• Blog školského psychológa

      • Ako zvládnuť písomkové obdobie?
        • Ako zvládnuť písomkové obdobie?

        • 15.01.2019 23:43
        • Posledné týždne pred vysvedčením sú vždy plné stresu, napätia zo skúšania a záverečných prác. Ako zvládnuť toto obdobie?

        •  

          1. VERTE SI!

          Ak ste sa pravidelne učili, pripravovali  na hodiny,  nemáte sa čoho obávať. Toto je základné pravidlo odbúrania stresu pred písomkami. Naozaj sa netreba ničoho obávať! Pripomeňte si koľko sa učite, čo všetko ste sa už naučili,  a ako ste sa pripravovali. NEPOROVNÁVAJTE SA S INÝMI. Sústreďte sa na seba a VERTE SI!.

          1. NAPLÁNUJTE A ROZDEĽTE SI OPAKOVANIE UČIVA. 

          Nenechávajte si všetko na poslednú chvíľu a všetko naraz. Rozdeľte si prípravu, naplánujte si kedy, čo a koľko sa budete učiť. Nahromadenie učiva Vám len spôsobí stres a zhorší samotné učenie sa.

          1. SPÁNOK 

          Večer sa pred písomkami dobre vyspite. Nemá zmysel veľké ponocovanie a doháňanie veľkého množstva učiva. Radšej sa dobre vyspite – minimálne 7 hodín (ideálne 8-9 hodín). Dobrý spánok podporuje kreativitu, schopnosť riešiť problémy a koncentráciu.

          1. PÍSOMKA NIE JE PREKÁŽKA ALE PRÍLEŽITOSŤ A VÝZVA!

          Na písomku sa pozerajte ako na príležitosť alebo výzvu. Je to príležitosť zistiť,  v čom máte ešte pridať, prípadne čo si ešte zopakovať. Je to výzva a nie katastrofa, ktorá Vám ide zničiť život. Je to výzva, ktorú musíte prekonať, aby ste sa dostali ďalej. Tak ako Vás to bude v živote ešte mnohokrát čakať. Skúste si to jednoducho takto povedať. Je to „jednoduchá“ slovná hračka, ktorá má ale v sebe úplne iný náboj. Slovo prekážka, v nás budí strach a skôr negatívne emócie. Výzva a príležitosť sú slová, ktoré nesú pozitívny náboj a posúvajú nás ďalej.  Písomka teda nie je prekážka ale výzva, prípadne príležitosť 

          1. BUĎTE OPTIMISTICKÍ A POZITÍVNI. 

          Myslite pozitívne a optimisticky. Pozitívne emócie naše vnímanie rozširujú, zlepšujú kreativitu a zlepšujú výkon. Negatívne emócie naopak  naše vnímanie zužujú, zneisťujú nás a znižujú výkon. 

          1. STRES? PREDÝCHAJTE TO.

          Ak patríte medzi „stresošov“ vedzte, že svojho úhlavného nepriateľa – stres, viete zvládnuť. Významne tomu napomáha správne dýchanie a relaxácia. V prípade, že cítite napätie, tlak alebo sa veľmi bojíte myslite na dve veci: 

          1. Vaše telo je plne zmobilizované a vaše zmysly sú vyostrené. Je to teda dobre, pretože ste koncentrovaní a pripravení „vstupiť do boja.“

          2. Skúste to ale ovládať. Tak, aby to bolo pre Vás prínosom a nie záťažou. Dýchajte a regulujete si svoj stres. Ako na to? Skúste toto: Predstavte si, že voniate horúce kakao. Pomaly vdychujete jeho príjemnú vôňu. Potom si ju chvíľočku v sebe držíte. No keďže to kakao je horúce, chcete si ho schladiť. A tak jemne a citlivo na neho fúkate. Opakujte toto cvičenie dovtedy, kým necítite úľavu. 

           

           Všetkým žiakom držím palce! :)

           

        • Naspäť na zoznam článkov