• Novinky

          • EXPERT geniality show
            • EXPERT geniality show

            •         28. novembra, ako už každoročne, sa bude konať ďalšie kolo zaujímavej a obľúbenej celoslovenskej súťaže EXPERT.

                    Súťaž je jednorazová a individuálna a tento rok na našej škole budeme súťažiť štandardne, teda formou papierových odpovedníkov. Každý súťaží sám za seba vo svojej vekovej kategórii a vo vybranej téme. Pravidlá súťaže sú jednoduché – každý prihlásený žiak si pred začiatkom súťaže vyberie dve z ponúkaných tém a v priebehu súťaže odpovedá na otázky a rieši úlohy v rámci týchto tém. Svoje odpovede žiaci zapisujú do odpovedníkov, ktoré sú centrálne spracované a vyhodnotené pre jednotlivé vekové kategórie a témy v rámci celého Slovenska. V tomto ročníku boli ponúknuté témy „Od Dunaja k Tatrám“, „Svetobežník“, „Mozgolamy“, „Tajomstvá prírody“, „Góly, body, sekundy“, „Do you speak Englisch“. Pre primánov sú pripravené dve témy – „Ako funguje svet“ a „Päť jazykov kultúry“. Viac informácii možno nájsť na stránke talentída.sk .

              Ak ste sa chcete tento rok zapojiť, stačí, ak sa prihlásite p. prof. Pavolovej alebo p. prof. Malečkovej do utorka 24.10.2023 a zaplatíte polovicu štartovného – 2,50€. Druhú polovicu štartovného platí rodičovské združenie.

              V minulom školskom roku sa žiak našej školy umiestnil na prvom mieste v téme Mozgolamy v rámci celej SR, možno v tomto školskom roku niekto z vás jeho úspech zopakuje!

              Ak vás zaujíma, aké úlohy žiaci riešili minulý rok, tak tu je zopár otázok. Mnohé ďalšie otázky nájdete na stránke sutazexpert.sk . Skúste, či nájdete správnu odpoveď:

              1.  V ktorej trojici štátov používajú rovnaký úradný jazyk?
              • Kanada, Brazília, Francúzsko
              • Mexiko, Argentina, Španielsko
              • Portugalsko, Brazília, Mexiko
              • Rakúsko, Nemecko, Taliansko

               

                    2. Že nám komáre „pijú krv“, je známa vec. V skutočnosti ľuďom sajú krv iba samičky. Čím sa živia samce komárov?

              • krvou zvierat
              • peľom
              • nektárom
              • tukom

               

                    3. Pani učiteľka Snaživá povedala: Každý žiak v našej triede športuje alebo hrá na hudobný nástroj. Navyše, každý žiak v našej triede, ktorý hrá na gitaru, športuje. Kto nemôže byť v triede pani učiteľky Snaživej?

              • Michal, ktorý hrá futbal, ale nevie hrať na žiadny hudobný nástroj
              • Matej, ktorý hrá na klavír a gitaru, ale nešportuje
              • Martin, ktorý hráva futbal a hrá na husliach
              • Matúš, ktorý nevie hrať na gitaru, ale hrá basketbal

               

                   4. Filip položil svoj nákup na stojaci pás pri pokladni. Škatuľu s mliekom položil „nastojato“ a fľašu kofoly uložil „naležato“. Zrazu sa pohyblivý pás prudko pohol smerom doprava k pokladni. Čo sa stalo s jeho nákupom?

              • škatuľa s mliekom spadla doprava a fľaša sa roztočila smerom doľava
              • škatuľa s mliekom spadla doľava a fľaša sa roztočila smerom doľava
              • škatuľa s mliekom spadla doľava a fľaša sa roztočila smerom doprava
              • škatuľa s mliekom spadla doprava a fľaša sa roztočila smerom doprava

               

              Ing. Beáta Pavolová

            • Oživme hrdinu - videosúťaž

            • ZCV Aurelium vyhlasuje súťaž o najlepšie audiovizuálne dielo o objavoch, vynálezoch a prínose vedca a pedagóga Štefana Aniána Jedlíka.

              Štefan Anián Jedlík bol veľký experimentátor a vynálezca v oblasti optiky, fyziky a elektromagnetizmu. Inšpiroval sa zákonmi prírody a sám skonštruoval veľké množstvo vynálezov. Život Štefana Aniána Jedlíka predstavuje 50 rokov pedagogickej činnosti a 70 rokov tvorivej vedeckej práce.

              Vytvorte audiovizuálne dielo v rozpätí 1- 5 min. Nezamerajte sa však na životopis Jedlíka. Naopak, cieľom tejto výzvy je prebudiť vo Vás vynálezcov. Pokúste sa preto objasniť, ba dokonca skonštruovať niektorý z Jedlíkových vynálezov. Tí najšikovnejší z Vás sa môžu na počesť Jedlíka prezentovať aj svojim vlastným vynálezom založenom na Vami vybranom fyzikálnom deji.

              Môže ísť o natočené video, videoanimáciu, spot, klip, animovaný komiks, videonávod alebo iný populárny žáner. Následne ho upravte a spracujte tak, aby ste boli s výsledkom spokojní. Váš pedagóg pošle váš výstup emailom prostredníctvom domény wetransfer.com alebo www.uloz.to na adresu: aurelium@cvtisr.sk.

              Termín zaslania audiovizuálneho diela: najneskôr do: 10. decembra 2023 (vrátane)

              Porota zložená z odborných pracovníkov CVTI SR vyberie 3 najlepšie audiovizuálne diela na základe nasledujúcich kritérií: zrozumiteľnosť, originálnosť, úroveň spracovania témy a kvalita videa. Najlepšie porotou vybrané práce získajú cenu Aurelia a študenti získajú zaujímavé vecné ceny. Školské kolektívy ocenených diel budú pozvané do ZCV Aurelium, aby si prezvali ocenenie.

          • Intenzívny kurz anglického jazyka s lektorom na GMRŠ!
            • Intenzívny kurz anglického jazyka s lektorom na GMRŠ!

            • V spolupráci s agentúrou TalkTalk s.r.o. ponúkame žiakom Primy až Sexty osemročného štúdia, 2. a 3. ročníka štvorročného štúdia  GMRŠ intenzívny jazykový kurz s lektorom (native speaker)  v rozsahu 30 vyučovacích hodín.

              Termín:  od 6.11. do 27.11.2023 (17.11. je štátny sviatok, preto ten jeden pondelok navyše).

              Cena kurzu je 75,- EUR. (2,50,- na 1 vyučovaciu hodinu)

              Minimálny počet žiakov v skupine je 16.

              Čas: po obedovej prestávke od 13.40 do 15.45 ( s 5 minútovou prestávkou).

              Ďalšie informácie budeme môcť poskytnúť až po prihlásení žiakov, keď budeme poznať presné počty a zadelenia do skupín.

              Žiaci sa môžu prihlásiť do 25.11.2023 vyplneným a rodičom podpísaným informovaným súhlasom a zaplatením poplatku 75,- EUR v hotovosti u p. Mókusz (1. poschodie č.d 140). Tlačivo informovaného súhlasu nájdete v prílohe. Následne rodičom bude zaslaný informovaný súhlas aj cez Edupage.

            • ŠKOLSKÝ BUFET PONÚKA ZDRAVÉ POCHÚŤKY

            • V školskom bufete ponúkame zdravé musli kelímky PapiHami s ovocím, bezlaktózové jogurty, jogurt klasik a od pondelka NOVINKA - zapekané Panini s kuracím mäsom.

              Tešíme sa na vašu návštevu!

            • Jesenné účelové cvičenie

            • sa konalo 29. 9. 2023. Naši žiaci - gymnazisti  aj žiaci ZŠ Slnečná si mohli vypočuť prednášky a pozrieť  ukážky práce policajtov a požiarnikov, ktoré sa im veľmi páčili.

          • Európsky deň jazykov na GMRŠ
            • Európsky deň jazykov na GMRŠ

            • Už je tradíciou na Gymnáziu M. R. Štefánika v Šamoríne, že 26. septembra,  v deň ktorý bol menovaný Radou Európy ako Európsky deň jazykov, sa na vyučovacích hodinách cudzích jazykov venujeme aktivitám, ktoré sa zameriavajú na jazyky ako celok. Takýmto netradičným aktivitám sme sa venovali aj v utorok 26.9.2023 na vyučovacích hodinách anglického a nemeckého jazyka. 

              Kvintáni, septimáni a primáni si na hodine angličtiny zahrali jazykový kvíz a našli si čas aj na vyhľadanie najdlhšieho anglického slova, ktoré je označením pľúcnej choroby:

              pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis

              Žiaci IV. A triedy sa vrátili do detstva a zabavili sa pri nemeckej spoločenskej hre.

              Žiaci z II. A Európsky deň jazykov poňali umeleckejšie – v skupinkách vytvorili plagáty, ktoré nám ozrejmia výhody znalosti cudzích jazykov a propagujú rôzne spôsoby, ako sa ich najefektívnejšie učiť.  Jedna skupina žiakov robila reklamu afrikánčine (Afrikaans) – jazyku, ktorý vznikol z holandčiny, angličtiny a z časti domorodých afrických jazykov. Takže ak viete anglicky, nemecky alebo holandsky štúdium afrikánčiny by vám nemala robiť problémy. 

              Terciáni si trošku osviežili svoje poznatky o jazykových rodinách a jednotlivé skupiny hľadali a spísali slová a frázy v týchto jazykových rodinách:  slovanské, germánske, románske a ugrofínske jazyky. Zamerali sa na turisticky najužitočnejšie výrazy ako napr. ďakujem, nech sa páči, dobré ráno, ľúbim ťa. 

              Ako učitelia cudzích jazykov vítame každú príležitosť motivovať našich žiakov k štúdiu ďalších jazykov a tento deň nám takú príležitosť ponúka. Ak vás tiež zaujímajú jazyky, odporúčame si pozrieť stránku Európskej komisie, kde sa niečo dozviete, naučíte a aj sa pobavíte:

              https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/sk-SK/Default.aspx

              Mgr. Linda Mókusz Hombauer