škraboška). Sála nadobudne nový vzhľad vďaka peknej balónovej výzdobe. O zábavu sa nám postará DJ a Vaše zážitky si budete môcť zdokumentovať vo fotokútiku. Samozrejme žiaden ples sa nezaobíde bez občerstvenia, a preto bude zabezpečená večera a aj pitie. Bufet bude taktiež k dispozícii počas celého večera, takže Vám nebude nič chýbať. Vďaka našim rodičom sa nám podarilo zorganizovať aj tombolu. To je ďalší, ale nie posledný dôvod, prečo by ste si tento ples nemali nechať ujsť. Čaká na Vás aj prekvapenie. Veríme, že prídete v čo najväčšom počte a spolu sa zabavíme. Vstupenky sa budú predávať v utorok a stredu (23. a 24. januára) počas veľkých prestávok pri pingpongovom stole. Vstupné je 10€, s tým, že v cene je zahrnutý aj jeden tombolový lístok. Ak by ste mali záujem, predaj tombolových lístkov bude pokračovať na plese.

              Tešíme sa na Vás,

              Váš školský parlament

          • Vtáčie kŕmidlá sú už na mieste
            • Vtáčie kŕmidlá sú už na mieste

            • Posledný týždeň pred vianočnými prázdninami chlapci z triedy Prima A na Gymnáziu M. R. Štefánika v Šamoríne umiestnili v areáli školy drevené kŕmidlá a vyvesili aj lojové gule. Nápomocní im boli triedny učiteľ Mgr. Marek Tesárik a Mgr. Tímea Sujová.

              Krmivo budeme pravidelne dopĺňať a dúfame, že aj vďaka našej aktivite miestne spevavce bezpečne prezimujú. V okolí kŕmidiel najčastejšie uvidíte druhy ako brhlík lesný, ďateľ veľký, drozd čierny, hýľ lesný, stehlík zelený, straka čiernozobá, sýkorka bielolíca a belasá, vrabec poľný, žlna sivá.

              Mgr. Linda Mókusz Hombauer, učiteľka biológie

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ NA GYMNÁZIU na 4- aj 8- ročné štúdium

            • Riaditeľka  Gymnázia M.R. Štefánika v Šamoríne oznamuje všetkým záujemcom o štúdium , že DOD na 4-ročný študijný odbor ( pre deviatakov)  bude

              6. februára 2024  o 9,00 hod. v budove gymnázia na Slnečnej ulici 2 v Šamoríne ,

               

              na 8-ročný študijný odbor ( pre piatakov) 

              6. februára 2024  o 14,30 hod. v budove gymnázia na Slnečnej ulici 2 v Šamoríne .

               

              Príďte zažiť atmosféru školy, pozrieť si jej priestory, stretnúť sa so žiakmi a učiteľmi gymnázia. Odpovieme na Vaše otázky ohľadom prijímacích skúšok, štúdia a všetkého, čo Vás bude zaujímať. Radi privítame na akcii  aj rodičov budúcich našich gymnazistov.

              Tešíme sa na stretnutie s Vami!

          • Súťaž pre žiakov stredných škôl
            • Súťaž pre žiakov stredných škôl

            • Chceš získať titul Ambasádora Európskeho parlamentu 2024? Zapoj sa do súťaže!

              Podrobnosti o tejto súťaži sú uvedené nižšie. Okrem toho nájdeš v prílohe plagát a PDF s popisom a podmienkami súťaže. Táto súťaž je jedna z fáz projektu Eulectionplay o ktorom si môžeš prečítať na webovej stránke : https://www.adelslovakia.org/events/eulectionplay

               

              Súťaž  o najkreatívnejšie spracovanie témy,,Zúčastni sa aj Ty volieb do EP 2024” 

              • Účastník súťaže vyhotoví na sociálnych médiách post/obrázok alebo meme  (kreativite sa medze nekladú), ktorým chce motivovať ľudí okolo seba (spolužiaci, rodina, priatelia, známi a pod. ) k účasti vo voľbách do EP 2024 

              • Svoje dielo účastník zároveň pošle aj na emailovú adresu event@adelslovakia.org - v prípade ak je dielo príliš veľké môže ho nahrať na google drive a poslať odkaz.  

              • Zapojiť sa do SÚŤAŽE je možné v rámci decembra

              Čo ambasádor získa?

              • získa nové skúsenosti, spozná nových ľudí, precvičí komunikačné a organizačné schopnosti, rozvinie kreativitu a dosiahne možnosť sebarealizácie.

              • poukážku na nákup v Martinuse

              • účasť zdarma na akejkoľvek mládežníckej výmene ktorú organizuje ADEL Slovakia (nové ponuky sú pravidelne zverejňované na našej web stránke a sociálnych médiách)

              • Certifikát- Ambasádor EP2024/ odporúčanie v prípade potreby na účely prijímačiek VŠ

              • Návšteva v Kancelárii EP v Bratislave + zabezpečenie obeda a preplatenie cestovného

              Aké poslanie bude mať Ambasádorom volieb do Európskeho Parlamentu?

              • zorganizuje udalosť/stretnutie/ event zameraný na motiváciu mladých ľudí k občianskej participácii a účasti na voľbách do EP v roku 2024 (môže ísť o neformálne stretnutie v škole, v kaviarni alebo na krúžku so spolužiakmi, prípadne vieme pomôcť so zabezpečením priestorov)

              • Ambasádor vyhotoví krátke video z tohoto stretnutia (môže ísť aj o reels, alebo video, kde napr. účastníci eventu hovoria nejakú zaujímavé myšlienky týkajúce sa témy Európskych volieb, alebo príbehy ktoré dokreslia atmosféru podujatia, prípadne motivačné video pre mladých ľudí aby sa zúčastnili volieb a pod., opäť kreativite sa medze nekladú)

              • zo stretnutia prinesú ambasádori zoznam 10 odporúčaní, ktoré navrhli účastníci, alebo ku ktorým spolu dospeli- tieto odporúčania by mali obsahovať návrhy týkajúce aktívneho zapojenia sa mládeže do procesov (voľby, kampane, petície, atď.) na úrovni EÚ

              Informácie nájdeš aj na webovej stránke: https://www.adelslovakia.org/rozne/ambasadori-volieb-do-europskeho-parlamentu-2024

               

            • Dejepisná olympiáda – výsledky školského kola (8. december 2023)

            • Vedomosti z ročníkového učiva, z regiónu Šamorín ,   vedomosti o slovenských hradoch a zámkoch  si preverili  odvážni  a poznávania chtiví  žiaci v štyroch súťažných kategóriách. Súťažný čas bol 90 minút,  testy boli 100 bodové. S potešením môžeme konštatovať, že žiaci sa celkom zodpovedne pripravili  nielen z ročníkového  učiva, ale aj z náročnej monotematickej časti o slovenských  hradoch a zámkoch. Do okresného kola mohli postúpiť  len  prví dvaja úspešní riešitelia, ktorí museli  získať minimálne 60 bodov.

              Postupujúci do okresného kola:

              Kategória F = Prima  A:

              1.  Filip Klačman – 76/100
              2.  Peter Dúbravský – 67/100

              Kategória E = Sekunda A:

              1.  Nikoleta Tomšů  - 91/100
              2.  Natália Perná – 87/100

              Kategória D = Tercia A:

              1.  Katarína Pipová – 96/100
              2.  Terézia Tesličková – 90/100

              Kategória C = Kvarta A:

              1.  Miloslav Knezovič – 95/100
              2.  Viktória Beňušová – 93/100

              Úspešným postupujúcim gratulujeme a želáme veľa elánu na prípravu do ďalšieho kola.

              Mgr. Dagmar Malečková

            • Mikulášske trhy 6. decembra 2023

            • zorganizované Školským parlamentom mali  skvelú atmosféru.  Podieľali sa na nej nielen organizátori, ale všetky triedy našej školy, ktoré ponúkli chutné a nápadité pohostenie. Dobrú náladu udržiavali  vianočné hity, fotenie  sa vo vianočnom fotorámiku, či  možnosť nakúpiť si drobné vianočné darčeky v mikulášskom dobročinnom bazáre. Peniaze  z predaja a dobrovoľné  finančné  príspevky v sume 500 eur  Školský parlament   určil  nadácii, ktorá pomáha pri náročnej starostlivosti o veľmi choré deti.  

              Mikuláš bol štedrý   k tým, ktorí to potrebujú , vďaka organizátorom a všetkým zúčastnením študentom nášho GMRŠ i žiakom našej ZŠ.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášske trhy.

          • Tematický týždeň
            • Tematický týždeň

            • V jeden novembrový týždeň tohto roku, konkrétne od 13. do 16. novembra, sa na našej škole, tak ako aj minulý rok konal tematický týždeň. Žiaci sa každý deň mali možnosť prejaviť prostredníctvom oblečenia, ktoré muselo zodpovedať danej téme.  Týždeň sa začal elegantne a  pokračoval v znamení obľúbeného pirátskeho filmu. V ďalších dňoch bolo možné nazrieť do 70-tych rokov, či medzi široké možnosti povolaní. Za sladké odmeny a samozrejme za organizáciu ďakujeme nášmu školskému parlamentu.

               

              Nina Mikolášiková

              Sexta A

          • XXXI. ročník  Dejepisnej   súťaže  gymnázií z Česka  a Slovenska – finále v Chebe
            • XXXI. ročník Dejepisnej súťaže gymnázií z Česka a Slovenska – finále v Chebe

            • Účasť na tomto veľkolepom finále vybojovali v apríli 2023 naši študenti vďaka 2. miestu v krajskom kole v Trnave. Pretože v máji 2023 úspešne odmaturovali, museli sme hľadať nové súťažné družstvo, ktoré by bolo ochotné naštudovať v krátkom čase  obrovské kvantum historických faktov zo všetkých oblastí ľudskej aktivity v Európe v rokoch 1945 -1975.  Príprava bola intenzívna celý mesiac pred súťažou cez platformu MSTeams.

              Finále bolo 23. novembra 2023 v Chebe. Zúčastnilo sa ho 74 gymnázií z Česka a Slovenska. Organizátori zabezpečili prvotriednu úroveň súťaže, ubytovania, pohostenia a prevozu súťažiacich z Prahy do Chebu a späť. Pred nočným návratom na Slovensko mali  slovenské školy pripravené skvelé pohostenie v ikonickej pražskej Hospodě u Fleků.

              Vďaka sponzorom z celého Česka a Slovenska ( ministerstvá školstva, najväčšie výrobné podniky a firmy,  poslanci z českého i slovenského parlamentu, významné osobnosti kultúrneho, vedeckého i verejného diania) dostali všetci účastníci množstvo kvalitných historických kníh ( obrazne povedané 10 kg každý študent, 15 kg učiteľ). 

              Certifikát z tohto finále  je aj vstupenkou na štúdium histórie a politológie na VŠ.

              Snáď sa nám v tomto školskom roku podarí vytvoriť trojčlenné družstvo zo študentov, ktorí budú ochotní venovať veľa  voľného  času štúdiu a vyhľadávaniu informácií o európskych dejinách v rokoch 1975 – 2000.

               

              Dagmar Malečková

          • Láska zbalená v krabiciach
            • Láska zbalená v krabiciach

            • Naša škola sa aj tento rok zapojila do krásnej predvianočnej akcie organizovanej občianskym združením „Koľko lásky“. Gymnazisti spolu so žiakmi ZŠ, ktorá sídli v priestoroch gymnázia, naplnili 56 krabíc sladkosťami a malými darčekmi, ktoré majú potešiť všetkých seniorov – adresátov týchto krabíc.

              Ďakujeme  žiakom, ich rodičom a učiteľom, našej pridelenej koordinátorke  z OZ p. Valike Pauloviczovej – všetkým, ktorí akoukoľvek formou prispeli k úspešnému priebehu tejto akcie.

          • Hravá angličtina v Sexte A
            • Hravá angličtina v Sexte A

            • Téma spoločenských hier, ich výhody a pozitívne efekty v rozvoji osobnosti boli témou posledných hodín anglického jazyka v triede Sexta A na Gymnáziu M. R. Štefánika v Šamoríne.   Žiaci si sami vytvorili vlastné verzie kreatívnych a autentických spoločenských hier v angličtine. Prezentovali ich  pred triedou a aj si zahrali. Nápaditosť a zábava v angličtine prekonali všetky naše očakávania.

              Mgr. Ádám Végh

            • NÁBOJ Junior

            • Aj tento rok sa naši žiaci z Kvarty A – Tím A - (Bugár Radovan, Juríková Terézia, Beňušová Viktória, Kabátová Nikola)  a Tercie A – Tím B ( Czucz Michal, Horváthová Lea, Pipová Katarína, Mucha Martin) zapojili do súťaže Náboj Junior.

              Náboj Junior je medzinárodná súťaž v matematike a fyzike určená pre 4-členné tímy žiakov primárne 8. a 9. ročníka základných škôl a príslušné ročníky osemročných gymnázií. Súťaž trvá 120 minút. Na začiatku súťaže obdrží každý tím 6 úloh. Vždy, keď tím niektorú úlohu správne vyrieši, dostane novú úlohu. Víťazom sa stáva tím, ktorý v danom časovom limite správne vyrieši najviac úloh.

              Náboj Junior tento rok prebiehal v hybridnej forme. V Českej Republike, v Poľsku a na Slovensku sa súťaž konala v pôvodnej prezenčnej forme. V jednotlivých súťažných mestách súťaž zabezpečili stredoškolskí študenti - dobrovoľníci. V Belgicku, Chorvátsku, v Holandsku a v Španielsku sa súťaž konala online.

              Zadania úloh boli (až na preklad do iných jazykov) rovnaké na všetkých súťažných miestach a vo všetkých krajinách. Žiaci sa tak mohli porovnať so svojimi rovesníkmi na medzinárodnej úrovni.

              Slovenské vyhodnotenie ( spolu 482 tímov):

              Tím A – 95. miesto

              Tím B – 339. miesto

              Medzinárodné vyhodnotenie ( spolu 1806 tímov):

              Tím A  - 333. miesto

              Tím B – 998. miesto

              Všetkým súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za účasť. 

                                                                                                                                                           Mgr. Oľga Raganová

          • Školské kolá jazykových olympiád úspešne zvládnuté
            • Školské kolá jazykových olympiád úspešne zvládnuté

            • Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj teraz v novembri spestrili priebeh vyučovania na Gymnáziu M. R. Štefánika v Šamoríne školské kolá postupových súťaží, medzi nimi Olympiáda v nemeckom jazyku a v anglickom jazyku.

              8.11.2023 sa konalo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. V štyroch kategóriách sa najlepšie umiestnili nasledovní žiaci:

              Kategória 1A: Michal LavrinčíkNikola Kolenčiak – Prima A

              Kategória 1B: Dominika Hajdu – Kvarta A

              Kategória 2A: Karolína Kolenčiak – Kvinta A

              Kategória 2B: Veronika Hajdu – IV.A

              Všetci nemčinári na 1. mieste postupujú do okresného kola, ktorá bude v Dunajskej Strede 18.1.2024.

              Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku sa realizovalo 16.11.2023 a celkovo sa ich zúčastnilo 62 žiakov v štyroch kategóriách. Na prvých troch miestach sa umiestnili:

              Kategória 1A: 1. miesto: Dorota Čertíková, Prima A,

              2. miesto: Viktória Hegyi, Sekunda A

              3. miesto: Tomáš Jelínek, Sekunda A

              Kategória 1B: 1. miesto: Peter Nathaniel Kamendy, Kvarta A

              2. miesto: Lucia Macháčová, Kvarta A

              3. miesto: Timotej Kršjak, Kvarta A

              Kategória 2A: 1. miesto: Diana Hegyi, Sexta A

              2. miesto: Juraj Jakabík, II.A, Nina Mikolášiková, Sexta A, 

              3. miesto: Aleksandar Romeo Nikolov, Sexta A, Sofia Soóky, II.A

              Kategória 2B: 1. miesto: Veronika Hajdu, IV.A

              2. miesto: Adam Macura, Septima A, Marína Angela Alexy, IV.A

              3. miesto: Dominik Káčer, IV.A, Laura Libaiová, Septima A

              Žiaci umiestnení na 1. mieste postupujú na okres a zmerajú svoje sily inými súťažiacimi z okresu 17.1. 2024.

              Držme im palce, aby z okresného kola postúpili a našu školu reprezentovali aj na krajskom kole v Trnave, 14.2.20 v ANJ a 15.2.2024 v NEJ.

              Mgr. Linda Mókusz Hombauer

            • V Trnave oceňovali najúspešnejších žiakov kraja – opäť sme boli pri tom!

            • Župan Trnavského samosprávnaho kraja – Jozef Viskupič odmeňuje každoročne pri príležitosti Dňa
              študentstva župnými štipendiami najúspešnejších stredoškolákov v kraji.
              Aj v  tomto roku z množstva návrhov vybrala nezávislá komisia 10 najúspešnejších žiakov vo
              vedomostných súťažiach a 10 najúspešnejších športovcov. V kategórii športovcov bol vybraný náš
              žiak Branislav Lančarič ( šerm fleuretom) za úspechy dosiahnuté na Slovensku a svetových súťažiach:
              Majstrovstvá SR 2x 1. Miesto, Majstrovstvá SR 2. Miesto, Majstrovstvá sveta – kadet 5. Miesto,
              junior-družstvo 15. Miesto, Európsky pohár kadetov – 8. a 10.miesto.
              Župné štipendiá odovzdával pán vicežupan 21.11.2023 v  priestoroch záhradnej čitárne v areáli
              Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave. (Braňo bol v čase odovzdávania štipendií na súťaži v Peru, preto si
              cenu prevzal po návrate do školy z rúk p.riaditeľky .)
              Braňovi srdečne blahoželáme a sme radi, že aj naša škola prispela k jeho úspechom vytvorením
              takých podmienok, aby sa mohol venovať v čo najväčšej možnej miere športovej kariére. Gratulácia
              patrí, samozrejme, aj jeho trénerom a rodičom, ktorí ho v maximálnej miere podporujú.

          • Mikulášske trhy
            • Mikulášske trhy

            • Milí študenti a vážení rodičia. Čas Vianoc sa blíži a my si spolu pripomenieme dôležitosť a podstatu tohto sviatku.
              6. decembra  sa v aule našej školy budú konať Mikulášske trhy. Okrem občerstvenia, ktoré bude mať na starosti každá jedna trieda,  pribudne aj vianočný bazár spojený s charitatívnou zbierkou. Chceme Vás  požiadať o pomoc a  spoluprácu. Boli by sme veľmi radi, keby ste prispeli  nejakými drobnosťami.  Napríklad  napečenými  medovníčkami v nejakom peknom darčekovom balení, vyrobenými drobnými vianočnými dekoráciami, ozdobami,  alebo čímkoľvek, čo by prinieslo radosť niekomu inému. Peniaze, ktoré získame predajom týchto drobností, plánujeme darovať neziskovej organizácii Plamienok. Uvítame aj dobrovoľný príspevok.

              Vianoce sú sviatky lásky, spolupatričnosti, obdarúvaní sa a my by sme radi  k tomu prispeli.  S láskou vytvorené  a darované výrobky  budeme prijímať do 4. decembra.

              Vopred Vám ďakujeme a želáme krásny advent.


              Váš školský parlament
               

          • Výsledky súťaže i-Bobor
            • Výsledky súťaže i-Bobor

            • V týždni od 6. do 10. novembra 2023 sa uskutočnila medzinárodná online informatická súťaž iBobor. Zúčastnili sa na nej aj žiaci nášho gymnázia – 1 žiačka z Primy A, zo Sekundy A (5 žiakov), Tercie A (1 žiak), Kvarty A (3 žiaci), Kvinty A (1 žiačka), Sexty A (2 žiaci), Septimy A (10 žiakov) a II. A (4 žiaci).

              V pondelok 6. 11. 2022 súťažili žiaci Tercie A a Kvarty A (kategória Kadet), v utorok žiaci Septimy A (kategória Senior), v stredu žiaci Sekundy A a Primy A (kategória Benjamín) a vo štvrtok žiaci II. A, Kvinty A a Sexty A  (kategória Junior). Zo všetkých zúčastnených žiakov (27) máme  19 úspešných riešiteľov (dosiahli viac ako 50 bodov).

               

              Vynikajúce  výsledky, teda percentil väčší ako 95*, dosiahli títo žiaci:

              kategória Benjamín:

              Viktória Hegyi, Sekunda A         80,00 bodov, percentil 99,42

              Daniela Knošková, Sekunda A  74,67 bodov, percentil 98,44

                  

              kategória Junior:

              Alexander Horečný, Sexta A      69,33 bodov, percentil 97,48

              Adrián Šipoš, Sexta A                69,33 bodov, percentil 97,48

               

              kategória Senior:

              Lukáš Krčmár, Septima A          73,33 bodov, percentil 98,87

              Jakub Šurman, Septima A         69,33 bodov, percentil 98,22

              Michal Maniaček, Septima A     68,00 bodov, percentil 97,69

              Lukáš Štefík, Septima A            68,00 bodov, percentil 97,69

              Adam Macura, Septima A         63,00 bodov, percentil 96,38

              Ján Maniaček, Septima A         62,67 bodov, percentil 96,04

               

              Úspešným riešiteľom blahoželáme!

              Erika Kuchárová

              Gymnázium M. R. Štefánika

              Šamorín

              *Percentil 95 znamená, že žiak predbehol 95% všetkých súťažiacich.