• Blog školského psychológa

      • Návod, ako sa za 1 minútu ukľudniť.
        • Návod, ako sa za 1 minútu ukľudniť.

        • 17.01.2022 07:23
        • Ste nervózni pred odpovedaním, písomkami? Ste v situácii, že Vám na niečom veľmi záleží a vy cítite, že Vám búši srdce, potia sa ruky, točí sa hlava alebo sa celý trasiete? Je to normálne. Ide o prirodzenú reakciu na vonkajší, či vnútorný podnet a hovoríme tomu stres. 

        • Práve v takýchto chvíľach sa stáva, že Vám ľudia povedia, „ukľudni sa, predýchaj to.“  Majú pravdu. Ibaže to nie je také ľahké, ako sa to povie. Predýchať to, je dobrá rada. No nestačí to len povedať. Dôležité je  nacvičiť si spomalené dýchanie a dokonca mať aj vizuálnu pomôcku, ktorá nám s tým pomôže. 

           

          Vedci zo Standfordskej univerzity urobili v roku 2021 výskum, v ktorom chceli zistiť či pár nádychov a výdychov môže deťom reálne pomôcť ukľudniť sa. Chceli zistiť či v bežných dennodenných situáciách, keď ide o momenty, vie niečo také, ako pomalé dýchanie reálne pomôcť. Oslovili približne 300 detí a ich rodičov, ktoré oslovili na detských ihriskách, športoviskách, v denných táboroch. Vytvorili dve skupiny detí. Jednej skupine detí pustili krátke, pár sekundové animované video, ktoré obsahovalo len informáciu o tom, ako dýchanie pomáha ukľudniť sa. Druhej skupine detí pustili animované video, ktoré obsahovalo inštrukciu ako dýchať a čo si môžu pri tom deti predstavovať. Vedci následne zisťovali čo sa s deťmi deje a ako videá na nich pôsobili.

           

          Asi nebude prekvapením, že sa im potvrdilo, že deti, ktoré dostali video s inštrukciou sa dokázali ukľudniť rýchlo a deti, ktoré mali len informáciu, že to pomáha sa ukľudniť veľmi nedokázali. 

           

          Ako uvádzajú autori výskumu, ich výsledky dokazujú, že iba minúta pomalého sprevádzaného dýchania v úplne bežných každodenných podmienkach vie, v konkrétnom momente významne znížiť hladinu stresu. 

           

          Chcete si to vyskúšať? Ponúkam Vám plnú verziu videa tu (01:18) , kde je aj informačná časť, ako aj reálne dýchacie cvičenie.  A druhú krátku verziu tu , len s dýchacím cvičením (58 sekúnd).

           

          Príjemné dýchanie. 

        • Naspäť na zoznam článkov