• Blog školského psychológa

      • Dištančné vzdelávanie v pohode
        • Dištančné vzdelávanie v pohode

        • 14.12.2021 09:52
        • Pár rád, ako zvládnuť dištančné vzdelávanie efektívne, v pohode a tak, aby deti po návrate do školy nepociťovali veľké vedomostné nedostatky. Milé deti, tu je pár rád pre Vás v tomto období:

        •  

          1. Vstávajte zavčasu 

          Vstávajte viac, ako pol hodinu pred začiatkom vyučovania. Nebuďte sa pár minút pre začiatkom hodiny. Musíte dať telu čas, aby sa prebudilo a nastavilo na iný režim. Nie je dobré, ak sa neprebudení a so „zlepenými“ očami pozeráte do počítača.  

           

          2. Ranná hygiena

          Aj keď ste doma, dodržujte rannú hygienu. Okrem jej prirodzenej funkcie, plní aj inú. Je to rituál, ktorý Vám pomáha udržiavať režim a rytmus dňa. Dávate telu signál, aby sa zobudilo a pripravilo na činnosť. 

           

          3. Prezlečte sa

          Neostávajte v pyžame! Dajte si tričko, mikinu, prezlečte sa. Opäť je to signál telu, že sa ide diať iná vec ako spanie a oddych. Je to dôležitá časť ranného rituálu. Udržiava Vás to v režime dňa a jeho rytme. 

           

          4. Na online hodine sa sústreďte na online hodinu

          Robte jednu vec naraz. Nepozerajte do mobilu počas online hodiny, nepozerajte televíziu počas online hodiny, nehrajte hry počas online hodiny. Snažte sa čo najviac sústrediť na to, čo je na hodine. Vieme, že kvalita vzdelávania počas dištančného vzdelávania je horšia ako počas prezenčného vzdelávania, ale je to lepšie ako nič. Využite to čo najefektívnejšie. Ak sa na to vykašlete, ťažšie sa Vám bude nabiehať na učivo po návrate do školy. Určite pomôže vzťahom, kvalite vyučovania ako aj celkovej atmosfére na hodinách aj to, keď budete trochu vnímať uhol pohľadu učiteľa. Učiteľ je na „druhej strane počítača“, snaží sa Vás zaujať a vynakladá energiu, aby Vás aspoň trochu niečo naučil. Prejavíte mu tak aspoň elementárnu slušnosť.

           

          5. Odpojte sa

          Cez prestávky si oddýchnite od technológií. Dávajte si pauzy, nepozerajte do monitorov neustále. Oči si potrebujú oddýchnuť. Taktiež sa postavte, prejdite po izbe, ponaťahujte telo. 

           

          6. Dodržujte pitný režim a zdravú životosprávu

          Snažte sa dostatočne piť a dodržiavať zdravú životosprávu tak, aby malo telo dostatok  živín k dobrému fungovaniu.

           

          7. Neizolujte sa

          V rámci možností buďte v kontakte s kamarátmi, ostaňte s nimi v kontakte. Neizolujte sa. Všetci máme už dve vlny dištančného vzdelávania za sebou a aj vy deti viete, kto Vám bol kedy a ako oporou. Skúste čerpať z týchto skúseností. 

           

          8. Balíček prvej pomoci

          Ak pociťujete nepohodu, tlak, príliš veľa emócií spomeňte si na „balíček prvej pomoci“- aktivitu, ktorú sme robili počas prednášky o duševnom zdraví. V nej ste identifikovali zdroje svojej podpory. Toto je ten čas, kedy to, čo ste si tam napísali môžete využiť. Ak potrebujete, môžete mi napísať na psycholog.gymnazium@gmail.comalebo cez MS Teams a môžeme dohodnúť na  online stretnutí. 

           

          9. Spánok

          O spánku sme veľa hovorili a viete, ako je dôležitý. Snažte sa spať minimálne 8 hodín denne. Tu je pár rád ako spánku pomôcť:

          • Hodinu pred spaním sa odpojte od technológií.

                      Tak, ako sa telo musí ráno zobudiť, večer sa musí pripraviť na spánok. Neustále sledovanie telefónu, či počítača

                      udržiava mozog a neurónové spojenia v aktivite a nevie sa nastaviť na iný režim. 

          • Vypnite si telefón alebo ideálne ho dajte mimo izbu.

                      Vypnite si telefón, nech vám nechodia hlásenia a nerušia spánok. Taktiež žiarenie z telefónu narúša pokojný

                      spánok. 

          • Vytvorte si „spánkový rituál“

                     Pomôžte mozgu a telu nastaviť sa na spánok. Vyšlite mu signál. Môže to byť teplá kúpeľ, čaj, čítanie knižky,

                     písanie denníka a zhrnutie dňa alebo niečo iné, čo vám vysielala signál, že sa deň končí. 

          • Vyvetrajte si izbu a udržujte primeranú teplotu v izbe

           

          10. Čerstvý vzduch a pohyb

          Každý deň choďte aspoň na chvíľu na čerstvý vzduch. Choďte sa prejsť, na balkón, do záhradky, do parku, do obchodu. Podľa vašich možností. Podstatné je, aby ste neboli celú dobu zavretí v izbe a odstrihli sa od okolitého sveta. 

           

          11. Nádej, orientácia na budúcnosť a pozitívne maličkosti dňa

          Milé deti, nestrácajte nádej, tešte sa z maličkostí a rozmýšľajte na čo sa tešíte dnes, zajtra o týždeň, neskôr.  Možno sa tešíte na to, že sa blížia Vianoce, určite sa tešíte na prázdniny, možno sa tešíte na kapra, zemiakový šalát, halászle, kapustnicu, obľúbený koláč,  rozprávku, nový darček, čokoľvek. 🙂 Na čo sa teda tešíte?

          Nezabudnite tiež, že každý deň nám ponúka množstvo malých radostí, ktoré urobia náš deň. A život je hneď o čosi krajší. Pripomeňte si každý deň, čo dobré sa Vám udialo. Určite sa niečo dobré stalo. 🙂 Možno sa na Vás niekto pekne usmial, prečítali ste si príjemnú správu, možno Vás očarilo zapadajúce slnko, možno ste si dobre zacvičili, možno ste sa dobre porozprávali s kamarátom, možno ste si vychutnali dobré jedlo, možno ste sa schuti zasmiali a možno, možno....Určite niečo nájdete. 🙂

           

           

          Prajem Vám, aby ste nadchádzajúce obdobie zvládli v pohode, v duševnom ale aj fyzickom zdraví a verím, že sa čoskoro vidíme v škole. 🤗

        • Naspäť na zoznam článkov