• Blog školského psychológa

      • Tri pravidlá úspešného študenta
        • Tri pravidlá úspešného študenta

        • 12.09.2019 10:14
        • Začal sa nový školský rok a preto si pripomeňme tri pravidlá úspešného študenta.
        • Učenie nemusí byť žiadne mučenie, ani obrovská záťaž. Stačí, ak budete dodržiavať tri základné pravidlá. 

          Pravidlo číslo 1: POZORNOSŤ - na hodinách dávajte pozor. Píšte si poznámky, sústreďte sa, buďte aktívni a pýtajte sa. Sústredenie sa na hodinách je polovica úspechu. S pozornosťou súvisí aj príprava na školu. Keď sa učíte, ODLOŽTE POČÍTAČE a MOBIL. Nekontrolujte si počas domáceho učenia sa, či prišla nová správa na Messenger, Facebook... Sústreďte sa na to, čo robíte. Učenie Vám pôjde rýchlejšie, ľahšie a nebudete musieť vždy začínať od začiatku. 

          Pravidlo číslo 2: PRAVIDELNOSŤ -  učte sa pravidelne. Z hodiny na hodinu. Niekedy si stačí učivo len prečitať,niekedy mu treba venovať viac času. No nenechávajte si ho na poslednú chvíľu! Predídete tak stresu pred písomkami, nahromadenému učivu. Pravidelné učenie sa je dôležité aj preto, že učivo na seba nadväzuje. Nová látka nadviaže na staršie vedomosti a učenie sa Vám nebude zdať také ťažké. A nakoniec Vás bude možno aj baviť.

          Pravidlo číslo 3: PLÁNOVANIE - plánujte si učenie a prípravu na písomky. Využívajte diáre, kalendáre, plánovače alebo aplikácie v mobilných telefónoch. Nenechávajte si učenie na poslednú chvíľu!!! Zapisujte si domáce úlohy, termíny prezentácií, písomiek či plánovaných odpovedí. Takto sa Vám nenahromadí učenie a budete mať presný prehľad, kedy máte aké povinnosti a aká je ich hustota. Pri plánovaní nezabudnite aj na voľný čas, aktivity, ktoré radi robíte, krúžky, relax, priateľov a blízkych. 

          Držíme Vám palce!

        • Naspäť na zoznam článkov