• Blog školského psychológa

      • Návšteva Profesia days 2022 ako súčasť kariérového poradenstva.
        • Návšteva Profesia days 2022 ako súčasť kariérového poradenstva.

        • 20.05.2022 09:16
        • Dňa 19.5.2022 sa študenti predmaturitných ročníkov zúčastnili veľtrhu práce Profesia days 2022.  Účasť na podujatí bola súčasťou uceleného programu kariérového poradenstva, ktoré na našej škole prebieha už niekoľko rokov. 
        • Cieľom programu je pomôcť študentom v predposlednom ročníku strednej školy pri budúcom výbere vysokej školy alebo povolania a predstaviť trh práce. Kariérové poradenstvo obsahuje tri oblasti:

           

          1. Sebapoznávanie. Cieľom tejto časti je aby žiaci lepšie spoznali svoje vlastnosti, silné stránky, predpoklady, záujmy a to predovšetkým v kontexte  predstáv o ich budúcom povolaní. Súčasťou je aj profesijná diagnostika. 

           

          2. Spoznávanie trhu práce. V tejto časti sa študenti oboznamujú s aktuálnymi trendami na trhu práce a požadovanými zručnosťami zamestnávateľov. Študenti získajú tiež základný prehľad o portáloch, ktoré sa venujú práci a vysokým školám, ktoré sú napojené na konkrétne povolania.

           

          3. Individuálne poradenstvo. Každý študent Septimy a III-tieho ročníka absolvuje v závere programu minimálne jeden rozhovor na tému kariérového poradenstva so školskou psychologičkou. Počas neho rozoberú závery profesijnej diagnostiky a dostanú odporúčania o výbere maturitného predmetu, vysokej školy alebo budúceho povolania.

           

          Profesia days 2022

          Na tohtoročnom veľtrhu práce mali študenti možnosť porozprávať sa s mnohými väčšími či menšími spoločnosťami, vypočuť si prednášky na rozličné témy ale aj napríklad vyskúšať si virtuálnu realitu na tému sociálno-emocionálnych zručností. Našich študentov zaujali spoločnosti z oblasti zdravotníctva, športovej analýzy, bezpečnostných zložiek, IT ale aj služieb. Na prednáškach si vypočuli informácie o tom, ako správne napísať životopis, aké je to byť lekárom, aké pracovné príležitosti ponúkajú európske inštitúcie ale aj to, ako uspieť v cukrárenskom biznise. 

           

          Témy a zastúpenie firiem na Profesia days 2022 poukázali na niektoré trendy na trhu práce. K najvyhľadávanejším zručnostiam patria:

           

          - výborné jazykové znalosti

          - schopnosť pracovať s informáciami, analyzovať a syntetizovať (rozkladať a skladať) dáta

          - schopnosť neustále sa učiť a mať otvorenú myseľ 

          - informačno-technologické zručnosti

          - komunikačné a sociálno-emocionálne zručnosti

          - flexibilita a kreativita

          - zvládanie stresu a záťaže

           

                 

           

        • Naspäť na zoznam článkov