• Novinky

            • TÉMATICKÝ TÝŽDEŇ na gymnáziu

            • Milé žiačky, milí žiaci!

                    Otvorte svoje šatníky a pripravte sa na dlho očakávaný tématický týždeň. Budúci pondelok sa môžete ukázať v svojej obľúbenej teplákovej súprave. V utorok si miesto vašej školskej tašky doneste čokoľvek iné - kýblik alebo hrniec? Fantázii sa medze nekladú. V stredu sa nahoďte do saka alebo šiat, vo štvrtok skombinujte čo najviac farieb a v piatok vás čakáme ako českých turistov vo Vysokých Tatrách. Témy nájdete zhrnuté na plagátoch vyvesených na chodbách.Taktiež by sme vám chceli pripomenúť, ak ste tak ešte neurobili, dnes máte poslednú šancu zahlasovať za školský merch. Link nájdete na stránke školy.

              Ďakujeme,Váš školský parlament 

            • Hlasujte!

            • Krásny deň všetkým,

              máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!

              Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 27.1.2022 o tom, ktorý z troch motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nie len mikiny a tričká, ale aj tepláky, batohy, čiapky a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-) Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/320830b4

              Vopred vdaka,

              Ema Czuczová 

          • Junior Internet 2023
            • Junior Internet 2023

            • AMAVET vyhlasuje 18. ročník jedinečnej konferenčnej súťaže JUNIOR INTERNET. Súťaž je určená žiakom základných a stredných škôl, ktorí sa aktívne zaujímajú o tvorbu webových stránok, digitálnu grafiku a dizajn, kreatívne písanie textov, tvorbu blogov alebo vlogov, tvorbu vzdelávacích projektov či programovanie aplikácií.

               

              Postupujúcich žiakov AMAVET pozve na finále súťažnej konferencie Junior Internet, na ktorom súťažiaci predstavujú svoje práce vo forme 3,5 minútovej prezentácie a zároveň súťažia o hodnotné ceny. Zároveň na svoj projekt dostávajú cennú spätnú väzbu a priestor na rozvoj seba i svojho projektu. Súťaž obohacujú aj rôzne workshopy, diskusie a prezentácie.

               

              Súťažné kategórie: JuniorWEB – webové stránky, JuniorDESIGN – digitálne grafické práce a digitálny dizajn, JuniorBLOG – blogy a vlogy, ale aj obsah na sociálnych sietí (napr. vlastný profil) JuniorAPP – mobilné aplikácie, JuniorLEARN – weby a aplikácie využiteľné vo vzdelávaní a JuniorTEXT – texty na určenú tému.

               

              V spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku vyhlasujeme tému v kategórii JuniorTEXT Téma : Ako prežijem túto dobu? Môžu napísať esej, úvahu, báseň alebo aj prejav. Fantázií sa medze nekladú.

              Viac informácii a prihlasovanie žiackych projektov nájdete na https://www.juniorinternet.sk/

              Registrácia je už spustená.


          • Výlet do Viedne s ll. A
            • Výlet do Viedne s ll. A

            • Dňa 16. 12. 2022 sme sa my, žiaci triedy ll. A, vybrali na výlet do Viedne. Piatok ráno sme nasadli na vlak a vydali sa na cestu. Prvá zastávka bola pri Dóme sv. Štefana. Tam sme mali krátky rozchod, počas ktorého sme mohli chodiť do obchodov alebo sa naraňajkovať/naobedovať. Keď sme sa neskôr znova zoskupili, išli sme do múzea “Time Travel”, kde sme sa dozvedeli históriu Viedne pomocou rôznych interaktívnych pomôcok v podobe virtuálnej reality a podobne. Na záver prehliadky sme si urobili aj triednu fotku na pamiatku a pokračovali sme ďalej na našej ceste. Na ďalšej a zároveň poslednej zastávke sme sa presunuli na sľúbené Vianočné trhy, na ktoré sme sa všetci veľmi tešili. Poobzerali sme si stánky a nakúpili si rôzne Vianočné dekorácie spolu s čajom alebo punčom. Čas veľmi rýchlo ubehol a už sme boli vo vlaku na ceste domov. Do Bratislavy sme došli vo večerných hodinách s rovnakým počtom žiakov ako sme aj odišli. Výlet sme si neskutočne užili a ďakujeme našej triednej učiteľke I. Dávidovej za dôveru a za skvelo naplánovaný výlet a taktiež pánovi učiteľovi Á.Véghovi za to, že na nás dával pozor.

              Kristína Hargašová, ll.A

          • Okresné kolo volejbalu stredných škôl
            • Okresné kolo volejbalu stredných škôl

            • Naša škola sa opäť blysla. V piatok 9.12. sa v našich telocvičniach konalo okresné kolo volejbalu. Prišli 2 družstvá (až z DS a V. Medera), no na náš hviezdami nabitý tím to nestačilo. Poľahky sme si s protivníkmi poradili a po asi 2 hodinách hry bol už víťaz jasný.

              Súperom ale nemožno nič zazlievať, pretože ambície nášho tímu siahajú až na celoslovenskú scénu. Nabudúce si zverenci pána učiteľa Gogu zmerajú sily v apríli na krajskom kole v Trnave. Držíme palce!

              Sláva víťazom, česť porazeným!

              Samuel Gorazd Kapalla

              8KTÁVA

          • DEJEPISNÁ  OLYMPIÁDA - školské kolo 9. decembra 2022
            • DEJEPISNÁ  OLYMPIÁDA - školské kolo 9. decembra 2022

            • Od  5. decembra 2022  do 9. decembra  2022 sa uskutočnilo školské kolo  v Dejepisnej  olympiáde  v štyroch kategóriách. Súťažili celé triedy, úspešní riešitelia boli odmenení  jednotkou.  A boli to takmer všetci  zúčastnení!

              Do okresného kola  postupujú len prví dvaja  za danú kategóriu.

               

              Postupujúci žiaci:

              Kategória F  =  Prima A :                   1.miesto          Tomáš Jelínek – 90/100  bodov        

                                                                         2. miesto         Nikoleta Tomšů – 88/100 bodov

              Kategória  E  =  Sekunda A:              1. miesto         Martin Mucha – 93/100 bodov

                                                                         2. miesto         Linda Hacajová – 92/100 bodov

              Kategória  D  =  Tercia  A:                  1. miesto         Viktória Beňušová – 94/100 bodov

                                                                         2.miesto          Terézia Juriková  - 84/100 bodov

              Kategória C =  Kvarta  A                    1. miesto         Emma Žatecká  - 94/100 bodov

                                                                         2.miesto          Karolína Kolenčiak – 91/100 bodov  

              Úspešným gratulujeme.

              Mgr. Dagmar Malečková

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Na výzvu Školského parlamentu zareagovali všetky triedy v našej škole, vrátane  piatakov zo  ZŠ Slnečná. V každej vyplnili niekoľko krabíc praktickými, chutnými i milými darčekmi. Niektorí osobne, niektorí  kolektívne. Spolu sme nabalili 38 krabíc.

              Odovzdali sme ich 5. decembra 2022.

              Veríme, že  spríjemnia Vianoce každému obdarovanému seniorovi  v domove dôchodcov.

               

              Váš Školský parlament.

          • Predvianočná Viedeň
            • Predvianočná Viedeň

            • nás očarila svojou atmosférou.  Krásne námestie a uličky v okolí Svätoštefanského dómu,   fantastické interaktívne  expozície v Mozartovom múzeu ,  dychberúce cestovanie v čase naprieč históriou Viedne v Múzeu Time Travel sú nezabudnuteľné.  Zážitky sme si doplnili večernou prechádzkou  na vianočných  trhoch pri viedenskej radnici.

              Všetci zúčastnení ďakujeme pani profesorke  Horváth – Chochola  za skvelú zážitkovú exkurziu.

              8. decembra 2022.

          • Mikulášske  štedré  stoly
            • Mikulášske  štedré  stoly

            • zorganizoval Školský parlament presne na Mikuláša, 6. decembra 2022,  v priestoroch nášho gymnázia. Zúčastnili sa ho všetky triedy so štedrou ponukou dobrôt.   K dobrej nálade prispel aj Mikuláš, ktorý sľúbil splniť všetky želania... My sa budeme  snažiť, aby sa tak stalo :).

            • Vianočná akadémia sa pripravuje!

            • Milé žiačky, milí žiaci,

              tento rok sa naša škola rozhodla vrátiť k tradícii organizovania Vianočnej akadémie, jedinečnej akcie, počas ktorej môžeš aj ty so svojimi spolužiakmi zažiariť s vlastným vianočným vystúpením. Nacvičiť si môžeš čokoľvek, od tanca, spevu až po divadelné predstavenie - kreativite sa medze nekladú.

              Ak máš záujem zapojiť sa, príď na konkurz, ktorý sa bude konať už tento piatok, 9.12. V učebni nemeckého jazyka o 13:00 hod. Svoje číslo dovtedy nemusíš mať 100% nacvičené, úplne postačí keď budeš mať aspoň približne premyslené, akoby bude vyzerať.

               

              Tešíme sa na vaše nápady a želáme veľa šťastia!

               

            • SWAP u nás

            • Milé žiacky, milí žiaci,

              od budúceho pondelka, 12. decembra, budeme mať na našej škole swap. Ide o akciu, kedy máte možnosť priniesť do školy veci - či ide o oblečenie, doplnky, hry alebo knihy, ktoré vám už nerobia radosť, no zároveň vám je ľúto vyhodiť ich a aj naopak, zobrať si k sebe domov také, ktoré ešte vy využiť viete. Ušetríte tak nie len svoje peniaze, ale aj planétu.

              V našom swape nie je podmienkou, aby ste niečo museli priniesť, ak si z neho nejaký kúsok budete chcieť vziať domov. Jediným pravidlom je, aby veci, ktorými do swapu prispejete neboli zničené.

              Veci môžete začať nosiť už tento piatok, 9.12 do učebne dejepisu alebo potom v pondelok už priamo na swap, ktorý bude počas budúceho týždňa prebiehať  pri pingpongových stoloch na prvom poschodí. 

              Budeme radi, keď sa tentokrát zapoja nie len žiaci gymnázia, ale aj piataci či prváčikovia zo základnej školy.

               

              Vopred ďakujeme za spoluprácu,

              váš Školský parlament 

               

          • Červené stužky
            • Červené stužky

            • 1.12.  bol Svetový deň boja proti AIDS.

              AIDS je posledným štádiom infekcie HIV. Jeho prvé príznaky sa môžu objaviť už do 2-3 týždňov po infekcii pocitmi malátnosti či chudnutím, no bezpríznakové obdobie môže trvať až 12 rokov, kedy vírus oslabuje imunitný systém ale pacient sa cíti klinicky zdravý. HIV sa prenáša len pohlavne, krvou alebo z matky na novorodenca, báť sa teda nemusíme pri bežnom kontakte. V súčasnosti je toto ochorenie liečiteľné ale stále nie vyliečiteľné.

              Kvôli nedostatočnej informovanosti na Slovensku sme sa na našej škole rozhodli v každej triede povedať o tejto infekcii pár slov a taktiež sme rozdávali červené stužky na znak solidarity v boji proti tejto chorobe a ako spomienku na tých, ktorí jej už podľahli.

              Katarína Mester, I. A

            • „ Navždy sa zachová v pamäti stužková „

            •                    ....kto by nepoznal jeden z najväčších slovenských hitov? Myslím, že ju poznajú všetci. 14 október bol pre maturantov IV.A triedy výnimočným dňom. Stalo sa miestom, kde atmosféra dýchala krásnymi vôňami, elegantnými šatami, dobrou náladou, úsmevmi na tvárach , ale aj očakávaním, ako to všetko dopadne.

                               Dvadsať maturantov dostalo od našej najsamlepšejšej triednej profesorky Ingi Kloknerovej zelené stužky, ktoré od tej chvíle nosíme hrdosťou.

                               Naša stužková slávnosť prebehla vo výbornej nálade. Po oficiálnej časti, kde sme si vypočuli milé a motivačné príhovory našej pani triednej, pani riaditeľky a za rodičov pani Fazekašovej, sme všetci predviedli svoje tanečné talenty, zistili sme, ako dobre nás poznajú naši rodičia a akí modely vedia byť naši chalani. Všetci sme sa zabávali a užívali si spoločné chvíle až do rána. Myslím, že v našej triede určite platí, že  „ navždy sa zachová v pamäti stužková „.

                               Chcela by som sa na záver poďakovať všetkým, ktorí sa zúčastnili našej stužkovej slávnosti a tým zabezpečili ešte lepšiu atmosféru.

               

                                                                                                           Janka Krasňanská. IV.A

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Stužková IV. A (október 22).

            • Druháci úspešní v súťaži FINNkvíz

            • Nadácia NN ľuďom pripravila súťaž pre študentov 1. a 2. ročníkov stredných škôl. Jedným z účelov nadácie je podporovať vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti. Do tejto súťaže sa na zapojila celá II.A trieda. Žiaci súťažili 23.11.2022 online. Na vyplnenie testu mali 40 minút. Zo všetkých zúčastnených žiakov (20) máme  7 úspešných riešiteľov.

               

              Matúš Šimún                             17 bodov

              Martin Kubulák                          17 bodov

              Kristína Hargašová                   17 bodov

              Leo Vojtek                                 16 bodov

              René Karol Morvay                   16 bodov

              Ela Zámečníková                      15 bodov

              Matúš Vittgrúber                       15 bodov

               

              Úspešným riešiteľom blahoželáme!

              Oľga Raganová

               

              *Aby sa vás peniaze držali čo najdlhšie, musíte poznať ich cenu, nie uctievať ich. Peniaze vás musia robiť slobodnými, nie otrokmi.

          • Sekundáni na výstave Prírodné poklady Šamorína
            • Sekundáni na výstave Prírodné poklady Šamorína

            • Prvý decembrový deň si žiaci triedy Sekundy A spestrili prírodno - umeleckým zážitkom. Navštívili sme výstavu fotografií organizovanú občianskym združením DunaVit s názvom Prírodné poklady Šamorína. Niektorým žiakom aj samotný priestor bol prekvapením, ešte nevideli krásne zrekonštruované priestory Koruny. Jedným z organizátorov a fotografov je aj p. László Tóth, ktorý veľmi ochotne vysvetlil zrod aj význam tejto výstavy. Vplyvom tejto výstavy si žiaci v budúcnosti možno budú vnímať svoje okolie trošku chápavejšie a s porozumením vzhľadom k ekologickým súvislostiam.  

              Pre umelecké duše výstava ponúkla krásne, inšpiratívne fotografie, ktoré nás zo zimy preniesli do prebúdzajúcej sa jarnej krajiny aj horúceho leta.  

              Vždy sme radi, keď takýmito kultúrno-spoločenskými aktivitami môžeme priniesť trochu zmeny do života školy, tešíme sa na ďalšie príležitosti.

              Z FB stránky mesta Šamorín: 

              " Prírodné bohatstvo takmer zabudnutých zákutí, častí Šamorína nám predstavia zblízka aj z vtáčej perspektívy, môžeme nahliadnuť napríklad aj do života na umelo vytvorenom Vtáčom ostrove, ktorý je prísne chránený a pre verejnosť neprístupný. Autori fotografií prostredníctvom vzdušných záberov upozorňujú aj na význam zelených plôch v intenzívne obhospodarovanej poľnohospodárskej krajine. Dokumentárno-umelecké fotografie vystavené v Korone nesú dôležitý odkaz: aj urbanizovaná krajina má svoju krásu a je na nás všetkých, aby sme ju chránili. Výstava fotografií Prírodné poklady Šamorína bude v Korone otvorená do 6. januára 2023." 

              Mgr. Linda Mókusz Hombauer

          • Anglické divadlo znova na GMRŠ – LIVE!
            • Anglické divadlo znova na GMRŠ – LIVE!

            • Po dvoch rokoch online predstavení sa žiaci Gymnázia M. R. Štefánika v Šamoríne konečne mohli užiť Anglické divadlo naživo – s kulisami, ozvučením, osvetlením a skvelými hercami.

              V posledné novembrové ráno o 8.15 sa rozhrnuli závesy na javisku a začalo sa divadelné predstavenie v anglickom jazyku v produkcii Divadelného centra. 161 žiakov našej školy s očakávaním brúsili svoje jazykové vedomosti a schopnosti.  

              Tentokrát sme si pozreli predstavenie LAST WISH.

              Príbeh divadelnej hry je aj napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný. Autori sa nechali inšpirovať rozprávkou Jana Wericha Kráľ mal troch synov, môžeme len zdôrazniť, že sa nejednalo o humor čierny, ale práve naopak. Posledné želanie Pána Kinga totiž pripraví jeho potomkom skutočný oriešok, s ktorým sa každý z nich popasuje podľa svojich schopností. 

              Prezradiť ale môžeme, že v tomto príbehu postavy navštívia atraktívne miesta, ako je jednotka intenzívnej starostlivosti, automobilový pretekársky okruh či slovenská krčma. Tiež sa zahrali na to, ako môže byť sláva nudná a nezáživná a bohatstvo otupujúce a že jediné, čo má skutočný význam a zmysel, sú dobré rodinné vzťahy. Zaujímavý príbeh, anglický prejav s použitím atraktívnych dialektov, variabilná scéna, žánrovo rôznorodá hudba a pestré herecké kreácie boli samozrejmé.

              Tešíme sa na ďalšie umelecké zážitky a zaujímavé príbehy zase o rok v podaní Divadelného centra.

              Mgr. Linda Mókusz Hombauer

               

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ NA GYMNÁZIU PRE PIATAKOV – BUDÚCICH PRIMÁNOV

            • Riaditeľka   Gymnázia M.R. Štefánika v Šamoríne pozýva všetkých záujemcov -piatakov a ich rodičov   na DOD na 8-ročný študijný odbor 

              1.februára o 17,00 hod. v budove gymnázia na Slnečnej ulici 2 v Šamoríne.

              Príďte zažiť atmosféru školy, pozrieť si jej priestory, stretnúť sa učiteľmi gymnázia. Odpovieme na Vaše otázky ohľadom prijímacích skúšok, štúdia a všetkého, čo Vás bude zaujímať.

               

              Tešíme sa na stretnutie s Vami!

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ NA GYMNÁZIU PRE DEVIATAKOV

            • Riaditeľka  Gymnázia M.R. Štefánika v Šamoríne oznamuje všetkým záujemcom , že DOD na 4-ročný študijný odbor  bude

              1.februára o 9,00 hod. v budove gymnázia na Slnečnej ulici 2 v Šamoríne.

              Príďte zažiť atmosféru školy, pozrieť si jej priestory, stretnúť sa so žiakmi a učiteľmi gymnázia. Odpovieme na Vaše otázky ohľadom prijímacích skúšok, štúdia a všetkého, čo Vás bude zaujímať. Radi privítame na akcii  aj rodičov budúcich našich gymnazistov.

              Tešíme sa na stretnutie s Vami!