• Blog školského psychológa

      • Tajomstvá lásky
        • Tajomstvá lásky

        • 14.02.2022 10:52
        • 14. február patrí láske. Je to deň, kedy si špeciálne uvedomujeme, aké dôležité sú city, emócie, dobré vzťahy a čo všetko pre nás znamenajú. Bez lásky sa žiť nedá. No povedzme si, čo to vlastne láska je a čo robí s našim telom a dušou. 

        • Keď povieme slovo láska, veľa ľudí si predstaví hlavne romantickú podobu lásky a automaticky si to spojí so zaľúbením. No láska nie je len o zaľúbení a vášni. Je aj o úcte, pomoci, priateľstve, radosti ale aj vážení si seba samého. Máme niekoľko podôb lásky. Exituje rodičovská láska, altruistická láska, kedy nezištne pomáhame iným ľuďom, láska v podobe priateľstva, no aj už spomínaná romantická láska. Láska je hlboká emócia, ktorá priamo ovplyvňuje naše emocionálne a fyzické fungovanie. Dnes už vieme, že priamo ovplyvňuje naše zdravie.  

           

          Láska ako silná stránka človeka

          Láska  nie je iba emócia, je to aj silná stránka človeka, ktorá hovorí o tom, že človek je schopný lásku dávať, ako aj ju prijímať. Ľudia, ktorí ju majú zaradenú medzi svoje top silné stránky, sú  pravdepodobne veľmi zruční v medziľudských vzťahoch. Považujú ich za veľmi dôležité a  vedia ich  rozvíjať. Takíto ľudia sú pravdepodobne veľmi priateľskí, majú pochopenie pre iných, vedia si iných vypočuť, poradiť im a ľudia sú s nimi radi. 

           

          Láska ako silná stránka človeka je úzko spojená s inými silnými stránkami, ako vďačnosť, empatia, tolerancia, odpustenie, ochota pomáhať alebo priateľstvo. 

           

          ÚSMEV ako tajný nástroj lásky 🙂

          Psychologička Barbara Fredericson sa už dlhé roky venuje výskumu pozitívnych emócií. Pred pár rokmi dostala otázku, či je niektorá z pozitívnych emócií dôležitejšia ako tá druhá. Najskôr povedala, že nie. No po pár rokoch zmenila svoj názor a povedala, „Áno, je to láska. Každý má o nej  ale vlastnú predstavu. No väčšinou ju vnímame len  v romantického rozmere. Je ale najvyšší čas aby sme ju začali vnímať  omnoho širšie. Má totiž obrovský zdravotný význam. Zlepšuje funkciu srdca, zlepšuje reguláciu cukru v tele a hlavne má dopad na  lepšie fungovanie imunitného systému.“

           

          Dôležité je tiež spomenúť ešte jednu vec a to, že  láska podporuje lepšie medziľudské vzťahy. A viete, čo je hlavným nástrojom budovania dobrých a zdravých medziľudských vzťahov? Úsmev. Áno, obyčajný úsmev ľudí spája a má obrovský dopad na naše zdravie. Preto skúste dnes venovať svoj úsmev ľuďom okolo seba. 🙂

           

           

          Láska – nie je bezpodmienečná

          Je láska bezpodmienečná? Vie vzniknúť bez akýchkoľvek podmienok? Vedci tvrdia, že nie. K tomu, aby sme prežívali emóciu lásky sú nevyhnutné isté podmienky. Barbara Fredericson  uvádza, že základom je vznik mikromomentu, teda akéhosi vzájomného súzvuku. Volá sa to pozitívna rezonancia. Ide o krátke mikromomenty, ktoré cítime, keď sme v blízkosti človeka, s ktorým zdieľame jedinečnú chvíľu. Sú to chvíle, kedy cítime to, čomu hovoríme, „sme na jednej vlnovej dĺžke.“ Sú to chvíle myšlienkového a emocionálneho prepojenia, ktoré nás dobíjajú obrovskou energiou a silou. 

           

          Mikromomenty lásky sú veľkou investíciou do zdravia človeka

          Skutočnú lásku ako intenzívnu pozitívnu emóciu zažívame vtedy, keď sa úprimne zaujímame o druhú osobu. Nie  s nejakým vypočítavým spôsobom ale úprimne. Lásku prežívame aj vtedy, keď cítime, že druhá osoba nám rozumie a váži si nás. Nie je podstatná  intenzita, teda sila, či veľkosť lásky ale skôr počet opakovaní, takýchto mikromomentov. Ide o chvíle strávene s blízkym človekom, ktorý nás chápe, podporuje a váži si nás. Sú to chvíle spoločného súzvuku s priateľmi, kolegami, rodinou ale aj pri práci. Sú to ale aj chvíle, ktoré venujeme aj my niekomu inému. Chvíle úprimnej pozornosti a záujmu. Ide o veľké investície do nášho zdravia ale aj zdravia druhých. 

           

          Možno sú to maličkosti, no majú obrovský význam. Skúsme sa preto dnes zamyslieť nad tým, komu sme oporou, či sa na ľudí okolo seba usmievame 🙂, či cítia našu podporu, pochopenie. Porozmýšľajme aj nad tým, kto pri nás stojí. Pri kom prežívame tie mikro-momenty pochopenia, emocionálneho spojenia. Jednoducho, komu lásku dávame a od koho ju dostávame. 

           

          Krásneho Valentína. ❤️

        • Naspäť na zoznam článkov