• Blog školského psychológa

      • Ako zvládať pretlak informácií a udržať si dobré duševné zdravie.
        • Ako zvládať pretlak informácií a udržať si dobré duševné zdravie.

        • 09.03.2022 14:17
        • Opäť žijeme intenzívne časy. Pre mnohých je vyčerpávajúce a náročné zvládať intenzívny tok informácií, spracovávať silné emócie a popri tom aj  fungovať v bežnom, každodennom živote.  Niektorí ľudia hovoria o tom, že opäť prežívajú intenzívny strach, pocit straty bezpečia, sú veľmi podráždení, vnútorne nekľudní alebo naopak apatickí. Mnohí hovoria o problémoch so spánkom, či neustálom toku myšlienok, ktorý neprestáva ani napríklad pred spánkom. Čo s tým? 

        • V prvom rade treba povedať, že tieto a mnohé iné reakcie sú prirodzenou reakciou tela na pocit ohrozenia. Nie je to nič nenormálne. Telo reaguje na vonkajšie podnety, snaží sa prežiť a vyvoláva tzv. útok alebo uteč reakciu (fight or flight response). Na krátku dobu nám táto reakcia dokáže istým spôsobom pomôcť a pomôže zvládnuť záťaž. Z dlhodobého hľadiska je ale neudržateľná, extrémne vyčerpáva a človeku ubližuje. Preto je dobré povedať si pár rád, ako zvládať aktuálny pretlak informácií, silné emócie a ako si udržať dobré duševné zdravie. 

           

          1. Nesledujte média 24/7 (vrátane sociálnych sietí, ako napríklad Instagram, Tik-tok a podobne)

          Dávajte si od informácii odstup. Vyčleňte si počas dňa čas, kedy si jednoducho prečítate médiá, urobíte si prehľad a budete tak informovaní. Snažte sa ale aby ste neboli nimi zahltení.  Po prečítaní správ pokračujete v inej činnosti.

           

          2. Nečítajte médiá pred spánkom. Prípadne nečítajte tie články alebo ten typ informácií, ktoré Vás vedia vyrušiť. 

          Mnoho ľudí si dnes berie do postele telefón, či počítač. Tesne pred spánkom scrolujú informácie a čítajú množstvo správ. Nerobte to. Pred spaním nečítajte správy, ktoré by vás mohli rozrušiť. Snažte sa médiám vyčleniť iný čas počas dňa, ako tesne pred spaním.

           

          3. Buďme ľudskí.

          Pomáhajme, ukazujme svoju ľudskosť a najlepšiu verziu seba. Buďme citliví, vnímaví a ohľaduplní.

           

          4.Buďme k sebe samým láskaví.

          Venujte pozornosť aj sebe, svojej duševnej rovnováhe. Ak chceme pomáhať iným musíme myslieť aj na seba. 

           

          5. Zaraďte do svojho dňa tie aktivity, ktoré ste nemohli robiť počas posledných dvoch rokov.

          Choďte napríklad do kina, divadla, fitnescentra. Alebo na koncert, či využite možnosť posedieť si s priateľmi. Ak ste dlho nevideli niekoho z rodiny kvôli pandemickým opatreniam, navštívite ho. Robte to, čo ste nemohli robiť posledné dva roky.  

           

          6. Zaraďte do svojho dňa aktivity, ktoré vám robia radosť. 

          Je tu takmer jar. Venujte čas prírode, záhrade, čomukoľvek inému čo vám robí radosť.

           

          7. Ak máte pocit, že to už sami nezvládate vyhľadajte pomoc. 

          Vyhľadať odbornú pomoc nie je hanba. Práve naopak. Je to znak sily. Naša brožúrka o duševnom zdraví uvádza na poslednej strane zoznam kontaktov a liniek pomoci. 

           

           

          8. Ak máte pocit, že Váš blízky to už nezvláda, vyhľadajte pomoc. 

          Stáva sa, že naši blízki prežívajú psychicky náročné obdobia, no odmietajú pomoc. Čo robiť v takýchto situáciách? Základným pravidlom je, že ak už dochádza k ohrozeniu ich samých alebo iných ľudí je potrebné kontaktovať pomoc. Aj bez ich súhlasu. Ak ste náhodou v situácii, že Váš blízky ohrozuje nejakým spôsobom seba alebo iných ľudí, kontaktujte psychiatrické oddelenia v Bratislave, prípadne  Psychiatrickú nemocnicu Philippa Pinela v Pezinku alebo rýchlu zdravotnú pomoc. Záleží to od konkrétnej situácie. Ktoré sú to tie signály, ktoré by ste mali sledovať? Napríklad: viac ako dva týždne odmieta jesť alebo je len minimálne, málo pije, nespí, nevychádza z domu, prestáva pracovať a neustále sleduje médiá, odmieta sa stretávať s ľuďmi, fyzicky ubližuje sebe prípadne iným, má prehnaný strach ale aj iné. Ak je viditeľná a citeľná akákoľvek výrazná zmena v jeho správaní, ktorá je už ohrozujúca pre neho samého alebo ľudí okolo, kontaktuje pomoc. 

           

        • Naspäť na zoznam článkov