• Blog školského psychológa

      • To, akým spôsobom rozmýšľame, hrá dôležitú úlohu pri prekonávaní prekážok
        • To, akým spôsobom rozmýšľame, hrá dôležitú úlohu pri prekonávaní prekážok

        • 24.09.2018 11:07
        • Všetci poznáme tú situáciu, keď sa nám niečo nedarí. Cítime sa frustrovaní, zúfalí a sklamaní. Prestávame si veriť a nechce sa nám vrátiť späť k „tej“ situácií. Zažívajú to  tak dospelí, ako aj deti. V takýchto chvíľach vedieme dialóg sami so sebou a rozhodujeme sa, čo urobíme ďalej. To akým spôsobom práve v týchto chvíľach rozmýšľame, vie mnohé ovplyvniť. 

        • Carol Dweck, psychologička a vedkyňa, realizovala na Standfordskej univerzite experimenty, ktoré sa týkali inteligencie detí. Počas nich si všimla, že jedna skupina detí sa pri riešení ťažkých úloh vzdala rýchlo, no druhá skupina išla ďalej a bola schopná neustále sa zlepšovať. Postupne dospela k záveru, že existujú dva spôsoby uvažovania o vlastných schopnostiach, ako aj inteligencii. Nazvala to NASTAVENIE MYSLE – MINDSET. 

           

          Fixná myseľ vs. Myseľ nastavená na rast

          Prvé nastavenie mysle pomenovala – FIXNÁ MYSEĽ. Ide o presvedčenie, spôsob uvažovania o vlastných schoponostiach kedy veríme, že talent, schopnosti máme dané a sú nemenné. Ľudia s fixnou mysľou trávia celý život neustálym potvrdzovaním si svojich schopností. Veria, že úspech príde za nimi a keď ho už raz dosiahnu, tak ho budú mať vždy. Myslia si, že netreba na sebe pracovať, vyhýbajú sa výzvam a prekážkam. Rýchlo sa vzdávajú. Ľudia s fixnou mysľou sú presvečení, že na niečo talent majú a na niečo ho proste nemajú. „Fixná myseľ“ nemá rada kritiku, vníma ju ako svoje osobné hodnotenie (dobrý vs.zlý človek) a úspech iných vníma ako svoje ohrozenie. Takýto ľudia nemajú radi okolo seba šikovných ľudí. Takýto ľudia zažijú aj úspech, no nie je dlhotrvajúci.

           

          Druhý typ nastavenia mysle je – MYSEĽ NASTAVENÁ NA RAST. Ľudia s týmto rozmýšľaním veria, že naše schopnosti sú niečím, čo môžeme kultivovať vlastným úsilím. Isté vlohy, genetika, talent hrajú v našich schopnostiach rolu. No len čiastočne. Rozhodujúca je práca, odhodlanie a nadšenie. Rásť vieme pomocou praxe, skúseností a neustáleho učenia. Myseľ nastavená na rast verí, že skutočný potenciál človeka je neznámy, nerozpoznateľný. Taktiež verí aj v to, že je ťažké dopredu povedať, čo sa dá dosiahnuť, ak sa skombinujú roky nadšenia, námahy a tvrdej práce. Myseľ nastavená na rast sa neuzatvára. Je neustále zvedavá, má rada výzvy a nevzdáva sa pri prekážkach. Úsilie vníma ako cestu k majstrovstvu a učí sa z kritiky. V úspechu iných nachádza ponaučenie a inšpiráciu. Tento typ mysle zažíva úspech možno neskôr ako fixná myseľ, no je dlhotrvajúci.

           

          Ľudia s fixnou mysľou a mysľou nastavenou na rast

          Hovorí sa, že fixnú myseľ mal známy tenista John McEnrow. Pri prehratých zápasoch sa neustále sťažoval na vonkajšie vplyvy – počasie, loptičky...Súperov vnímal ako nepriateľov a neuznal, ak bol niekto lepší. 

           

          Príbehy ľudí s mysľou nastavenou na rast hovoria o tvrdej práci, inšpirácii a veľkej vytrvalosti. 

           

          Thomas Edison (vynálezca, „otec žiarovky“) – bol to neustále zvedavý človek. Nikdy sa nevzdával a rád sa učil zo svojich chýb. Má registrovaných viac ako 1000 patentov. Predtým ako objavil žiarovku urobil viac ako 9000 chybných pokusov!!!! Povedal,„Moja cesta k objaveniu žiarovky bola dlhá. Ale nikdy som nezlyhal. Objavil som len 9 000 ciest, ktoré nefungovali.

           

          J.K. Rowling– autorka Harryho Pottera. Kniha o mladom čarodejníkovi bola odmietnutá 12 vydavateľskými domami. Joanna sa ale nevzdávala. Na knihe stále pracovala, upravovala ju, nechala sa inšpirovať inými spisovateľmi. Bola oddaná, tvrdo pracujúca a odvážna. Po mnohých neúspechoch jej kniha nakoniec vyšla a stala sa jednou z najpredávanejších kníh vôbec. Povedala, ”Nezáleží ako sa kto narodí ale čo sa z neho stane.”

           

          Misty Copeland– primabalerína v Americkom baletnom divadle. Jej príbeh je fascinujúci z niekoľkých dôvodov. Misty pochádza z chudobných pomerov. Dlho bývala v moteli so svojimi 5 súrodencami. Milovala tanec a balet. No nikdy nechodila na hodiny tanca, či kurzy. S tancom začala až vo svojich 13 rokoch!!! Do tvrdého tréningu a neustáleho učenia sa pustila okamžite. Keďže žila v hrozných podmienkach, jej učiteľky baletu začali v 14 bojovať o jej opatrovníctvo. Nakoniec sa to aj podarilo a v jej 15tich ho získali. V roku 2015, vo svojich 33 rokoch sa stala primabalerínou v Americkom baletnom divadle.

           

          Takýchto príbehov húževnatosti, nezdolnosti a mysle nastavenej na rast je veľa. Každý z nás určite pozná niekoho, kto takúto myseľ má. A možno sme nimi my sami! Je tiež ale pravda, že väčšinou máme zmiešané typy mysle. V niečom sme skôr „fixní“ a v niečom „nastavení na rast“. 

           

          Fantastické na celej tejto teórii nastavenia mysle je ale to, že sa DÁ NAUČIŤ. Ak sme napríklad presvedčení, že na „matematiku nemám bunky a nikdy mi nepôjde“,  vôbec to tak nemusí byť. Základným krokom je zmena uvažovania o svojich schopnostiach!

           

          Ako zmeniť fixnú myseľ na myseľ nastavenú na rast? Čo treba vedieť? A čo robiť? Viac v nasledovnom článku.

          Autor: Mgr. Kornélia Ďuríková

        • Naspäť na zoznam článkov