• Blog školského psychológa

      • Duševné zdravie má mnoho odtieňov
        • Duševné zdravie má mnoho odtieňov

        • 28.04.2022 13:07
        • Tak, ako máme fyzické zdravie, máme aj duševné zdravie. Obe podoby zdravia sa priamo ovplyvňujú a sú elementárne prepojené. Duševné zdravie je ale VIAC ako len neprítomnosť duševnej poruchy a má mnoho odtieňov.

        • Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definuje duševné zdravie a pohodu ako stav, kedy si jedinec uvedomuje vlastné schopnosti, dokáže zvládať každodenný stres, dokáže plnohodnotne pracovať a je prínosom pre seba, ako aj pre svoju komunitu.

           

          Prečo musíme venovať pozornosť duševnému zdraviu?

           

          1. Pandémia koronavírusu zhoršila kvalitu života ľudí 

          2. Žijeme v časoch intenzívneho stresu, pretlaku informácií, tlaku, neistoty a nestability

          3. Očakáva sa, že duševné poruchy budú do roku 2030 hlavnou príčinou zdravotných postihnutí vo vyspelých krajinách.

          4. Duševné zdravie priamo ovplyvňuje kvalitu života

          5. Kvalita duševného zdravia priamo ovplyvňuje fyzické zdravie.

          6. Duševné zdravie ovplyvňuje to, čo cítime a ako fungujeme. 

          7. Duševné zdravie ovplyvňuje, aké rozhodnutia v živote robíme, ako sa správame, v akých vzťahoch fungujeme, aké vzťahy vytvárame, aký  pracovný výkon podávame, našu motiváciu, alebo ako uplatniteľní na trhu práce sme. 

          8. Starostlivosť o pozitívne duševné zdravie je základnou prevenciou duševných porúch.

           

          Duševné zdravie a jeho odtiene

          Duševné zdravie a pohoda je široký koncept, ktorý je ovplyvňovaný mnohými faktormi. Nemali by sme na neho nazerať ako na „čierno-biely svet“, „buď – alebo“ ale ako na kontinuum. 

           

          Duševné zdravie má mnoho odtieňov, ktoré sú ovplyvňované vonkajšími či vnútornými faktormi. Niekedy sme v období, kedy sa cítime skvele a fungujeme bez problémov. Sme spokojní, vyrovnaní, darí sa nám v práci a všetko je v poriadku. Môže ale nastať obdobie alebo sa udeje situácia, ktorá nás rozhodí, výraznejšie nás zaťaží  a my sme viac smutní, prípadne podráždení. Viac volíme škodiace nástroje zvládania záťaže, stresu a možno sa aj aj viac izolujeme od spoločnosti . Cítime sa horšie fyzicky, ako aj psychicky.  Ak takéto obdobie pretrváva a my nevenujeme pozornosť svojej duševnej pohode, náš stav sa môže zhoršovať.  Postupne sa môžeme dopracovať až k tomu, že naše duševné zdravie a pohoda sú vážne ohrozené. Preto je nesmierne dôležité načúvať sebe, vnímať signály tela a duše a proaktívne robiť niečo pre svoje duševné zdravie.

           

           

           

           

           

          Čo môžem urobiť pre svoje duševné zdravie?

          Každý človek vie ovplyvňovať svoje duševné zdravie a pohodu. Starostlivosť o duševné zdravie si vyžaduje proaktívny prístup, vnímavosť, láskavosť k sebe a okoliu. 

           

          1. Spánok

          Spánok je základný nástroj a liek zdravého života. Tak fyzického ako aj duševného. Počas spánku naberá človek silu, reštartuje svoje telo, rastie a rozvíja sa. Nedostatok spánku nám ubližuje a ničí nás. Každý človek by mal spať minimálne 8 hodín, pričom dieťa viac. Preto spánok nepodceňujme a neopovrhujme ním. Bez neho nie je zdravie. 

           

           

          2. Pohyb 

          Pohyb znamená robiť niečo pre svoje telo a dušu. Stačí sa prejsť, byť na čerstvom vzduchu, rozhýbať svoje kosti. Aj mierna fyzická aktivita pomáha telu a nabije pozitívnou energiou. Príroda je prirodzený zdroj energie a sily. Spojte pohyb s pobytom v prírode a budete mať dvojitý efekt.

           

          3. Zdravá a vyvážená strava

          Vyhýbajte sa alkoholu a tej strave, ktorá robí Vášmu telu zle a odoberá energiu.

           

          4. Kontrolujte si tok informácií

          Kontrolujte si čas, ktorý trávite na sociálnych sieťach. Vnímajte aj obsah. Ak je obsah stránok „toxický“ a robí Vám zle nesledujte ho ďalej. Kontrolujte si čas, ktorý venujte médiám. Dávajte si od informácií odstup, prípadne sa od nich na chvíľu odstrihnite. 

           

          5. Registrujte a vnímajte dobré chvíle, či podnety okolo Vás  a počas dňa.

          Pozitívne emócie rozširujú naše vnímanie a podporujú naše zdravie. Tak fyzické ako aj psychické. Pozitívne emócie nám pomáhajú učiť sa, rozvíjať sa a nevzdávať sa. Vďaka nim máme silu prekonávať prekážky a ísť ďalej. Sú našou hlavnou nabíjačkou. Preto sa nezabúdajme zo života tešiť a vnímať dennodenné pozitívne maličkosti dňa. Medzi pozitívne emócie patria láska, radosť, očarenie a úžas, nádej, hrdosť, vďačnosť, zvedavosť, smiech, inšpirácia a vnútorný pokoj. Vnímajme ich, rozvíjajme a rozdávajme naokolo. 

           

          6. Ľudskosť 

          Rozvíjajte dobré medziľudské vzťahy, pretože tie sú základom duševného zdravia. Vášho ako aj ľudí okolo Vás. Dobré medziľudské vzťahy sú hlavným prediktorom dlhého života. Buďte oporou sebe, ako aj ľuďom naokolo. Vnímajte ľudí okolo seba. Zaujímate sa o nich.

           

          7. Záľuby, koníčky, hudba.

          Venujte čas svojim záľubám. Podporujú v nás prežívanie pozitívnych emócií a robia  z nás spokojnejších ľudí. Niekto sa rád venuje záhrade, iný zasa zvieratám, niekto športu a iný človek zasa miluje umenie a kultúru. Najdite si čas na to,  čo Vám robí radosť.

           

          8. Vypnite a relaxujte.

          Vypnite a relaxujte. Vytvorte si priestor na ukľudnenie, spomalenie a relax. Relaxujte tak, ako to máte radi. Pri dobrej knihe, hudbe, pri teplom čaji, pri sviečke, v parku, pri vode, na prechádzke, v záhradke alebo ináč. Je to len a len na Vás. 

           

           

        • Naspäť na zoznam článkov